Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert
De hightech voetbaltraining maakt het verschil - komen profs straks uit het lab?

De hightech voetbaltraining maakt het verschil - komen profs straks uit het lab?

Nog niet zo heel lang geleden bestonden voetbaltrainingen uit amper meer dan een paar rondjes om het veld, wat overspelen, kniebuigingen, een partijtje en dan een broodje kroket in de kantine. Dat kan beter, vond Siamak Azadi (52) van SINA Voetballab, dus ging hij aan de slag om een unieke voetbaltrainingsmethode te ontwerpen. Die is er nu: SIMUST.

Oh!” zegt fotograaf Sander aangenaam verrast als hij SINA Voetballab (vernoemd naar de Perzische wetenschapper en medicus Ibn Sina) in Beverwijk binnenstapt. “Oh!” zeggen ook de 14-jarige Joy Vader, voetbalster van het hoogste jeugdteam van Telstar, en haar moeder die even later binnenlopen bewonderend. Veel bezoekers van SINA Voetballab reageren zo. Ze verwachten een sportzaal, maar dit is toch wat anders dan zomaar een sportzaaltje. Beneden is een ruime fitnesszaal, inclusief fraaie kantine. In de fitnessruimte vallen vooral de vele zeer moderne meet- en fitnessapparaten op. Die staan er niet voor de show, hier komen Siamak Azadi en zijn medewerkers alles over de fysiek van hun klanten te weten. Hoe hoog springt iemand? En met welk been zet hij harder af? Met dergelijke gemeten kennis kan Siamak aan de slag om de sprongkracht te verbeteren.

Net zoals hij alle fysieke aspecten die hij test en uitleest gebruikt om aan de slag te gaan om de mindere of zwakke plekken van een sporter te verbeteren.

Een etage hoger, op de eerste verdieping, bevindt zich Siamaks troetelkindje. Een voetbalveldje van kunstgras waarvan het middenstuk rondom is afgezet met netten en grote ledschermen. Naast elk scherm is een doeltje. Aan de beide lange zijdes van het veld staan voetbalkanonnen die ballen op de voetballers af kunnen vuren. Aan één zijde van het veld staat een indrukwekkende wand met computers en beeldschermen. Voetbaltalent Joy bekijkt het allemaal met een gretige blik.

De 14-jarige Tom Carbaat, talentvol linksback van AZ onder 16, heeft deze trainingsmethode al vaker doorlopen. “Ik ben er ook echt beter door geworden. Met name op het gebied van handelingssnelheid en overzicht.”

Omdat het voor Joy de eerste keer is, wordt zij vol in de testkleding gehesen. Ze krijgt in totaal zeventien sensoren op haar lichaam geplakt. Die zullen straks al haar bewegingen in 3D in een computerprogramma opslaan. Ook krijgt ze een hartslagmeter om, zodat Siamak en zijn mensen in de gaten kunnen houden wanneer ze ‘in het rood’ gaat. Er kan ook een soort muts worden gedragen die de hersenactiviteit monitort. Zo kan Siamak later zien wat zich tijdens een training afspeelt in de hersenen en waar. “Aan de hand van die hersenactiviteit kan ik bijvoorbeeld zien of een bepaalde keuze toeval was, een impuls of juist weloverwogen werd gemaakt. Ook kan ik er zaken als stress en irritatie op aflezen.” Maar dat is voor een volgende keer, met al die sensoren op haar lichaam is het nu al wennen voor Joy.

Speedy Gonzalez

Naast Siamak helpen vier medewerkers bij de test. Deze perfor-mance-testers communiceren met elkaar via de headsets die ze dragen. Joy heeft alle sensoren die ze nodig heeft. “Ik voel al dat spul op mijn lichaam wel. Maar het is niet raar of zo. Ik voel me alleen net iets zwaarder.”

Ze is klaar voor de meest geavanceerde performance-voetbaltest, zoals Siamak zijn uitvinding trots noemt. Hiermee kunnen zwakke plekken worden gevonden, waarna ze worden geanalyseerd. Met al die input kan hij vervolgens in oplossingen gaan denken en een verbeterprogramma op maat opstellen. Siamak is jaren bezig geweest om zijn test te vervolmaken. Hij werd geboren in Iran, maar ontvluchtte dat land op zijn negentiende, kort na de revolutie in 1979. “Mijn vader zat voor de revolutie in het parlement, dus erna was ik met mijn achternaam niet veilig. Voorheen kon ik zeggen wat ik wilde, na de revolutie was het al gevaarlijk te dénken wat je vond.”

Op zoek naar een veilig leven, met kansen om zich te ontwikkelen, besloot hij zijn land te ontvluchten.

Via Turkije belandde hij in Nederland, waar hij verder wilde met zijn studie geneeskunde. “Maar nadat ik drie jaar op rij werd uitgeloot, ben ik fysiotherapie gaan studeren. Ik wilde aan de gang.” Na het voltooien van deze studie opende hij zijn eigen fysiotherapiepraktijk, die hij nog altijd naast SINA Voetballab heeft. “Alleen houden we ons op die locatie puur en alleen bezig met fysiotherapie.” In zijn kantoor en in de hal hangen diverse voetbalshirts, waaronder die van AZ, Ajax en het nationale team van Iran. Sommige zijn voorzien van handtekeningen. De liefde voor voetbal zat er bij Siamak Azadi al van jongs af aan in. Hij was zelf ook een talentvol voetballer. Hij werd in Iran zelfs geselecteerd voor het nationale team onder 15. “Ze noemden me Speedy Gonzalez,” lacht hij. “Ik was echt zo’n vaatje dynamiet, maar dan wel eentje met overzicht en techniek.”

Toen hij in 2007 werd uitgenodigd als gastspreker bij een congres in Iran over voetbalwetenschappen, werd het zaadje gelegd voor wat is uitgebloeid tot SINA Voetballab. Het had overigens wat voeten in de aarde om daar (veilig) aanwezig te kunnen zijn. Het was de eerste keer dat hij terugkeerde naar zijn geboorteland, hij had geen idee hoe dat zou verlopen. Maar met hulp van de ambassade durfde hij het aan. Zijn betoog, dat een kwartier zou duren, liep uit naar een half uur en sloeg aan bij de aanwezigen. Dusdanig zelfs dat hem werd gevraagd of hij de nationale selectie van Iran zou willen begeleiden. Een aanbod waar hij op inging, waardoor hij WK’s met het Iraanse nationale team meemaakte. “Ik startte met gps en hartslagmeters bij de trainingen, dat gebruiken ze nu nog altijd.

Maar in de praktijk merkte ik ook hoeveel er nog verbeterd kon worden. Je kunt wel trainen om dertig meter te kunnen sprinten, maar dat maakt je nog geen goede voetballer. Ik wilde meer en beter. Ik wilde alles mengen en besloot een zo compleet mogelijk test- en trainingsprogramma te bedenken.” Hij legde zijn oor te luisteren bij andere disciplines als rugby, studeerde sportfysiotherapie, verdiepte zich in sportpsychologie en de neuromusculaire wetenschap en langzaamaan begonnen de contouren van zijn performancetest zich af te tekenen. De afgelopen vijf jaar testte hij diverse prototypes tot hij de ideale mix had gevonden.

“In 2019 had ik alles rond. Het eindresultaat, SIMUST, had ik dit jaar op 21 maart, op de Perzische nieuwjaarsdag, willen presenteren. Maar corona stak daar een stokje voor...” Desondanks krijgt zijn methode wel goede naam en faam. Onlangs kreeg hij bijvoorbeeld nog een WhatsAppbericht van de vader van de 20-jarige Nederlandse voetballer Justen Kranthove. Die speelde kort geleden een testwedstrijd bij Birmingham City in Engeland en maakte daar volgens zijn vader indruk. En dat na lang blessureleed, een revalidatie en lang trainen met SIMUST bij Siamak. Niet zonder trots toont hij het berichtje: “Als er nog mensen zijn die twijfels hebben over SIMUST, laat ze dan meteen oprotten, want het werkt echt! Sorry voor mijn taalgebruik.”

Benieuwd naar de rest van het artikel? Lees het in de nieuwste Panorama of bekijk het gratis op Blendle.

Sport
  • Frenk Klein Arfman
  • Sander Boer