Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Justitie gaat ervan uit dat Jaïr Wessels betrokken was bij 'ripdeal'

OM van mening dat de geliquideerde crimineel gelokt werd door voormalig handlanger Patrick S., alias 'Pepe'.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Een nieuwe pro forma-zitting aan de rechtbank in Utrecht in het onderzoek naar de liquidatie van de Amsterdammer Jaïr Wessels (30) in Breukelen, juli '17, heeft weer een aantal wetenswaardigheden opgeleverd. Politie en OM gaan op basis van telefoongegevens uit van een scenario waarbij Jaïr in de val is gelokt door Patrick S. bijgenaamd Pepe (32) die twee dagen daarvoor al met hem op pad was om een waterscooter te kopen.

Ripdeal

Wessels, opgegroeid in Uithoorn, maar 'volwassen' geworden als crimineel in Amsterdam, leefde een jetsetleven. Zijn familie wordt inmiddels vervolgd voor het witwassen van met criminele activiteiten vergaarde winsten. Kennelijk hoorde daar ook het bezit van een waterscooter bij. Dat item vormde namelijk gedurende de dagen voor zijn dood het onderwerp waarover Jaïr en Patrick onderhandeld zouden hebben.

Politie en justitie beschikken over gegevens die duidelijk maken dat de geliquideerde crimineel samen met zijn 'maatje' Patrick alias Pepe eerder verantwoordelijk is geweest voor een ripdeal van een partij drugs, in samenwerking met anderen. De twee zouden elkaar al jaren kennen. 

Woonwagenkamp

Patrick zou daarna een dubbelspel zijn gaan spelen. Hij trekt met Wessels op, en bezoekt samen met hem een adres in Rotterdam en woonwagenkamp aan het Amsterdam-Rijnkanaal, in de schaduw van de voormalige Douwe Egberts-fabriek in Utrecht. Het is het kamp en het milieu waaraan ook de schutters van de mislukte eerste liquidatiepoging op Wout Sabee vandaan komen. Tevens de vroegere uitvalsbasis van de in onderwereldkringen legendarische drugshandelaar Bertus Kwarten, overleden in 2013. 

@backlink(168951)

Station

Justitie heeft getracht betrokkenen te spreken op dit kamp, maar die poging heeft niets opgeleverd. Volgens de onderzoekers van de politie spreken Patrick en Jaïr eerst op 5 juli af. Vermoedelijk is toen al een poging gedaan om Jaïr te liquideren maar 'mislukte' dat. Er is op de telefoon van Wessels een foto van een waterscooter terug gevonden.

Op 7 juli, twee dagen na hun ritje in de Kangoo van Pepe spreken de twee opnieuw af. Ditmaal zullen zij elkaar treffen bij het station van Breukelen, de woonplaats van Patrick. De PGP-telefoon van S. (die versleutelde berichten kan versturen) straalt op dezelfde plekken aan als waar de telefoon van Wessels aanstraalt. 

Mogelijk zijn de twee daar om opnieuw over de aanschaf van de waterscooter te praten, dat is niet helemaal duidelijk. Eenmaal aangekomen op het parkeerterrein bij het station wordt Wessels doodgeschoten. Justitie ziet in Howard K. en Tony de G. de schutters. Hun dna is aangetroffen in een van de vluchtauto's. Zij zijn beiden betrokken bij Caloh Wagoh MC.

Brandbrief

Het 'verhaal' dat Jaïr en Patrick samen verantwoordelijk zijn geweest voor een ripdeal weerspreekt deels de lezing in de veelbesproken brandbrief uit de Utrechtse onderwereld, zoals die een maand leden door ondermeer Boevennieuws werd verspreid - en die nogmaals 'bekrachtigd' wordt door een nieuwe brief uit dezelfde hoek, opnieuw gepubliceerd door Boevennieuws. Een soort klokkenluider uit de onderwereld trekt hierin aan de bel, in een tekst die soms qua 'spreektaal' en 'puntsgewijze opsomming' een beetje doet denken aan een uitgeschreven politieverhoor.

In die tekst valt te lezen dat de moord op Jaïr verband zou houden met een ripdeal op een partij van Rico de Chileen, gepleegd door Nadir 'Rat' en Mohammed R. En dat Jaïr hier vervolgens 'verantwoordelijk' voor is gehouden. En daarom is 'geofferd', om zo een clean sheet te houden richting de eigenaar van de partij. In de tweede brief van afgelopen vrijdag wordt overigens gesproken van 'Wesseling' in plaats van Wessels. 

Fragment 1 brandbrief: '(...) Hij heeft hem bestolen en daarna wesseling opgeofferd (...)"

Opvallend is dat in deze tweede brief ook de bijnaam van Patrick S. genoemd wordt: 'Pepe'. Hij zou ondermeer  samen met de hierboven genoemde Nadir betrokken zijn bij criminele activiteiten. De brief legt hiermee op indirecte wijze een link tussen Jaïr en de Utrechtse Mocro-scene. Die link is - als deze info klopt - zijn maat Pepe.

Patrick S. is volgens politieinformartie eerder betrokken geweest bij een plofkraak. Hij ontkent overigens namens zijn advocaat mr. Bouchiki 'alle' betrokkenheid bij de liquidatie van Wessels.

Fragment 2 uit de brief: "(...) en vormde een groepje met Nadir rat, plaag, en pepe (...)"

Justitie zegt dus informatie uit het milieu te hebben dat Jaïr zelf betrokken is geweest bij een rip. Dat is dus net even iets anders dan wat we hier terug lezen. Bij deze lezing in de Boevennieuws-brief is hij een 'offer'. Er staat niet in dat hij ook zelf schuldig zou zijn geweest aan diefstal. 

Het zou interessant zijn om Patrick S. hierover te ondervragen. Maar die zal wijselijk zijn mond houden als verdachte in de Wessels-zaak.