De Brabantse campingliquidatie: is Sooi de C. de moordenaar van Hugo van Houten?

De dood van Hugo van Houten (29) in het Noord-Brabantse Molenschot houdt de gemoederen bezig.
@media (max-width: 679px){#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3374bdd2d8 img{#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3374bdd2d8 img{#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3374bdd2d8 img{#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e3374bdd2d8 img{#fig-65e3374bdd2d8 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

De liquidatie van de aanstaande vader Hugo van Houten (29) in het Noord- Brabantse Molenschot, in augustus 2015, houdt de gemoederen bezig. De vermoedelijke dader – Sooi de C. – staat nu terecht in Breda. Zowel hij als het slachtoffer hing rond in No Surrender-kringen en had belangen in de drugshandel. Een GRATIS voorstukje van ons nieuwe coververhaal.

Augustus 2015. Langdurige regenval heeft grote delen van Nederland blank gezet, het is verder verdomd koud voor de tijd van het jaar. Toch mogen de kinderen die verblijven op Linberg Park, een camping in de bossen bij de militaire vliegbasis Gilze-Rijen, lekker lang opblijven. Het is immers nog steeds zomer. Nog een week of twee en dan zullen de scholen weer beginnen.

Het is juist opgehouden met regenen als bewoners van de camping in Molenschot in de vooravond een afwijkend geluid horen. ‘Tak! Tak, tak.’ Het geluid weerkaatst tegen de bomen, als van afbrekende takken, maar het klinkt luider. Het lijken wel schoten. Ook een militair die wachtloopt op de vliegbasis hoort de knallen. Deze militair ziet ook hoe in de verte – voor de poort van de camping – enkele minuten daarvoor een zwarte auto arriveert. Daarna komt er een witte gezinswagen aangescheurd. Iemand stapt uit die laatste wagen en maant degene uit de zwarte auto tot uitstappen. Dat doet die man, om het vrijwel meteen daarna op een sprint te zetten. Er ontstaat een achtervolging waarbij de man uit de witte auto op de vluchtende man begint te schieten. Bij ieder schot dat over het wegdek vliegt, begint het doelwit meer te wankelen, totdat hij na een paar knallen ter aarde stort, zo zal de militair aan justitie vertellen.

Lees ook: de XTC-oorlog in Brabant

Een passant die zijn hond aan het uitlaten is, is als eerste ter plekke. Hij belt de politie. Ook de campingbevolking komt daarna snel naar de plaats delict. Daar treft men de doodgeschoten Hugo van Houten aan, op enkele tientallen meters van zijn zwarte Opel Corsa. Hij is niet meer te reanimeren. De witte wagen met de schutter is er ondertussen vandoor.

De 29-jarige Hugo van Houten heeft een bestaan opgebouwd van twaalf ambachten en dertien ongelukken; zijn school nooit afgemaakt en als jonge twintiger belandt hij in de Rotterdamse en Brabantse onderwereld. Uit politieonderzoek zal naar voren komen dat Van Houten een eersteklas autodief is. Iemand die met het grootste gemak Audi’s uit de S-serie opent en ze vervolgens doorverkoopt aan lieden in het circuit. Met het verdiende geld loopt hij veel concerten af. Van Houten is gek van de betere volkszangers: John West, Sander Kwarten en Jeffrey Heesen. Dat werk.

Hugo woont sinds 2010 op het recreatieterrein Linberg Park. Feitelijk is het niet zijn adres, hij is ingetrokken bij zijn vriendin, die er een standplaats heeft. Van Houten woont bij haar omdat hij er niet in is geslaagd de jaren daarvoor een legale bestaansvorm op te bouwen. In de loop der tijd komt hij, mede omdat hij veel verblijft in deze Brabantse omgeving, in contact met mensen van het Satudarah-chapter Ciganos. Enkele leden van die motorclub (MC) staan aan de deur bij cafés op en rond de sfeervolle Bredase Havenmarkt. Op een dag starten de leden van de Ciganos een nieuwe MC. Van Houten brengt, afgaande op fotobeelden bij de oprichting van No Surrender in 2013, als ‘niet-member’ een bezoek aan een feest van de nieuwe motorclub van ex-Ciganos Klaas Otto, die zijn hoofdkwartier in Zundert heeft gevestigd.

Lees het in Panorama

Benieuwd naar het complete verhaal van onze misdaadverslaggever Martijn Haas? Je leest het in editie 11 van Panorama, die vanaf morgen (15 maart) in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.