Door: Y.M. Osterloh
Voetbal
3

Titelstrijd: iedereen is knettergek geworden (vooral Peter Bosz!)

Elke maandag blikken we terug op het afgelopen sportweekend. Vandaag, je kon erop wachten: hoe de druk op Feyenoord word...

Elke maandag blikken we terug op het afgelopen sportweekend. Vandaag, je kon erop wachten: hoe de druk op Feyenoord wordt opgevoerd met heel slechte rekensommetjes.

Feyenoord kampioen, dan weer Ajax, toch weer Feyenoord, vóór dit weekend ook nog heel even PSV (nu niet meer), toen weer Ajax, daarna weer Feyenoord… We weten niet hoe het jullie de afgelopen tijd is vergaan, maar er wordt behoorlijk veel geluld over wie er kampioen van Nederland gaat worden en wie vooral niet. Alsof de gekte compleet is. Even rustig, dames en heren. Eerst even de feiten op tafel.

Je hoefde geen raketgeleerde te zijn om te voorspellen dat Feyenoord de lastige thuiswedstrijd tegen FC Utrecht zou winnen (2-0) en dat Ajax thuis het armzalige Heerenveen in de pan zou hakken (5-1). Wij deden dat immers afgelopen vrijdag al op deze plek. Aan de stand veranderde er dus niks - Feyenoord heeft nog altijd één punt meer dan Ajax - behalve dat Ajax nu weer een wedstrijd minder heeft om Feyenoord van die eerste plek te stoten. Nog drie wedstrijden te gaan, dan is de strijd gestreden.

Je hoeft ook geen rekenwonder te zijn om te weten dat als Feyenoord drie keer wint de Rotterdammers kampioen van Nederland zijn. Zou iemand dat ook alsjeblieft aan Peter Bosz willen uitleggen? Ajax-trainer Peter Bosz - we noemden hem hier al eens de meest intelligente man in de Eredivisie die we zelden op een onzinnige uitspraak over voetbal kunnen betrappen - lijkt opeens het spoor volledig bijster. Zou de druk in Amsterdam dan tóch hoger liggen dan in Rotterdam? Is het succes van Ajax in de afgelopen weken hem dan tóch naar het hoofd gestegen? We hoorden het hem gisteren na afloop van Ajax-Heerenveen met droge ogen zeggen: “Nog drie keer winnen en we zijn kampioen.”

O ja, Peter? En wat als Feyenoord gewoon ook die resterende drie potjes wint? Nou? Nee, natuurlijk is zijn rekenmachine niet kapot. Ja, hij is een meester in het spelen van psychologische spelletjes. Wat hij bedoelt: hij denkt dat Feyenoord nog punten gaat morsen tegen Vitesse (aanstaande zondag), Excelsior (7 mei) of Heracles (14 mei). De enige manier om daar vanuit Amsterdam invloed op te hebben is om het vaak te genoeg te herhalen zodat ze dat in Rotterdam nog gaan geloven ook. Hoopt 'ie.

Lees ook: Feyenoord, Ajax én PSV in de Champions League? Het kan!

Gaat niet gebeuren natuurlijk. Bij Feyenoord zijn ze niet alleen wakker na de zege op FC Utrecht, ze weten ook wat er voor nodig is om kampioen te worden. Zoals Jens Toornstra die zich door Toine van Peperstraten van FOX Sports liet verleiden tot een nogal amusante uitspraak. Toornstra, misschien wel Feyenoords beste man dit seizoen, scoorde voor de veertiende keer in de eigen Kuip, terwijl zijn teller buitenshuis nog op nul staat. Van Peperstraten: “Ik heb net gehoord dat je volgende week in Arnhem niet wordt opgesteld.” Toornstra, lachend: “Ik heb het zelf ook al voorgesteld aan de trainer. Ik zei ‘m: ‘Zet mij er maar naast.’”

Hoezo druk? Feyenoord voetbalt zich lachend naar de landstitel. Of Peter Bosz moet met een veel beter rekensommetje op de proppen komen dan gisteren. Wordt vervolgd.

Deze rubriek is een bijdrage van onze redacteur Micha Jacobs.