Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Most wanted: Gerel P.

Gerel P. (35) staat sinds juni vorig jaar op de Nationale Opsporingslijst. Justitie wil hem vastzetten op verdenking van dubbele poging tot moord en vuurwapenbezit. Maar de gangster houdt zich waarschijnlijk schuil in Suriname.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De vondst van twee mannen

Het moet een vreemd beeld zijn voor de voorbijrijdende automobiliste op die bewuste 11 december 2016. In de mistige weilanden bij Noordeloos en Hoornaar, boerengehuchten vlak bij Rotterdam, ziet ze twee donkere mannen in het groen liggen. De een half in een sloot, de ander op een akker daarachter. Het ziet eruit alsof ze nog hebben geprobeerd om zich te verplaatsen, maar dat dat op een gegeven moment niet meer ging. De automobiliste ziet nog enkele lichte bewegingen bij de twee en besluit haar wagen te stoppen. Ze loopt naderbij en ziet dan de twee allebei zwaar gewond zijn. Bloedsporen lopen over hun kleding en ze kreunen van de pijn. Het gaat om twee Antilliaanse mannen uit Rotterdam, de een is 28 jaar, de ander 35. Ze zijn hier gedumpt nadat ze eerder al beschoten zijn, zo wijst forensisch onderzoek later uit. Hun namen willen ze nog wel noemen zodra de politie gearriveerd is. Maar hoe het kan dat ze hier zomaar liggen, daarover verklaren ze slechts mondjesmaat. Duidelijk wordt dat de mannen een afspraak hadden in de omgeving van Utrecht.

Ze reden met een donkere Seat naar de afspraak, zo vertellen ze hun verhoorders in het ziekenhuis. Daar werden ze gedwongen over te stappen in een donkere tweedeurs Audi. Ze reden vervolgens naar Noordeloos, waar ze ergens zijn neergeschoten. Al snel leggen de rechercheurs een link met een autobrand in Groenekan, zo’n 40 kilometer van Noordeloos. Daar is ruim een uur na de vondst van de neergeschoten mannen een donkere Audi in brand gestoken. De brandende auto wordt ontdekt op een parkeerterrein van een hockeyclub. Voordat de brandweer er is, legt iemand de autobrand vast op zijn mobiele camera. Deze beelden zullen enkele maanden later te zien zijn in Opsporing Verzocht. De politie start een grootschalig onderzoek. Daarbij krijgt ze uiteindelijk hulp van een getuige. Iemand uit het milieu beweert dat de twee Antillianen zijn beschoten door ene Gerel P., iemand die dan al in politieonderzoeken voorkomt en wordt gezocht door de politie.

Ontsnapt uit de bajes

Wat de Nederlandse politie dan nog niet naar buiten heeft gebracht, is dat deze Gerel P. veelal in Suriname verblijft – zo komt Panorama te weten op basis van een anonieme tip. Februari 2018 wordt een reeks e-mails opgestuurd van iemand die zegt ‘op te komen’ voor slachtoffers van corruptiepraktijken in Suriname en via die weg Gerel P. is tegengekomen in het Zuid-Amerikaanse land. De in Utrecht en Nieuwegein opgegroeide P. is kort na zijn vermeende misdaden in Nederland vermoedelijk naar Suriname gevlucht, waar hij een normale baan heeft gevonden als opzichter, zo beweert de tipgever. Mogelijk is dat ook de reden dat de Surinaamse politie hem makkelijk kan arresteren. Hij wordt op 1 maart 2017 aangehouden en vastgezet in de Penitentiaire Inrichting Duisburglaan in Paramaribo. Maar deze opzichter blijkt een gewiekste crimineel. P. zit nog geen twee weken vast als hij erin slaagt te ontsnappen. De tipgever zegt precies te weten hoe dat gegaan is: een juridisch medewerker is de gevangenis gewapend binnengekomen, wat in Suriname soms toegestaan is. Daarop heeft hij het vuurwapen op de wc gedeponeerd waar Gerel P. – die ineens ook nodig naar het toilet moest – het weer heeft opgepikt. Vervolgens is het een koud kunstje om de wachtcommandant te ontwapenen en weg te rennen naar een gereedstaande vluchtauto. De tipgever schrijft Panorama dat P. nooit zijn best deed om zich te verbergen in Suriname. Hij ging uit, hij danste hij feestte. Hij kreeg hulp van mensen die hem wel ‘een nieuwe kans’ wilden geven na een lange periode van detentie in Nederland.

Dna op vuurwapen

Op het moment dat de mail van de tipgever op de redactie binnenkomt – een half jaar nadat Gerel P. in Nederland op de Nationale Opsporingslijst is geplaatst - is P. niet langer een illuster onderwereldfiguur maar een ’bekende kop’ geworden. Hij is voortvluchtig sinds ‘Noordeloos’ (de twee gewonde mannen in het weiland) en de daaropvolgende ontsnapping uit de gevangenis in Suriname. Opsporing Verzocht heeft het in een uitzending van juni 2017 bij het tonen van zijn politiefoto over een man met een ‘vriendelijk gezicht’, een ‘knik in de wenkbrauwen’ en ‘smalle lippen’. En over een persoon die verdacht wordt van ‘veel minder vriendelijke delicten dan zijn uiterlijk suggereert’. Dat is een opvallende typering. De crimineel is bepaald geen intimiderende verschijning, vertellen bronnen. Eerder een goed geklede en vriendelijk ogende jonge man. De politie wijst er in de uitzending op dat Gerel P. in Nieuwegein is opgegroeid. Inwoners van die gemeente wordt gevraagd uit te kijken naar hun voormalige plaatsgenoot. Er is over P. veel meer te zeggen. Zo kan hij naast zijn mogelijke betrokkenheid bij de dubbele moordpoging bij Noordeloos ook gelinkt worden aan het 26Koper-dossier over liquidaties door een groep mannen uit de regio Utrecht, Nieuwegein en Tiel. De politie vindt hierbij in de loop van 2015 een aantal wapenopslagplaatsen, geprepareerde auto’s en sms-berichten waarin gecommuniceerd wordt over het volgen van mogelijke liquidatiedoelwitten. Gerel P. heeft met dit alles, als we zijn advocaat mogen geloven (zie kader), waarschijnlijk niets te maken, maar hij komt wel in beeld als de recherche in Utrecht de liquidatie van Spyshop-eigenaar Ronald Bakker, september 2015 in Huizen, onderzoekt. En dat is een onderzoek waarbij ook een van de 26Koper-mannen door de politie als liquidatieverdachte aangemerkt wordt: Mourad B., iemand wiens dna is aangetroffen op een vuurwapen bij een opslag in Nieuwegein. Ook komt hij voor in het onderschepte sms-verkeer naar liquidatiedoelwitten.

Moord Spyshop-eigenaar

Spyshop-eigenaar Ronald Bakker, vader van vier kinderen, die onder meer beveiligingsapparatuur levert, wordt tweeënhalf jaar geleden op klaarlichte doodgeschoten voor de ogen van zijn dochtertje. Vermoedelijk heeft hij zich ‘kwetsbaar’ gemaakt door aan de politie informatie te verstrekken over bepaalde trackerspyware, waarmee criminelen hun doelwitten kunnen volgen. Overigens nadat twee criminelen uit Nieuwegein – ook weer 26Koper-verdachten - dergelijke apparatuur bij hem hadden aangeschaft. In het 26Koper-onderzoek treft de politie precies deze trackers aan onder een van de wagens die door leden van dit ‘moordcommando’ zijn gevolgd. Om een signaal af te geven binnen het milieu is Bakker omgebracht, zo luidt de theorie van diverse media, maar die is nooit bevestigd door de politie. De verdenking tegen Mourad B. luidt dat hij Bakker gevolgd heeft, waarna een andere man – mogelijk zou dat dus P. zijn volgens de politie destijds – de trekker heeft overgehaald. Nadat Bakker is doodgeschoten, zittend in zijn auto, vlucht een man weg op een motor, zo stelt de politie vast. Deze schutter is onderweg geflitst door een snelheidsmeter. Mogelijk is het dus Gerel P. die te zien is op de grofkorrelige foto die van deze vluchtende hitman gemaakt is, maar het zou ook zomaar iemand anders kunnen zijn. Eerlijk gezegd is op de foto niet eens te zien of het wel om een donkere man gaat. De Nederlandse Antilliaan wordt opgepakt, maar is na een korte hechtenis vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. De politie lijkt met lege handen te staan in het onderzoek naar de moord op Spyshopeigenaar Bakker wanneer de rechtercommissaris na enkele maanden hechtenis ook het voorarrest van die andere verdachte - Mourad B. - schorst. Hij wordt op dit moment niet langer als verdachte aangemerkt in deze zaak. B. zal overigens wel veroordeeld worden tot een gevangenisstraf van drie jaar in de 26Koper-zaak, waarvan binnenkort het hoger beroep volgt bij het gerechtshof in Amsterdam.

@backlink(164141)

Criminele kweekvijver

Volgens een bericht in De Telegraaf, april 2018, zou Gerel P. veel dieper in de losvaste verbanden van de Mocro Maffia zitten dan eerder naar buiten is gekomen. Zo zou hij al vanaf zijn tienerjaren contact onderhouden met Ridouan T., volgens justitie opdrachtgever van meerdere liquidaties binnen de Utrechtse Mocro Maffia. Iemand die net als P. op de Nationale Opsporingslijst geplaatst is. Beiden zouden rond de eeuwwisseling deel hebben uitgemaakt van de Bad Boys-jeugdbende, zo schrijft De Telegraaf, een soort kweekvijver voor de latere 26Koper-organisatie. De straatgroepering uit Utrecht, Nieuwegein en Vianen had leden die later groot werden in de misdaad. Een aantal van hen zit inmiddels vast, of is overleden. Onderzoek leert Panorama dat Gerel P. inderdaad een verleden heeft in de provincie Utrecht. Hij zou als kind uit een gebroken Antilliaans gezin een tijd in Nieuwegein-Oost hebben gewoond, een nieuwbouwbuurt uit de jaren zeventig waar P. in plaats van naar school te gaan aansluiting vindt bij andere straatjongens. Ze hangen aanvankelijk veel rond in het Nieuwegeinse Cityplaza-winkelcentrum. Van 2009 tot 2015 zit P. vast voor een zwaar vuurwapendelict.

Mocro Maffia + MC-wereld

De Telegraaf komt met een eigen lezing van de gevangenisontsnapping van Gerel P. in Suriname. Volgens het landelijke ochtendblad zou een prominent No Surrender-lid P. hebben geholpen bij zijn vlucht. Het plaatselijke MC-chapter – midden in Paramaribo, mede opgezet door ‘Nomad Ron’ Aerts en ‘Captain’ Brian Dalfour, zo blijkt uit YouTube filmpjes – blijkt een broeinest van criminele activiteiten, waarbij er verdenkingen over trans-Atlantische drugshandel zijn. De krant plaatst de crimineel P. binnen de Utrechtse Mocro Maffia, maar linkt hem dus ook aan de MC-wereld. Volgens het dagblad zou hij het er sinds zijn ontsnapping overigens goed van nemen. Met een goed versleutelde mobiele encryptie-telefoon op zak zou hij zich op diverse plaatsen ophouden in Suriname of in omringende landen. Zijn contacten waarschuwen hem voor eventuele politie-invallen. Om de tijd te doden laat hij prostituees bestellen. Aan die ontsnapping uit de Surinaamse gevangenis zit nog een heel verhaal vast. Uit nieuwsberichten in de Surinaamse media over Gerel P. valt af te leiden dat hij medio februari 2017 een Toyota huurt bij een erkende verhuurder in Paramaribo. Van een betaling is dan nog geen sprake. P. rijdt met de luxewagen weg en belooft later met het geld over de brug te komen. Dan komt hij in maart 2017 vast te zitten in de gevangenis in Paramaribo. P. is in afwachting van een uitleveringsverzoek vanuit Nederland. Het is alleen nog een kwestie van wat papierwerk voordat de man uit Nieuwegein op transport kan worden gezet, zo lijkt het dan nog. Het loopt allemaal anders. Precies tien dagen na zijn arrestatie slaagt P. er dus in te ontsnappen uit de Duisburglaangevangenis in Paramaribo. Nadat hij de wachtmeester een pistool op het hoofd heeft gezet en zijn wapen heeft afgenomen, rent hij de straat op. Daar springt P. in een klaarstaande vluchtauto. Het is dezelfde Toyota die hij eerder gehuurd heeft! Ondertussen is de huur van die wagen overgenomen door een handlanger, zo zal justitie in Suriname later vaststellen. Tijdens zijn vlucht scheurt P. met de Toyota door de straten van Paramaribo en knalt tegen de ene na de ander weggebruiker aan. Aan de rand van de stad geeft zijn wagen er de brui aan en stapt hij over in een andere vluchtauto. Ook hieruit blijkt dat zijn vlucht goed is voorbereid. Ene Mark F. zal enkele maanden later – oktober 2017 – in Suriname veroordeeld worden voor hand- en spandiensten bij deze ontsnapping. Zo heeft deze F. er niet alleen handig voor gezorgd dat de huur van de Toyota op zijn naam is gezet, ook heeft hij de verhuurder zoet gehouden met het verhaal dat ‘wanbetaler’ P. ‘even in het buitenland’ zit. Over die Mark F. zegt Panorama’s tipgever dat hij min of meer gebruikt is door het team rond Gerel P. Hij is iemand die al dan niet vrijwillig een deel van de schuld voor de ontsnapping op zich heeft gekregen. Hij is er eigenlijk voor gegooid, zoals dat in de onderwereld heet, ofwel: hij moest wel meedoen. Ook horen we via een bron met contacten bij de politie dat er bij de vlucht van P. flink is betaald. Een van de andere ‘helpers’ – een No Surrender-lid - zou met 100.000 euro naar Nederland zijn gevlucht. De politie zou boven op deze zaak zitten omdat door dit ’verdwenen bedrag’ grote onrust zou zijn ontstaan in de MC-wereld.

Best uit te houden

Juni 2017 heeft justitie in Nederland Gerel P. op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. Bij Opsporing Verzocht volgt de oproep aan de inwoners van Nieuwegein eens goed rond te kijken. Maar de vraag is natuurlijk of hij daar gezocht moet worden. Veel meer voor de hand ligt dat hij op dit moment een bestaan leidt in Zuid-Amerika. Met de hulp van ‘juiste’ contacten en wat bescherming zou het daar namelijk best uit te houden zijn...