Amerikaanse pgp-telefoon aanbieder bekent schuld

Phantom Secure bracht customized Blackberry's op de markt en verkocht deze aan mensen over de hele wereld, waaronder leden van het Mexicaanse Sinaloa-kartel.
@media (max-width: 679px){#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ab3bf1bc8 img{#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ab3bf1bc8 img{#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ab3bf1bc8 img{#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65e1ab3bf1bc8 img{#fig-65e1ab3bf1bc8 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De CEO van Phantom Secure werd in maart opgepakt, door de FBI in de VS. Phantom Secure is een zogeheten 'reseller' die encryptie pgp-Blackberry's op de markt brengt. Volgens de Amerikaanse aanklager werden deze in grote getale verkocht aan misdaadkartels. Het is in dat verband dat Vincent Ramos, de CEA van Phantom Secure, nu schuld heeft bekend aan het leiden van een misdaadorganisatie, die anderen in staat stelde drugsoperaties te runnen door middel van deze toestellen. Hij kan 20 jaar gevangenisstraf tegemoet zien.

Industrie

Deze bekentenis is een enorme klap voor de pgp-encryptie-markt. Het wil zeggen dat Amerikaanse opsporingsdiensten nu volle bak kunnen inzetten in het aanpakken en opsluiten van aanbieders van dergelijke telefoons. Ramos moet nog voor de rechter komen maar hij geeft nu toe dat hij crimineel actief was. En dat binnen een industrie die zich als transparant en legaal presenteert.

Grondgebied

Uiteraard zullen Europese aanbieders van dergelijke diensten zich nu achter hun oren krabben. Wanneer een dergelijke onderneming op Amerikaans grondgebied actief is geweest zal de FBI daar interesse in hebben. In Nederland zagen we de laatste jaren arrestaties bij 'aangepaste' Blackberry aanbieders als Ennetcom en PGP-Safe.

Handel

Ramos heeft ondermeer bekent dat hij en zijn handlangers de handel en de productie in drugs als heroïne, amphetamine, meta-amphetamine en ecstasy bevorderden. Deze drugs zou op grote schaal naar- en door de VS, Australië, Europa en Mexico vervoerd zijn.

Een publiciteitsfoto van het Instagram-account van Phantom Secure.

Cryptocurrency

Ramos heeft ook ingestemd met een inname van 80 miljoen dollar op zijn banktegoeden, ook heeft hij andere bezittingen afgestaan, zoals een Lamborghini, een villa, een cryptocurrency-account en gouden muntstukken.

Toestellen

Phantom Secure bracht Blackberry's op de markt die waren voorzien van het zogeheten pgp-syteem (pretty good privacy). Het bedrijf kon ondermeer de data van toestellen wissen, na bijvoorbeeld een arrestatie van een van de klanten. Toestellen waarvan bepaalde functies, zoals microfoon en camera, waren gestript. 

Voortvluchtig

Een aantal handlangers van Ramos is nog voortvluchtig: Kim Augustus Rodd, Younes Nasri, Michael Gamboa, Christopher Poquiz. De FBI is naar ze op zoek en vraagt mensen om tips.

Check ook dit stuk.