Tesla maakt winst in coronatijd
Terwijl de hele autowereld met verlies zijn auto's op de markt zette in het eerste kwartaal van 2020 wist Tesla er een winst van $1,2 miljard uit te persen. De omzet steeg zelfs tot $6 miljard en dat is 32% meer dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Alle goede resultaten waren voornamelijk te danken aan de Gigafactory in China die tijdens de coronacrisis maar kort stil lag. De Chinese afnemers haalden daardoor gewoon hun bestelde Tesla's af.
Elon Musk maakt vijanden in coronatijd
Dat is heel leuk voor Tesla en de portemonnee van Elon Musk. Maar het is minder leuk voor mensen die door de strenge coronamaatregelen in hun land persoonlijk failliet op de bank zitten. En daar maakte Elon Musk een opmerking over die niet in goede aarde viel: namelijk dat een complete lockdown waarbij mensen niet naar buiten mogen fascistisch is:
"To say that they cannot leave their house and they will be arrested if they do, this is fascist. This is not democratic, this is not freedom. Give people back their goddamn freedom!" (Elon Musk)
Dit is natuurlijk olie op het vuur van de discussie over dat bij het bedenken van coronamaatregelen niet alleen rekening moet worden gehouden met welk effect een aanpak op het aantal geredde mensenlevens heeft, maar ook met de economische en maatschappelijk impact van de aanpak. Echter vatten veel mensen dit op als een oproep tot 'lockdown-boycot', en werd hij beschuldigd van het niet geven om mensenlevens.
'Intelligente' lockdown
Dat was echter ook niet helemaal waar Musk op doelde: hij roept Amerika voornamelijk op om het Nederlandse model van de intelligente lockdown over te nemen, en mensen zelf (net als in Nederland) verantwoordelijkheden te geven. In plaats van de totale politie-bewaakte lockdown waar het land nu in verkeert. Dat is een wezenlijk verschil.
Al snappen we wel dat men zich wat kwaad maakt over die oproep: hij is een tikje gevaarlijk. Waarom? Nou: wanneer je je natie publiekelijk op het hart moet drukken zichzelf vooral níet met bleekmiddel te injecteren, is een 'intelligente' lockdown misschien inderdaad een brug te ver.