JoeyAK in de clip van Gangster Love

Martelde JoeyAK echt een vrouw met kokend water?

In januari 2020 komt rapper JoeyAK (Joël H., 23) uit Amsterdam-Zuidoost in het nieuws omdat justitie hem verdenkt van betrokkenheid bij een zeer gewelddadige ontvoering van een vrouw en haar twee kinderen. Hij zou de vrouw gemarteld hebben door kokend heet water in haar nek te gieten. Wie is deze ‘luitenant’?

Op de mistige avond van 31 december 2019 is Amsterdam- Noord het macabere decor van een brute ontvoering. De slachtoffers zijn een 31-jarige Amsterdamse vrouw én - curieus genoeg - óók haar twee jonge kinderen van 3 en 7 jaar oud. De vrouw zou op oudejaarsdag zijn ontvoerd en gemarteld omdat ze volgens haar ontvoerders een tas met 100.000 euro zou hebben gestolen. Die tas behoort JoeyAK toe. Hij had die tas aan een vriendin in Almere gegeven om op te passen. De vriendin in Almere kent de vrouw die de tas zou hebben gestolen. Die tasjesroof komt de 31-jarige vrouw duur te staan. Een dag eerder al, op 30 december, dringen drie Amsterdamse handlangers van de rapper haar woning in Amsterdam-Noord binnen. Nathaniël ‘B12’ O. (19), Sudneyson ‘Sontje’ B. (19) en Nathaniël ‘Natha’ D. (21) doorzoeken het pand, maar het geld is spoorloos.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

De vrouw weet nog de buurvrouw te waarschuwen die de politie inschakelt. Als die arriveert, vlucht het drietal, maar nemen ze haar huis- en autosleutels mee. De succesvolle Nederlandstalige rapper JoeyAK is op dat moment voor een optreden in Suriname. Als hij hoort van de diefstal boekt hij vloekend en tierend een vervroegd ticket naar huis. In de vroege ochtend van 31 december landt hij op Schiphol. Met zijn drie vrienden zou hij de vrouw en haar kinderen op oudejaarsdag rond 19.00 uur uit haar woning hebben ontvoerd, naar het huis van de gezamenlijke vriendin in Almere. Daar dwingt JoeyAK het slachtoffer volgens het Openbaar Ministerie op een kruk in de woonkamer te gaan zitten, waarna hij haar negen keer met zijn vuurwapen op haar hoofd en knie slaat. Hij zou de vrouw op een gegeven moment ook bij wijze van marteling kokend water in de nek hebben gegoten. Daarnaast zou de rapper uit Holendrecht met Curaçaose roots ook hebben gedreigd haar kinderen te vermoorden (“Ik wil je geld, anders is jouw leven en dat van je kinderen voorbij” ). De jonge kinderen zouden het martelen niet hebben gezien omdat ze op de bovenverdieping waren ondergebracht.

Nadat het slachtoffer onder dwang toegeeft het geld te hebben gestolen en aan haar vriend te hebben gegeven, wordt ze meegenomen naar een parkeerplaats in Amsterdam-Zuidoost. Daar moet die vriend het geld komen brengen. Of ze het geld uiteindelijk ook krijgen, is niet helemaal duidelijk. Feit is wel dat ze haar vervolgens weer meenemen naar het huis in Almere waar de vrienden haar om de beurt bewapend bewaken.

De recherche vindt later een filmpje op JoeyAK’s telefoon waarop hij door het autoraam schietend ‘happy new year!’ roept, terwijl hij met een wapen achter de vrouw zit. Op nieuwjaarsdag zou zijn oudere broer Frank H. (27), alias rapper Drechter, naar de ontvoeringsplek zijn gekomen en eieren hebben gebakken voor de kinderen. De vrouw krijgt niets. De politie pakt Drechter een dag later op met een pistool waarop bloed van het slachtoffer zit.

Dollars en geldtelmachines

Na vele wanhopige uren bevrijdt een arrestatieteam op nieuwjaarsdag de gezinsleden uit de woning waar ze worden vastgehouden. De enige ‘bewaker’ in het pand (Nathaniël O.) slaan ze in de boeien. Hij heeft een vuurwapen binnen handbereik. De vrouw is zwaar aangeslagen: ze heeft hoofd- en huidletsel en is in hals en op haar rug roodverbrand. Hoe het arrestatieteam precies op de hoogte was van haar verblijfplaats is niet helemaal duidelijk. Speelden telecomgegevens en camerabeelden een doorslaggevende rol? De verklaring van de vrouw wordt volgens het OM namelijk onder meer ondersteund door telecomgegevens en beelden van een beveiligingscamera bij een benzinepomp. Nadat de politie eerder tien verdachten heeft gearresteerd, blijven zes verdachten vastzitten. Het gaat om vijf mannen en een vrouw van 19 tot 28 jaar uit Amsterdam, Almere, Lelystad en Purmerend. De vrouw (de gezamenlijke vriendin) komt na enige tijd op vrije voeten, maar blijft wel verdachte in het onderzoek.

De politie arresteert JoeyAK in Amsterdam-IJburg vlak bij het huis van zijn vriendin. Hij heeft een pak Amerikaanse dollars op zak, vermoedelijk nog van zijn Surinaamse trip. Veel transacties zouden daar met dollars plaatsvinden. In de woning van zijn vriendin vindt de politie 20.000 euro, nog eens duizenden dollars, een goudstaafje, heel veel dure merkkleding en schoenen (Prada, Gucci) en een geldtelmachine. In totaal neemt de recherche bij de arrestaties en huiszoekingen drie vuurwapens en ongeveer 200.000 euro cash geld in beslag, onder meer in drie woningen van vriendinnen. Zij bewaren volgens justitie pakken geld voor JoeyAK in onder meer een rolkoffer, een bed en een Louis Vuitton-tas. Op JoeyAK’s telefoon staat naast het schietincident op nieuwjaarsdag ook een filmpje van zijn ‘ondervraging’ van de vrouw. Hijzelf ontkent betrokkenheid bij haar ontvoering en marteling en erkent alleen dat hij in de Almeerse woning was. Ook de andere verdachten ontkennen of zwijgen. Op 3 april beslist de Amsterdamse rechtbank dat vier verdachten negentig dagen langer blijven vastzitten. Alleen rapper Drechter komt vrij omdat zijn rol kleiner lijkt dan die van de rest en hij voor zijn kinderen moet zorgen.

Doorgeknipte enkelband

Ironisch genoeg verschijnt anderhalve maand vóór de ontvoering op YouTube de clip Gangster Love, die ook over een ontvoering en marteling gaat (zie YouTube video hieronder). Op het eind van het filmpje wordt een ingepakt lijk in een zelf gedolven graf gedumpt en in brand gestoken. In de clip (waarin verdachten in de echte ontvoeringszaak figureren) rapt JoeyAK over dat hij er niks aan kan doen dat hij verliefd is op het straatleven:

Ik hou niet eens van geweld, maar ik vecht vaak De één in de coke, ander kweekt liever

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_middle_article');

Ze zeggen: ik ben met die boys die voor die cake (geld) schieten Ik weet nog dat ze mij in de steek lieten (…) Real nigga shit, heb de gun op de heup

Ga niet denken je gaat testen, want ik smoke je net een peuk (Refrein) Ik kan er niks aan doen, ik ben verliefd op de straat Maak je maar niet druk, hier worden brieven gemaakt

De rapper JoeyAK is eerder onder meer vervolgd voor diefstal van een flatscreentv, een printer en een PlayStation (eind 2015), vuurwapenbezit (begin 2016) en diefstal bij een inbraak (mei 2017) bij de AH to go op station Duivendrecht. Daar steelt hij met medeverdachte Darnell T. voor 250 euro aan sigaretten. Voor de ‘peukenprooi’ krijgt Joël H. vier maanden cel. Ook moet hij ongeveer 7000 euro schadevergoeding betalen wegens vernielingen aan de winkelrolluiken en een geldwisselautomaat. In juli 2017 staat hij weer buiten en knipt zijn enkelband door.

Beruchte vriendengroep

Ook handlanger Darnell T., die tot de Top 600 van criminele jongeren in Amsterdam behoort, blijft daarna niet lang buiten beeld van de opsporingsdiensten. Justitie vervolgt hem namelijk voor ‘moord in vereniging’ op de 24-jarige Orpheo Gefferie uit Almere. Gefferie wordt op 18 mei 2019 ’s nachts doodgeschoten in de Amsterdamse parkeergarage The Bank Rembrandtplein, na een ruzie bij een betaalautomaat.

De 21-jarige voortvluchtige Erxinio Luntungan uit Amsterdam-Zuidoost zou volgens de politie de schutter zijn. Luntungan staat sinds 28 april 2020 op de Nationale Opsporingslijst. Justitie looft 10.000 euro uit voor de tip die leidt tot zijn verblijfplaats en arrestatie. Darnell T. zou het vuurwapen voor hem uit een auto in de parkeergarage hebben gepakt.

JoeyAK heeft volgens ingewijden vooral in Amsterdam-Zuidoost veel meer vrienden die verantwoordelijk zouden zijn voor verschillende geweldplegingen, overvallen en afpersingen. Het groepje zou zich volgens bronnen ‘onaantastbaar wanen’. Voor JoeyAK’s populariteit lijkt dat allemaal weinig uit te maken. De laatste jaren groeien zijn muziekcarrière en naamsbekendheid in rap tempo. Hij is een idool voor jonge fans in Amsterdam-Zuidoost en de rest van het land. Verschillende singles die hij sinds 2017 de wereld in slingert gaan viral, zoals de video Luitenant met 3 miljoen views. De grootste hit scoort hij als gastrapper in Huts van The Blockparty & Esko, dat de zestiende plek in de Top 40 bereikt en goed is voor 21 miljoen views.

Het lijkt er echter op dat politie en justitie harder wil gaan optreden tegen criminele rappers door hen hun podium af te nemen. Ze zouden een slecht voorbeeld zijn voor de jeugd. Benieuwd naar de rest van het artikel? Je leest het in de Panorama van deze week en via Blendle.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws