doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_menu_allpages');

Ontsnapte nijlpaarden van Escobar terroriseren Colombia

Elke zondag delen we een internetklassieker. Een artikel uit de archieven van Panorama.nl dat het lezen nog een keer de moeite waard is. Met vandaag, uit maart van dit jaar, de nijlpaarden van Escobar.
doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_below_image_article');
Ontsnapte nijlpaarden van Escobar terroriseren Colombia

De overleden drugsbaron Pablo Escobar kocht ooit vier nijlpaarden. Om als huisdier te houden. Maar dat plan liep even anders dan gedacht.

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_top_article');

Huisdieren Escobar

Ongeveer een jaar geleden dook het verhaal op dat Pablo Escobar ooit in de jaren tachtig vier nijlpaarden als huisdier hield, maar dat die nijlpaarden daar helemaal niet van hielden. Die ontsnapten namelijk, en bleken ook nogal broeds te zijn. Een nieuwe nijlpaardenkolonie was geboren in Colombia, een land waar die beesten van oudsher helemaal niet voorkomen!

Ecologie versus toerisme

Inmiddels is de populatie uitgegroeid tot zo'n 60 a 70 dieren! Dat is niet alleen gevaarlijk voor de lokale bevolking, maar ook niet goed voor het ecosysteem, zegt Gina Serna, een overheidmedewerker. De dieren komen van nature niet voor in het ecosysteem, en als daar ineens een populatie inheemse dieren (die ook nog eens snel en gevaarlijk zijn) op los laat, raakt dat natuurlijke ecosysteem verstoort. 

Lokale ondernemers zijn wel blij met de nijlpaarden. Volgens hen zijn ze goed voor het toerisme. Vodan Villegas (winkeleigenaar) vindt dat de dieren moeten blijven: "Mensen komen hier speciaal naartoe om de dieren te zien." Wel zijn er overal waarschuwingsborden opgehangen, want nijlpaarden zijn agressief en onvoorspelbaar. Wat er met de dieren gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Bekijk hier een video over de nijlpaarden in Colombia:

doDisplay('div-gpt-ad-PanoramaNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws