doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Holleeder-getuige Hidir Korkmaz omgekomen bij visongeluk

Was als drugshandelaar goed ingevoerd in het Turkse- en Amsterdamse circuit.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Hidir Korkmaz speelde een wat mysterieuze rol bij een drietal grote processen rondom moorden in de Amsterdamse onderwereld. Hij was de kroongetuige van justitie in het proces tegen de verdachten van de moord op Willem Endstra. Hij werd als getuige gebruikt ter ondersteuning van het bewijs in het Passage-liquidatieproces. En in het Holleeder-proces zou hij opnieuw een hoofdrol gaan spelen; in die zaak staat Holleeder namelijk 'ook' terecht voor het opdrachtgeven tot de moord op Willem Endstra.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Visongeluk

En nu is hij dood. Omgekomen bij een visongeluk. Zijn lijn zou tegen een draad van een electriciteitsmast zijn gekomen. Hoe dat dan de dood heeft veroorzaakt is een raadsel, want visgerei bevat zoals we allemaal weten nauwelijks geleidend metaal. Daar klopt dus iets niet. Voorzichtig gezegd: een deel van de waarheid wordt ons achter gehouden.

Tegenprestatie

Hidir Korkmaz is omgekomen in een niet nader genoemd Oost Europees land, waar hij volgens justitie een terug getrokken leven leidde. Het staat zo goed als vast dat Korkmaz op die locatie verbleef met hulp van de Nederlandse overheid. Die had namelijk een kroongetuigendeal met hem, waarin de enige tegenprestatie die de getuige van de overheid verlangde de bescherming van zijn leven was. Ze zullen hem dus in een dorp ergens in de Balkan, of in de Bohemen hebben gestopt, in een land dat goede verdragen heeft met Nederland op dat gebied.

Vijanden

Had Hidir vijanden? Dat is zoiets als vragen of het in de Sahara vaak warm is. Ja, Hidir had heel veel vijanden. Door zijn verklaringen bij justitie maakte hij zich niet geliefd. Mede door zijn verhaal is Dino Soerel tot levenslang veroordeeld. Mede door hem zijn een groep Turks-Nederlandse verdachten jarenlang verdachte geweest in de Endstra-moordzaak, hoewel die uiteindelijk zijn vrijgesproken. Het was deze getuige die in feite aan wees wie 'Holleeders hitmen' waren in die Endstra-zaak en hij noemde daarbij namen die ook in andere (Turkse onderwereld)-strafzaken een rol spelen. We herinneren ons nog goed hoe het OM de verklaringen van deze man mei 2015 centraal poneerde tijdens een van de eerste (pro forma)-zittingsdagen in het Vandros-Holleeder-proces. Korkmaz gaf in zijn verklaringen aan justitie in feite goed aan hoe de oude Amsterdamse penoze samenwerkte men een groep ombezuisde 'jonge Turken', sommigen overigens van Azerbeidjaanse afkomst.

@backlink(160819)

Abassov

Apart, en vreemd is het dat een andere belangrijke getuige in het Endstra-Holleeder-onderzoek ook is omgekomen onder wat vreemde omstandigheden. De Russisch-Azerbeidjaanse Abassov - die buiten de officiële kanalen om zeer belastende verklaringen had afgelegd - overleed in een Nederlandse cel aan een hersenbloeding.

@backlink(158143)

Gevolgen

De hamvraag is nu: heeft zijn dood gevolgen voor het Holleederproces? Om daar maar meteen op in te gaan: ja. Nu Korkmaz er niet meer is ondermijnt dat hoe dan ook de kracht van zijn getuigenis. De advocaten van Holleeder kunnen zich erop beroepen dat zij niet meer in de gelegenheid zijn gesteld Korkmaz zelf vragen te stellen. Dat behoren zij te kunnen doen bij iedere getuige die belastende verklaringen aflegt over hun cliënt.

De dood van Willem Endstra in 2004 speelt nog altijd een grote rol in de rechtszaal

Europees Hof

Justitie zal moeten overwegen de verklaringen van Korkmaz in te trekken, danwel af te zwakken. Zodra men toch volle kracht tien inzet op het verhaal dat Korkmaz over Holleeder heeft verteld dan wordt het een heel juridisch verhaal dat waarschijnlijk ergens in veelvuldig hoger beroep bij het Europees Hof zal eindigen. De uitkomst zal ongewis zijn, want het verleden heeft uitgewezen dat verdachten soms wel en soms niet in het gelijk werden gesteld op basis van niet te controleren getuigenverklaringen.

Enclave

Er is ook nog een andere zaak die gevolgen gaat ondervinden van de dood van Korkmaz. Justitie heeft namelijk aangekondigd hoger beroep in te stellen tegen de (andere) verdachten in de Endstra-moordzaak, zeg maar de mannen die verdacht worden van het feit dat zij de liquidatie 'uitgevoerd' zouden hebben, dit heet het Enclave-onderzoek. Er is weinig nieuws over dat hoger beroep, maar nergens is te lezen dat het 'niet' meer speelt. De vraag is nu: wat gaat dat met die zaak doen nu de kroongetuige dood is? Het verschil is dat de advocaten hier al wel de mogelijkheid hebben gehad om hem 'te horen' en daarbij wisten aan te tonen dat Korkmaz soms uitspraken deed die niet klopten met andere feiten uit het onderzoek. Maar voor de waarheidsvinding is het nooit goed natuurlijk dat hij dood is. Ook hier 'profiteren' de verdachten hoogstwaarschijnlijk van zijn afwezigheid.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws