Iedere dag het nieuws dat echte mannen interesseert

Nederland herdenkt Slag om de Schelde

TERNEUZEN (ANP) - De Slag om de Schelde in het najaar van 1944 geldt als een van de grootste militaire operaties in de Tweede Wereldoorlog. Toch is de slag, die cruciaal was voor de geallieerde aanvallen op de Duitse bezetters, in Nederland niet erg bekend. Daar komt zaterdag verandering in, want dan trapt het Nationaal Comité 4 en 5 mei de nationale viering van 75 jaar vrijheid af in Terneuzen, met speciale aandacht voor de Zeeuwse slag.

https://cdn.pijper.io/core/panorama-fallback2.png

De geallieerden wilden een vrije doorvaart door de Westerschelde, om via de bevrijde haven van Antwerpen troepen en materieel te kunnen aanvoeren op het Europese vasteland. Maar de Duitsers hadden de oevers van de zeearm nog in handen. De Canadezen voerden 12.000 man aan om de 86.000 Duitsers te verdrijven. De slag duurde bijna een maand, verwoestte Zeeuwse eilanden en kostte duizenden burgers en soldaten het leven. Pas op 8 november zegevierden de bevrijders.

Koning Willem-Alexander luidt zaterdagmiddag in Terneuzen de belboei, die 75 jaar geleden ook markeerde dat de vaarweg naar Antwerpen mijnenvrij was. Zeeuwse schoolkinderen hebben deze week een lespakket gekregen over de slag. Op Uncle Beach in Vlissingen is een monument onthuld voor slachtoffers.

Alle geallieerde landen die op Nederlands grondgebied hebben gevochten in 1944/1945 hebben regeringsvertegenwoordigers naar Terneuzen gestuurd. Gouverneur-generaal Julie Payette van Canada zal net als premier Mark Rutte spreken. In de haven van Terneuzen is de hele dag feest met muziek, theater en een vloot- en vliegshow. Het centrum van Terneuzen is zaterdag gesloten voor verkeer. De Westerscheldetunnel is deze dag tolvrij.