Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Filmtip: Boeiend drama over oorlogstrauma's

In Panorama's filmrubriek TrailerTrash bespreken we wekelijks een coole film die over een tijd in de bios te zien is. Deze week blikken we vooruit op de aangrijpende film Thank You For Your Service.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Ruim 500.000 militairen die terugkeren van een militaire missie of oorlog kampen met PTSS (Post-Traumatisch Stress Syndroom). Maar liefst 20% van de Nederlandse soldaten die zijn uitgezonden, krijgt er mee te maken en ook in de Verenigde Staten is het een groot probleem. De overheid probeert er alles aan te doen deze 'wounded warriors' te helpen, maar dat blijkt zeer complex. Het aantal zelfmoorden onder ex-militairen is een periode lang zelfs hoger geweest dan het aantal doden in de oorlog zelf. Schrijnend, maar ook een mooi gegeven voor een film, zo dacht Hollywood.

Het leed dat oorlog heet.

@backlink(163967)

Nieuw gevecht

In de film Thank You For Your Service keren drie militairen terug van hun missie in Irak. Ze proberen hun normale leven op te pakken, maar worden daarbij geconfronteerd met een nieuw gevecht. Het verhaal zoomt in op Adam Schumann (gespeeld door Miles Teller, Whiplash, War Dogs, Divergent). Achtervolgd door traumatische oorlogsherinneringen en een enorm schuldgevoel belandt hij in een intense strijd met zichzelf waar ook zijn omgeving en gezin in worden meegetrokken.

Check die trailer

Jason Hall won een Oscar voor het script van American Sniper en maakt met Thank You For Your Service zijn indrukwekkende regiedebuut. De film is gebaseerd op het boek van Pulitzerprijs-winnaar David Finkel die daarvoor zeer open gesprekken had met Amerikaanse veteranen. De recensies voor het boek zijn unaniem lovend. Maar hé, geloof die niet zomaar op hun blauwe ogen. Check die trailer en oordeel vooral lekker zelf!

 

Thank You For Your Service is vanaf donderdag 23 november in de bioscoop te zien.