Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nouri blijft vechten, maar wel met een glimlach

8 juli 2017. Het blijft voor altijd een datum die met zwarte randen is omrand in de geschiedenis van Ajax.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Op die dag zakte Abdelhak Nouri namelijk in elkaar tijdens een oefenwedstrijd in Mayrhofen tegen Werder Bremen. Spelers staan aangeslagen langs de kant van het veld. De handen voor hun ogen. Ze kunnen het niet geloven als ze krijgen te horen wat er precies met Nouri is gebeurd. Waarom moest het juist hem, de goedlachse dribbelaar en Koning van Geuzenveld overkomen? 

@backlink(163653)

Het zijn vragen waar niemand een antwoord op zal vinden. Terwijl de selectie terug naar huis vliegt vecht Nouri voor zijn leven in een Oostenrijks ziekenhuis. Vijf dagen later komt het bericht waar velen voor vreesden. "Een groot deel van zijn hersenen functioneert niet meer en de kans op herstel van deze cruciale hersenfuncties is nihil."

Het is duidelijk. Nouri zal nooit meer kunnen voetballen. Verdriet neemt de overhand in heel Nederland. Nouri krijgt wel voor elkaar wat hij altijd al wilde: 'Verbroedering'. Het is even geen rellen tussen Ajax en Feyenoord, maar het lijkt of Oranje speelt. Iedereen hoort erbij. Klein, groot, dik, dun, blank, getint, Ajax of Feyenoord. Het maakt niet uit als we maar bidden voor Nouri. Het leidt tot een prachtige bijeenkomst in Geuzenveld bij het ouderlijk huis van de goedlachse jongen. 

Er komen daarna soms nog berichten door over de toestand van Nouri. Zoals 23 oktober als Ajax laat weten dat Nouri naar een gewone verpleegafdeling is gegaan. In een revalidatiecentrum in Tilburg werkte Nouri de laatste maanden aan zijn herstel. Als de artsen testen bij hem uitvoeren is meteen duidelijk wat zijn 'grote vriend' is. Een toetsenbord wil hij niet, maar als hij een bal krijgt aangereikt klemt hij hem stevig tegen de borst en verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. 

Een glimlach die we nooit zullen vergeten. 'Appie' heeft namelijk dan wel te weinig tijd gekregen om te laten zien wat hij op een voetbalveld wel allemaal niet kan, maar die glimlach blijft ons allemaal op het netvlies staan..