Door: Y.M. Osterloh
Voetbal

Wie heeft nú de gunfactor: Feyenoord of Ajax (zeg het maar!)?

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: hoe Ajax na de wervelende voetbalshow van gisteren meer wo...

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: hoe Ajax na de wervelende voetbalshow van gisteren meer won dan alleen een voetbalwedstrijd.

Als aanhanger van het Nederlandse voetbal wisten we gisteren niet wat we zagen. Het was alsof we 22 jaar terug in de tijd gingen, naar een tijd waarin een groot deel van de huidige Ajax-selectie nog in de pijpleiding van papa zat en het Ajax van toen Bayern München op de pijnbank legde in de halve finale van de Champions League (Ajax-Bayern München 5-2). Zo vaak als Ajax destijds scoorde, vijf keer, zo vaak hadden de Amsterdammers (Amsterdammertjes moeten we zeggen met een gemiddelde leeftijd van 22 jaar) ook gisteren moeten scoren. Minimaal.

Lees ook: Ajax: Schalke is een eitje, Excelsior niet

Eén ding weten we na gisteren zeker: Ajax heeft niet alleen reclame voor het Nederlandse voetbal gemaakt, maar vooral ook voor zichzelf. Wat dat betreft is de mental coach in Amsterdam zijn geld meer dan waard. Waar Feyenoord in de beslissende fase van de competitie stijf staat van de zenuwen en de druk van heel Rotterdam in de benen voelt, zo speelt Ajax fris en zonder angst. Dat is geen kwestie van talent, dat zit vooral tussen je oren.

Lees ook: Feyenoord, Ajax én PSV in de Champions League? Het kan!

Heerenveen, aanstaande zondag om 16.45 uur het volgende slachtoffer in de Arena, kan zijn borst dus nat maken. Als de Friezen hun spelersbus niet voor de goal parkeren, dan wordt het een ware slachting. Als Feyenoord eerder op zondag steken laat vallen, thuis tegen FC Utrecht, dan staat Ajax voor het eerst dit seizoen zelfs bovenaan. Laat het ze in Rotterdam niet horen, maar na de wedstrijd van gisteren lijkt de neutrale toeschouwer het te hopen.

Eerlijk zeggen: u ook?

Voorspellingen: Ajax-Heerenveen 5-1, Feyenoord-FC Utrecht 2-1.

Deze rubriek is een bijdrage van onze redacteur Micha Jacobs.