Het mysterie Mustafa - er steken twee benen uit de bosjes

Het mysterie Mustafa - er steken twee benen uit de bosjes

Zelfs na zijn dood in 2018 doet topcrimineel Karel Pronk nog van zich spreken. Bijvoorbeeld in de zaak rond Mustafa Ates (50) uit Vlaardingen, wiens lichaam in juli 2017 werd gevonden in een park bij Rijswijk. Het lijk was er gedumpt door Emiele Z. uit Delft, in opdracht van Pronk. Pas nadat Pronk zelf was geliquideerd, durfde Z. een boekje open te doen. “Hij bood me 20.000 euro, voor het schoonmaken en wegwerken.” De vraag blijft: werd Mustafa vermoord of was het een ongeluk?

Het is zaterdag 22 juli 2017 even na 05.00 uur als een jong stelletje bij het eerste ochtendgloren de Van der Kooijweg in Rijswijk oprijdt. Het is een afgelegen natuurgebied en dat is kennelijk precies waar het koppeltje naar op zoek is. Maar er gaat al snel een dikke streep door hun plannen als ze op een van de parkeerplaatsen langs de weg twee benen bewegingloos uit de bosjes zien steken. Lichtelijk in paniek gaat het stel er vandoor, intussen het alarmnummer bellend. Nog geen kwartier later is de politie ter plaatse en wordt het gebied tot in de wijde omgeving afgezet.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Het geschrokken koppeltje had het goed gezien; er ligt inderdaad een man half in de struiken langs de Van der Kooijweg. Hij ligt voorover op zijn buik, gekleed in een bruine korte broek en een T-shirt met lange mouwen. Bij de linkervoet ligt een zwart elektriciteitssnoer waarvan de uiteinden aan elkaar zijn geknoopt. De wijze van aantreffen, de locatie, het snoer; alles wijst erop dat de man het slachtoffer is geworden van een misdrijf. Maar wie is het? Het is aan een Team Grootschalige Opsporing (TGO) van de politie Den Haag om een antwoord te vinden op die vraag.

Rode striem

Al binnen enkele dagen kan er een naam aan het slachtoffer worden gekoppeld. Het gaat om de 50-jarige Mustafa Ates uit Vlaardingen. Geboren in Turkije, maar al ruim 25 jaar woonachtig in Nederland. Het heeft de man niet meegezeten, zo ontdekt de recherche. Tien jaar geleden scheidde hij van zijn vrouw en kreeg hij zijn dochter nog maar nauwelijks te zien. Ook qua werk had hij de nodige tegenslag te verwerken gekregen. In 2015 verloor hij zijn vaste baan bij een dakisolatiebedrijf en moest hij het hebben van timmer- en isolatieklusjes hier en daar, wat hem in de regio de bijnaam ‘Mus Beton’ opleverde. Veel mensen in de Turkse gemeenschap in Vlaardingen kenden Mustafa en over het algemeen klinkt er niets dan goeds over de man. Terwijl de recherche verder spit in het leven van het slachtoffer doet het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoek naar de doodsoorzaak. Daarbij komen enkele opvallende zaken aan het licht. In het bloed zitten sporen van een potentieel dodelijke hoeveelheid morfine of heroïne. Of hij dit zelf heeft toegediend of een ander kan niet worden vastgesteld. In de hals is een rode striem zichtbaar, mogelijk veroorzaakt door verwurging. Maar aan een echt overtuigende doodsoorzaak durft de patholoog-anatoom zich niet te wagen, daarvoor zijn de resultaten van het onderzoek op het lijk niet overtuigend genoeg. En toch hebben mensen kennelijk redenen gehad om zich van Ates’ lijk te ontdoen. Want dat hij elders is omgebracht en in het Rijswijkse natuurgebied is gedumpt staat wel vast. Een mogelijke sleutel tot de oplossing is de elektriciteitskabel die bij Ates is gevonden. Om te onderzoeken of er DNA-sporen op de kabel zitten wordt deze naar het NFI gestuurd.

Schimmig bestaan

Hoe dieper de mannen en vrouwen van het TGO in het leven van Mustafa Ates graven, hoe raadselachtiger zijn dood wordt. Want de man mag dan goed bekend hebben gestaan in de Turkse gemeenschap, sinds zijn ontslag bij het dakisolatiebedrijf leidde hij een schimmig bestaan. Hij deed allerhande klusjes, maar het was niet altijd duidelijk wat, waar en voor wie.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ook werd hij zo nu en dan gezien op een industrieterrein in Vlaardingen, zonder dat iemand wist was hij daar te zoeken had. Zelfs het woonadres van Mustafa is een raadsel, en dat is het ook voor het rechercheteam. Het duurt dan ook even voordat duidelijk wordt dat de man twee appartementen huurde aan de Westhavenkade in Vlaardingen, een adres waar hij niet officieel stond ingeschreven.

Wat moest een man alleen met zoveel woonruimte? Als de recherche de woning binnengaat wordt het mysterie er niet minder op: de twee appartementen zijn volledig leeggehaald. Er is niets dat erop wijst dat Mustafa Ates hier ooit heeft gewoond. De appartementen zijn niet alleen leeggehaald, ze lijken ook grondig te zijn schoongemaakt. Wat is hier gebeurd, zo vragen de rechercheurs zich af. Is ‘Mus Beton’ wellicht in zijn eigen huis omgebracht?

Hij ligt voorover op zijn buik, gekleed in een bruine korte broek en een t-shirt met lange mouwen. Bij zijn linkervoet ligt een zwart elektriciteitssnoer.

In de problemen

Als het rechercheteam de laatste dagen van de Turk reconstrueert, wordt duidelijk dat hij vermoedelijk al op donderdag 20 juli in de problemen is geraakt. Ates had die dag per app contact met zijn vaste groenteman, bij wie hij altijd kersen bestelt. Om 17.21 uur die dag appt de groenteman: “Hoe laat kom je vriend?”

Onmiddellijk daarna antwoordt Mustafa: “Om 7 uur?”, waarop de groenteman een minuut later schrijft dat het oké is.

Maar Mustafa laat zich op het afgesproken tijdstip niet zien. Om 19.40 uur stuurt de groenteman een laatste appje: “Vriend, ik ga sluiten. Kom je nog, anders bederven ze.”

De vinkjes bij het app-berichtje blijven grijs, wat betekent: wel afgeleverd, niet gelezen. En dat is vreemd, want Ates reageert steevast direct en is een man die zijn afspraken altijd nakomt. Gaandeweg het onderzoek wordt steeds duidelijker dat de klusjesman zeer waarschijnlijk in duistere zaken betrokken is geraakt. Hoewel het team een redelijk beeld krijgt van Ates’ doen en laten, is het zoeken naar een dader van een heel andere orde. Maar het zit de rechercheurs mee, want vanuit het NFI komt begin 2018 het bericht dat het onderzoek naar de elektriciteitskabel een DNA-spoor opgeleverd dat leidt naar de 47-jarige Emiele Z. uit Delft. De man staat niet bekend als een zware crimineel, maar hij heeft wel een drugsverleden en is bekend met de beruchte – op dat moment nog levende – onderwereldfiguur Karel Pronk. Dat zijn DNA op een elektriciteitskabel zit, is reden genoeg om de man als verdachte te bestempelen.

Opvallende uitspraken

Er wordt een telefoontap op Emiele gezet en dat levert al snel interessante informatie op. In gesprekken met zijn Bulgaarse ex-vriendin doet hij opvallende uitspraken als ‘ik maak mensen dood’, ‘Mustafa dood, jij weet alles’ en ‘politie proberen mij te pakken’. Aan een vriend vertelt Z. dat hij is geschrokken van een sms’je dat hij had ontvangen van de politie. In het berichtje, dat onderdeel was van een sms-bom, werd aandacht gevraagd voor de moord op Ates en een beloning uitgeloofd van 15.000 euro voor de gouden tip.

De recherche vindt het maar vreemd; waarom zou je schrikken van zo’n bericht als je niets met de zaak te maken hebt? In een ander gesprek met de vriend valt de term ‘nekklem’ en zegt Z. dat hij ‘het meeste werk’ heeft gedaan. “Ik heb hem het vaakst aangeraakt. Ik heb hem aangekleed, ik heb hem schoongemaakt.”

Benieuwd naar de rest van het artikel. Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws