Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Depay steeds belangrijker voor Oranje

AMSTERDAM (ANP) - Als je het huidige Oranje vergelijkt met de Nederlands elftallen die wel indruk wisten te maken op grote eindronden valt vooral op dat het aanvallend nog wel wat beter mag. Dat ligt niet aan Memphis Depay, de international die bijna iedere landenwedstrijd weer iets belangrijker voor zijn ploeg lijkt te worden.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

Tegen Duitsland vierde de 24-jarige aanvaller van Olympique Lyon alweer zijn zevende treffer van zijn laatste tien interlands. Hij was met een hoekschop en een handige loopactie ook betrokken bij de openingstreffer en de 3-0. Depay trakteerde het enthousiaste publiek op hoogstandjes en werkte zo hard dat zijn logge bewaker Jérôme Boateng in de slotfase bijna dreigde om te vallen.

Het gaat allang niet meer over de hoed van Depay of zijn tatoeages of nieuwe auto. Eindelijk wordt de aanvaller beoordeeld op wat hij op het veld laat zien, wat helemaal niet zo gek is want hij is tenslotte voetballer. Het scheelt ook dat de oud-speler van PSV en Manchester United zelf wat meer rust heeft gevonden nu hij naar eigen zeggen God beter heeft leren kennen. Hij komt daardoor veel beter over als hij bijvoorbeeld op tv is.

Op sleeptouw

Het Nederlands elftal heeft inmiddels zo veel goede verdedigers dat zelfs Stefan de Vrij geen basisplaats heeft. Voorin is de spoeling dunner. De nieuwe Arjen Robben of Robin van Persie is nog niet opgestaan. Het is bijna niet voor te stellen dat Oranje in het begin van deze eeuw zulke goede spitsen had dat Roy Makaay (Bayern München) en Jerrel Hasselbaink (Atlético Madrid en Chelsea) nauwelijks aan bod kwamen met de centrumaanvallers Patrick Kluivert en Ruud van Nistelrooij als concurrenten.

Depay klaagde in de aanloop van het duel met de Duitsers dat hij soms op een eilandje staat. Vooral tegen sterke ploegen als Frankrijk moet Oranje zo verdedigen dat er voor Depay voorin in zijn eentje weinig eer valt te behalen. Tegen Duitsland werden de sterke punten van de aanvaller met Ghanese roots wel goed zichtbaar.

,,Memphis neemt ons allemaal op sleeptouw", zei de debuterende Steven Bergwijn na de grootste zege ooit op Duitsland over zijn ploeggenoot die onlangs samen met rapper Winne een nummer heeft opgenomen. De opbrengst van de rap gaat naar Ghana, waar Depay een stichting voor blinde en dove kinderen heeft opgezet. Nog niet zo lang geleden hadden waarschijnlijk veel mensen zich afgevraagd of Depay zich niet beter volledig op zijn sport kan concentreren. Nu gaat het vooral over de aanvaller die Oranje straks naar het EK van 2020 kan brengen.