Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Wapen van de week: de Tommygun

"Tommygun, tommygun, you ain't happy unless you got one" het is een frase uit een liedje van een van onze favoriete band...

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

"Tommygun, tommygun, you ain't happy unless you got one" het is een frase uit een liedje van een van onze favoriete bands The Clash. En het zet goed neer dat er naast wapenliefhebbers ook altijd heel veel mensen met kritiek op vuurwapengebruik zijn geweest. Zoals de leden van deze oer-punkband bijvoorbeeld, met hun track Tommygun, een protestsong uit de late jaren zeventig.

Nu gaat de Tommygun al heel wat langer mee dan die tijd. Het wapen, met zijn befaamde trommellader kennen we als icoon uit de tijd van Al Capone, de tijd van de drooglegging in de VS. Geen jaren-dertig gangsterthriller of er komt niet een Tommygun in voorbij, meestal afgevuurd vanaf de kap van een oldtimer. Bijnamen voor het wapen geven aan hoe het wapen overkwam bij haar gebruikers: de Chicago-typewriter, de Annihilator of The Chopper. Het is in zijn tijd het meest favoriete machinegeweer geweest, en wordt nu nog gespaard door wapenfanaten. Een van de successen van het vuurwapen is gelegen in de mogelijkheid om er .45 munitie mee af te vuren, en dat in grote hoeveelheid achter elkaar.

De Chicago-typewriter is in het tweede decennium van de vorige eeuw ontwikkeld door Generaal Thompson, en is oorspronkelijk bedoeld als hulp voor diverse Amerikaanse overheidsorganisaties, zoals de marine, de postbezorging en de politie. Het idee: een repeterend geweer dat ook met de hand bediend kan worden. En - zoals gezegd- in de jaren twintig en dertig van diezelfde eeuw nemen Amerikaanse maffiosi het wapen over, vaak omdat ze het hebben gestolen uit een overheidsdepot. Bekende, zelfs historische, namen hebben het wapen in handen gehad en er tegenstanders mee omgelegd: Capone natuurlijk maar ook Dillinger, Baby Face Nelson en verder Bonnie en Clyde. Opvallend is wel dat veel maffiosi de Thompsonpistoolmittrailleur uiteindelijk een wat onhandig wapen vonden en liever een handvuurwapen bij zich begonnen te dragen.

De Tommygun heeft diverse fases van heropleving gekend. Eerst in de Tweede Wereldoorlog als de Geallieerden er dankbaar gebruik van maken. Niet omdat de Amerikanen of de Engelsen er nou zo gek mee zijn, vooral omdat het wapen in grote hoeveelheden ligt opgeslagen in de depots. Later zal de trommelmitrailleur ook in Vietnam op grote schaal ingezet worden. Op dit moment kun je als consument alleen nog replica's van de Tommygun aanschaffen. Heel af en toe lees je van een onderwereldliquidatie waarbij deze knalpot is gebruikt, zoals de moordaanslag in Diemen bij Amsterdam op de Amsterdamse gangster George Plieger, in 2003.