Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Tien maanden celstraf geëist voor hacken Hilbrand, Koblenko en Schrama

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag twintig maanden gevangenisstraf, waarvan tien maanden voorwaardelijk, geëist tegen Matthieu M. voor het hacken van de accounts van actrices Victoria Koblenko, Sophie Hilbrand en nieuwslezer Amber Brantsen.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

En dat is niet het enige…

De 35-jarige M. uit Houten zou ook een voorwaardelijke straf van acht maanden voor een eerdere veroordeling moeten uitzitten en tevens een verplichte klinische behandeling ondergaan.

M. heeft het gros van de beschuldigingen bekend. Via digitale trucs wist hij onder meer binnen te dringen in het Hotmail- en Facebookaccount van tv-persoonlijkheid Sophie Hilbrand. Tijdens chats met contacten van Hilbrand deed hij zich als Hilbrand voor.

Bellen met Dotan

 

M. verschafte zichzelf op die manier ook toegang tot het Evernote- en Airbnb-account van Victoria Koblenko. Daarnaast slaagde hij erin de telefoonnummers van enkele Bekende Nederlanders in handen te krijgen. Zo belde hij Dotan enkele malen – het was dus Dotan niet zelf die Dotan belde – en beschikte hij over de telefoonnummers van zangeressen Ilse DeLange en Maan.

M. heeft ook actrice Inge Schrama en presentatrice Pauline Spiering gehackt en het account van vlogger Laura Ponticorvo proberen te hacken.

@backlink(176221)

Contactgestoord

Het lijkt erop dat de hacker contactgestoord is en een ziekelijke obsessie voor vrouwen heeft. Bewezen is dat M. zich tussen 2011 en 2016 ook al met dit soort praktijken bezig hield. Zo is hij veroordeeld voor het stalken van zeker tien vrouwen via WhatsApp-berichten en telefoontjes waarbij hij hijgende geluiden maakte.

Ook hackte hij meerdere Hotmail- en Twitteraccounts en maakte hij nepprofielen van de vrouwen aan, onder meer op sekssites. Actrice Inge Schrama was toen ook al de pineut.

Onrechtmatig verkregen bewijs?

De advocaat van M., Gerard Spong, vindt dat de straf lager moet uitvallen dan de eis van het Openbaar Ministerie. Volgens hem was er geen toestemming om de computer van M. te doorzoeken en is het bewijs dus deels onrechtmatig is verkregen. Ook acht hij niet bewezen dat M. gegevens van de gehackte accounts heeft opgeslagen of gedownload.

Over twee weken is de uitspraak.