doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Tot 18 jaar veroordeelde Sooi de C. zegt 'nieuwe verklaring' te zullen afleggen

Uitkomst korte pro forma-zitting in hoger beroep moordzaak Hugo van Houten aan Gerechtshof Den Bosch.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Namens zijn cliënt verklaarde strafrechtadvocaat Jules van Wijk vandaag dat het Gerechtshof mag rekenen op een nieuwe verklaring. De verdachte in het hoger beroep van een twee jaar oude moordzaak - Sooi de C. (foto boven) - wil iets meer loslaten over de omstandigheden waarin Hugo van Houten is omgebracht. Dat kwam vanmorgen aan het licht tijdens een pro forma-zitting aan het Gerechtshof in Den Bosch.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

DNA-materiaal

Sooi zal niet gaan bekennen dat hij de moordenaar is van Hugo van Houten. Hij zal ook niet gaan bekennen dat hij heeft geschoten, zo sprak Van Wijk. Maar mogelijk kan hij wel zijn licht laten schijnen over het feit dat het onderzoeksteam in deze moordzaak dna-materiaal van Sooi heeft teruggevonden op een spijkerbroek van het vermoorde slachtoffer.

Camping

Van Houten woonde in Capelle aan den IJssel. Hij zat in de zomervakantie van augustus 2015 op camping Linberg Park in Molenschot met zijn zwangere vriendin. Het slachtoffer en de verdachte kenden elkaar en hadden een afspraak op die zomerdag.

Hugo van Houten werd augustus 2015 omgebracht met zeven pistoolschoten

Planning

De uitspraak over 'de verklaring' was een van de weinige mededelingen die vanmorgen werden gedaan aan het Gerechtshof in. Den Bosch. Sooi de C. is in eerste aanleg veroordeeld tot 18 jaar voor de moord op zijn 'boezemvriend' Hugo van Houten, in de zomer van 2015, nabij een camping in het Noord-Brabantse Molenschot. Hij heeft zijn betrokkenheid altijd ontkend en nauwelijks medewerking verleend bij verhoren. Vanmorgen was hij overigens niet aanwezig bij het pro forma. 

Inspanning

Dat hij nu een verklaring wil afleggen wil zeggen dat het onderzoek naar de liquidatie mogelijk extra inspanning vereist, zo sprak Sooi's advocaat Jules van Wijk. Wat hij daarmee bedoelde is voer voor speculatie. Zal Sooi mogelijk ook naar andere verdachten gaan wijzen?  

Verhoor

De president van het gerechtshof concludeerde daarna in ieder geval meteen dat er van een planning van een inhoudelijke behandeling op dit moment nog geen sprake zal zijn. Naar het zich nu laat aanzien zal Sooi binnenkort verhoord worden door de politie waarbij hij zijn verklaring kan afleggen. Volgens het gerechtshof moet het voor de politie hierbij ook mogelijk zijn om aanvullend vragen te stellen.

@backlink(160181)

Klaas Otto

Zowel de dader als het slachtoffer hadden banden met MC No Surrender, maar zouden kort voor het incident niet meer betrokken zijn bij de dagelijkse activiteiten van de club. Saillant detail is dat Louis de Leon, de advocaat van de oprichter van No Surrender - Klaas Otto - onlangs naar buiten heeft gebracht dat het OM pogingen heeft gedaan om Sooi te bewegen te 'bekennen' dat hij de moord op Hugo gepleegd heeft in opdracht van Otto, in ruil voor strafvermindering. Of de verdachte hier op in is gegaan is niet te zeggen. Zo heeft Sooi's advocaat Jules van Wijk niet willen bevestigen- noch willen ontkennen dat er van een dergelijk voorstel sprake is geweest.

Bekijk hier ons geactualiseerde Klaas Otto-dossier. Hier.

Toetsing

In de rechtszaal was het vermeende voorval tot het aangaan van afspraak rond een bekentenis vandaag niet aan de orde. Wel meent de verdachte volgens zijn advocaat dat hem het recht tot een eerlijk proces tot nu toe is ontzegd, daar de politie al met de mededeling naar buiten kwam dat hij 'de moordenaar' zou zijn van Van Houten nog voordat er sprake was van een rechtszaak en 'toetsing van de rechter'. Omdat hij voortvluchtig was liet de politie na enkele maanden onderzoek een opsporingsbericht uitgaan. Jules van Wijk: "Mijn cliënt stelt dat de manier waarop zijn familie in die periode door de politie is behandeld absoluut niet door de beugel kan."

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws