doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

De schrik van Hilversum: de grootste slachtoffers van Angela de Jong

Met angst en beven slaan BN’ers elke ochtend het AD open om te zien wie tv-recensente Angela de Jong (44) nu weer op het hakblok legt. Door haar vlijmscherpe columns heeft de vrouw met ballen zich ontplooid tot de meest invloedrijke vrouw in de media. Een overzicht van de arme televisiemakers op wie ze haar vizier het vaakst gericht heeft.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-62c5320683203 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5320683203 img{#fig-62c5320683203 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62c5320683203 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5320683203 img{#fig-62c5320683203 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62c5320683203 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5320683203 img{#fig-62c5320683203 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62c5320683203 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62c5320683203 img{#fig-62c5320683203 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}De schrik van Hilversum: de grootste slachtoffers van Angela de Jong

Humberto Tan

‘Heeft een levensgroot imagoprobleem’
Het is nu haast niet meer voor te stellen, maar er is een tijdperk geweest dat de sterren van Hilversum en ook de lezers van het AD de nu zo beroemde tvcolumn van Angela de Jong zelfs met een pistool op hen gericht niet eens konden aanwijzen. Vanaf de eerste editie ervan in 2010 tot ergens diep in 2017 doen de columns van Angela nog minder stof opwaaien dan een gemiddelde editie van de daklozenkrant. Pas wanneer de kijkcijfers van Humberto Tans talkshow RTL Late Night na jaren van succes opeens instorten, ontpopt de recensente zich tot de Nigel de Jong van de televisiewereld: iemand die er herhaaldelijk met gestrekt been in gaat. Ze schrijft op een manier die in de sport en de politiek al decennialang bedreven wordt, maar in de incestueuze televisiewereld nieuw is: recht voor zijn raap, spijkerhard en op de man af. Ze kruipt onder de huid van de vele miljoenen televisiekijkers en verwoordt hun gevoel tot in de puntjes, zonder welke A-, B- of C-ster dan ook te vriend te moeten houden.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Dat heel Nederland op een gegeven moment weet dat Humberto Tan vreemdgaat met presentatrice Dionne Stax, is iets dat Angela als eerste recensente van Nederland durft te koppelen aan zijn kelderende kijkcijfers. “Wat denken ze daar bij RTL? Dat we het pikken dat Humberto Tan daar weer vrolijk staat te dansen op vrijdagavond, alsof hij sinds zijn buitenechtelijke affaire geen levensgroot imagoprobleem heeft?” schrijft ze in klare taal. Bij het verwoorden van hoe Humberto op haar overkomt, met zijn vele gelach aan tafel, zijn voortdurende geslijm met de gasten en inderdaad: ook zijn herhaaldelijk terugkerende danspasjes, houdt Angela zich ook niet bepaald in: ‘nep’. En over de inhoud is ze al helemáál niet te spreken.

“Typische RTL-logica: is de kijker Late Night beu vanwege de schaamteloze RTL-promotie die er bedreven wordt, dan voeren ze de RTL-promotie gewoon nog wat op.”

Terwijl meer en meer kijkers RTL Late Night links laten liggen, stemt Angela juist steeds vaker op het programma af, op jacht naar de volgende stok om Humberto mee te slaan. Op een gegeven moment schrijft ze nog vaker over hem dan het AD het weerbericht publiceert. Ze geeft de wankelende show het laatste zetje. Per 1 juli 2018 is het zover: RTL trekt de stekker eruit en gaat verder met Twan Huys. Daarmee bestijgt de tv-diva de troon van televisieland en is geen BN’er meer veilig voor haar snoeiharde columns.

Wat vindt Humberto van het orakel?

Na de val van RTL Late Night komt Humberto jarenlang over als een waardig verliezer en maakt hij publiekelijk geen woorden vuil aan de vrouw die op de website Mediacourant de bijnaam Humberto-killer heeft gekregen. Maar tijdens een interview op NPO Radio 1 in 2019 kan hij het toch niet nalaten zijn gram te halen. “Eén keer heb ik echt heel hard gelachen om een column. Dat was een analyse, waarin ze zei: Ik weet waar het aan ligt bij Twan Huys: het komt door de commercials. Toen stond er een zin: Ik weet niet of dat bij Humberto eigenlijk ook zo was, de commercials. Toen dacht ik: serieus? Dus je hebt 1055 uitzendingen kunnen kijken, maar je weet niet of er commercials waren?

Mijn hemel.

Gordon

‘Hij is op z’n retour’

Behalve aan de grappen en grollen met Gerard Joling denk je bij Gordon toch al snel aan zijn eeuwige geklaag over zijn ziektes (reuma, diabetes, chronische bronchitis en psoriasis), zijn exen of zijn leven in het algemeen, vindt blijkbaar ook het orakel van televisieland. Ze is hem zelfs zo beu dat ze hem in haar columns Zijne Koninklijke Aandachtstrekker noemt.

Fan van de programma’s die hij maakt, is Angela ook allerminst. In 2017 begint ze zittend voor de televisie te schuimbekken wanneer in de finaleaflevering van Gor- don Gaat Trouwen blijkt dat hij helemáál niet gaat trouwen. Hij heeft de boel belazerd. Dat er tussen de deelnemers niemand bij zat die zijn hart op hol deed slaan, wil ze nog wel accepteren, maar dat Gordon wekenlang in de media net heeft gedaan alsof hij wél aan de man was geraakt, maakt haar woest. “Deze schijnvertoning bewijst feilloos het failliet van RTL. Het draait daar enkel om de zender, om de sterren, om de adverteerder. En de kijker? Die wordt genaaid. Gewetenloos,” bitcht ze in haar column. Aanvankelijk is het nog RTL dat de volle laag krijgt. Maar zodra Gordon (samen met Wendy van Dijk) overstapt van RTL 4 naar het SBS 6 van John de Mol, richt ze haar pijlen op de ex-Topper. “Waarom richt De Mol zich op presentatoren die op hun retour zijn bij de tv-kijker? Dat hij de mannen van VI en Johnny de Mol graag wilde, ja dat snap ik. Maar Gordon en Wendy?”

Gordon is woest en laat zich aanvankelijk door de redactie van De Wereld Draait Door overhalen om in de studio te confrontatie met haar aan te gaan.

Maar een uur voor de uitzending trekt hij zijn keutel in en belt hij af. Angela – niet vies van media-aandacht – schuift uiteraard wél aan. Nog één keer sneert ze naar Gordon en noemt ze zijn zogenaamde trouwshow ‘volksverlakkerij’.

“De programma’s die hij daarna gemaakt heeft, scoorden niet meer. Mensen zijn klaar met hem.”

WAT VINDT GORDON VAN HET ORAKEL?

Op de dag van de op z’n retour-column komt de stoom uit Gordons oren en spuwt hij zijn gal voor de camera’s van zowel 6 Inside, Shownieuws als RTL Boulevard. Woedend doet hij uitspraken als: “Ze heeft een prachtig gezicht voor de radio en ook haar stem vind ik nogal discutabel, want als ze praat klinkt het alsof ze uit een bak met grind heeft liggen vreten.” En: “Waarschijnlijk schrijft ze die columns ’s nachts als ze even naar de koelkast loopt om een stuk camembert naar binnen te douwen.”

Net als ‘die huisvrouw met die hautaine kop’, kruipt Gordon ook in de pen. Op social media publiceert hij epistels over haar zo lang als het Oude Testament. De man die er een sport van heeft gemaakt anderen tot op het bot te beledigen en nota bene een biografie heeft uitgebracht waarin hij de halve showbizzwereld door het slijk haalt, blijkt zelf tenen zo lang als de Afsluitdijk te hebben.

Benieuwd wat Angela over slachtoffers Twan Huys en Wendy van Dijk te zeggen had? Je leest het in de nieuwste Panorama of op Blendle.

Laatste nieuws