Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
Nooit te oud om te volleren

Nooit te oud om te volleren

Niet alleen de mens wordt steeds ouder, de voetballer ook. Zlatan Ibrahimovic is bijna veertig, maar voert nog doodleuk de topscorerslijst in de Serie A aan. En hij is niet eens de oudste speler in de Italiaanse competitie. Sterker, het wemelt zelfs van de voetbalopa’s.

Claudio Pizarro

El Bombardero de Los Andes luidt de bijnaam van de Peruaanse voetballer Claudio Pizarro, die het merendeel van zijn professionele carrière in Duitsland versleet. Afgelopen seizoen speelde hij als 41-jarige nog samen met Davy Klaassen bij Werder Bremen, de club die hem op 21-jarige leeftijd in Peru ontdekte bij Club Alianza Lima. Na twee jaar Bremen verhuisde Pizarro naar Bayern, waarvoor hij in 230 wedstrijden honderdmaal doel trof. Na zes jaar Beieren en een tussenstop bij Chelsea, keerde hij weer terug naar Bremen om vervolgens weer naar Bayern te gaan. En nu is hij uiteraard weer beland op het oude nest van Werder Bremen. Dat hij, met onderbreking van één jaar bij FC Köln (inderdaad, zowaar niet Bayern) diende tot zijn laatste voetbaladem. El Bombardero bezit in Duitsland zowel het record van meest scorende buitenlander als dat van oudst scorende speler in de Bundesliga. Dat laatste record kreeg hij in handen toen hij op 16 februari 2019 in de wedstrijd tegen Hertha BSC als 40-jarige de gelijkmaker binnen schoot uit een vrije trap. In juli dit jaar nam hij afscheid van het betaalde voetbal nadat hij met Werder Bremen in de play-offs degradatie wist te voorkomen.

Zlatan Ibrahimovic

Welke hoogdravende woorden kun je nog bedenken voor Zlatan die hij niet al over zichzelf heeft gezegd? Zlatan is inmiddels 39 jaar oud en logenstraft iedereen die dacht dat hij te oud zou zijn voor nog een jaar topvoetbal. Hij staat bovenaan de topscorerslijst in Italië, terwijl zijn club AC Milan voor het eerst sinds tijden ook de ranglijst in Italië weer aanvoert. Na zijn overgang van het Zweedse Malmö FF naar Ajax in 2001 speelde hij voor Juventus, Internazionale, Barcelona, AC Milan, Paris Saint-Germain en Manchester United voor hij vertrok naar LA Galaxy in Amerika. Doorgaans bouwen de oudjes daar in ruil voor een lekkere stapel dollars hun carrière af.

Dat was ook de verwachting in het geval Zlatan.

Maar nadat hij zijn periode in Amerika afsloot met de woorden: “Jullie wilden Zlatan, ik gaf jullie Zlatan. Geen dank. Ga nu maar weer honkbal kijken,” keerde hij terug naar Italië, naar AC Milan. Hij is een van de weinige mensen die langer op het voetbalveld staat dan diens standbeeld op zijn sokkel. Want dat werd al kort nadat het werd onthuld gesloopt. De echte Zlatan laat zich minder makkelijk slopen. Zlatan, die immer over zichzelf praat in de derde persoon, heeft een grote bek en is zeer overtuigd van eigen kunnen.

En, toegegeven, hij maakt die grote bek in het veld ook waar. Altijd en overal scoorde hij, en vaak waren dat ook nog eens doelpunten van grote schoonheid.

Of hij de vijftig zal halen als profvoetballer lijkt in het huidige voetbal onmogelijk, maar met Zlatan weet je het maar nooit. Hij lijkt inmiddels zelfs te hinten naar een terugkeer in het Zweedse nationale elftal, zodat hij zijn totaal van 116 interlands misschien nog uitbreidt. Zoals gezegd: met Zlatan weet je het maar nooit.

Gianluigi Buffon

Ibrahimovic is momenteel niet eens de oudste voetballer in Italië, waar clubtrouw, populariteit en routine soms zwaarder lijken te wegen dan iets simpels als leeftijd. Gianluigi Buffon bijvoorbeeld is inmiddels 42 jaar oud, maar staat nog steeds met enige regelmaat onder de lat bij Juventus. Hij arriveerde in 2001 in Turijn als vervanger van Edwin van der Sar. Juventus betaalde Parma liefst 40 miljoen euro voor hem. Pas in 2018 liet hij de club achter zich om zijn geluk op 40-jarige leeftijd te gaan beproeven bij Paris Saint- Germain. In Frankrijk kon Buffon echter niet aarden waarna hij na één jaar alweer terugkeerde bij ‘zijn Oude Dame’. Hij liet in zijn contract opnemen dat hij minimaal acht wedstrijden in het eerste zou keepen. Exact het aantal wedstrijden dat hij nodig heeft om het record ‘meeste wedstrijden voor één club in Italië’ af te pakken van Paolo Maldini (AC Milan). En hij is dan wel geen eerste doelman meer, maar de 175-voudig (!) international sluit niet uit dat hij zijn contract met nog een jaar verlengt.

Roger Milla

Milla debuteerde pas op 26-jarige leeftijd voor het nationale elftal van Kameroen. Hij was toen net van Tonnerre Yaoundé uit Kameroen, waarvoor hij in 87 wedstrijden 69 keer scoorde, vertrokken naar het Franse Valenciennes. Een rits aan Franse clubs volgde: Monaco, Bastia, Saint-Étienne en Montpellier. Met wisselend succes. Echte wereldfaam kreeg Milla pas tijdens het WK 1990. Op speciaal verzoek van de president was hij voor dat toernooi teruggekomen op zijn eerdere beslissing te stoppen als international. Dat bleek een prima beslissing. Milla scoorde viermaal voor de Ontembare Leeuwen, die doordrongen tot de kwartfinales. Destijds nog een enorme stunt voor een Afrikaans land. Het maakte hem dusdanig populair in Kameroen dat hij in 1994, op 42-jarige leeftijd, weer van de partij was. Kameroen eindigde dit keer als laatste in de poule. Maar doordat Milla wel scoorde, in een overigens met 6-1 verloren wedstrijd tegen Rusland, werd hij de oudste doelpuntenmaker ooit tijdens een WK.

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

Sport
  • Frenk Klein Arfman
  • BrunoPress, ProShots