Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Spaanse politie rolt drugsorganisatie op geleid door een Nederlander

Vreemd aan de zaak is dat er een landgenoot zou zijn opgepakt die hier wordt gezocht voor moord.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De Guardia Civil heeft in het zuid-Spaanse San Vicente del Raspeig een geavanceerde drugsoperatie ontmanteld, waarbij ook een Nederlander is opgepakt. Dertien mensen zijn vastgezet, naast Nederland zijn zij afkomstig uit Marokko, Spanje en Oekraïne. Veel van de drugs werden verkocht via online-kanalen.

Moord

De leider van de organisatie was een Nederlander. Om wie het gaat is niet bekend gemaakt. Hij zou zijn criminele onderneming in Spanje iets meer dan een jaar geleden zijn opgestart. De Spaanse politie meldt voorts dat de man in Nederland gezocht wordt voor moord. Op dezelfde dag dat hij werd gearresteerd is er door de Nederlandse autoriteiten een Europees arrestatiebevel uitgevaardigd, in verband met deze moordzaak, zo schrijven Noticias de España en Levante el mercantil Valenciano. Hopelijk komen we later deze week te weten om welk onderzoek dit gaat.

Troeven

Een van de 'troeven' van de organisatie was een makelaar in onroerend goed, zo melden de Spaanse media voorts. Hij was een expert in het lokaliseren huizen, magazijnen of commerciële gebouwen geschikt voor grootschalige plantages. 

Woningen

De aan deze organisatie toegeschreven woningen bevonden zich veelal in luxe woonwijken. Per perceel betaalde de organisatie ongeveer 3.000 euro in de maand. Stroom werd illegaal afgetapt. Huurders kregen het verzoek te blijven zitten. De kwekerijen vielen daardoor niet op omdat er ouders en kinderen de woningen in- en uit liepen.

Andere leden van de organisatie speelden de rol van "tuinlieden". Met geavanceerde apparatuur draaiden die een oogst die hoger was dan gewoonlijk. Bewaking van de gewassen gebeurde in afwezigheid van de 'tuinman' via geïnstalleerde camera's, die met een online-verbinding bekeken werden. 

Levensstandaard

De Nederlandse drugsbaas hield er een hoge levensstandaard op na. Hij reisde vrijwel continu door Europa om deals af te sluiten. Vermoedelijk startte hij ook trajecten op om de met de drugshandel verdiende gelden wit te wassen. Hij sliep hierbij doorgaans in luxe hotels, en liet zich rondrijden in dure wagens. De Guardia Civil heeft vijf high-end voertuigen (BMW en VW) in beslag genomen ter waarde van ongeveer 150.000 euro. Daarnaast heeft de Spaanse politie ongeveer 10.000 euro in contanten gevonden. En ook zijn er een groot aantal telefoonkaarten, tablets en mobile devices mee genomen.

Bovendien zijn er 60 kilo marihuanatoppen uit de handel genomen. Die op de illegale markt ongeveer 300.000 euro zou hebben opgeleverd.