Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Drie presidenten gekozen in Bosnië

SARAJEVO (ANP) - De Bosnisch-Servische nationalist Milorad Dodik, de Bosniak-kandidaat Sefik Dzaferovic en de Bosnisch-Kroatische Zeljko Komsic hebben de presidentsverkiezingen in Bosnië en Herzegovina gewonnen. Alle drie de kandidaten worden president, omdat de drie grootste bevolkingsgroepen allemaal een president afleveren. De opkomst was 53,3 procent.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback1.png

Dodik liet snel weten dat hij de Bosnisch-Servische plek had gewonnen. Hij kreeg 56 procent van de stemmen. De politicus staat bekend als pro-Russisch en hij wil dat het Servische deel van Bosnië zich afscheidt en bij Servië voegt. De verwachting is dat hij gaat proberen de politiek lam te leggen.

Bosniak-kandidaat Dzaferovic won zijn verkiezing vrij eenvoudig. Hij is de leider van de grootste Bosniak-partij SDA en staat ook bekend als nationalistisch. Hij kreeg 40 procent van de stemmen. De Bosniakken zijn de moslims in Bosnië.

Komsic moest bij de Kroatische Bosniërs afrekenen met de nationalist Dragan Covic. Komsic is al twee keer eerder president geweest, maar Covic zit bij de grootste partij. Covic liet weten dat hij denkt de meeste Kroatische stemmen gekregen te hebben, maar dat veel Bosniak-stemmen naar Komsic zijn gegaan en hij daarom heeft gewonnen.