Door: Y.M. Osterloh
Voetbal
3

Titelstrijd: Ajax kan wel janken, Feyenoord niet

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: waarom Ajax een godswonder nodig heeft om elf niet al te v...

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Vandaag: waarom Ajax een godswonder nodig heeft om elf niet al te vermoeide Godenzonen aan de aftrap te krijgen in Eindhoven.

Ajax zit in een fase dat zelfs een nederlaag als overwinning wordt gevierd. Gisteren bereikten de Amsterdammers de halve finale van de Europa League door op miraculeuze wijze te ontsnappen in Gelsenkirchen (Schalke-Ajax 3-2 na verlenging), maar aanstaande zondag wacht alweer PSV in Eindhoven. Van de ene topper naar de topper, twee keer uit nog wel, in amper 63 uur tijd. Vroeger kon je nog eens lekker toeleven naar zo’n wedstrijd, zeker in de beslissingsweken van de competitie, tegenwoordig krijg je minder dan drie dagen om de knop om te zetten. Werk aan de winkel dus voor de medische staf in de Arena om op tijd elf fitte spelers de wei in te sturen in Eindhoven.

Lees ook: Feyenoord, Ajax én PSV in de Champions League? Het kan!

Bij Ajax, dat Olympique Lyonnais heeft geloot in de halve finale, konden ze gisteren wel janken. De een van blijdschap (aanvoerder Davy Klaassen), de ander van verdriet (directeur voetbalzaken Marc Overmars). Die laatste zei tegen De Telegraaf: “Ik denk dat Feyenoord ook blij is.” Wat hij bedoelt: Feyenoord heeft zich in alle rust en een volle week lang kunnen voorbereiden op hun uitwedstrijd tegen Vitesse, terwijl Ajax halfkreupel aan de wedstrijd tegen PSV begint. Ajax-trainer Peter Bosz, direct na de wedstrijd van gisteren: “Maar dit geeft Ajax ook energie. De fysiotherapeuten beginnen vannacht al met behandelen.”

Lees en zie ook: wie heeft nú de gunfactor: Feyenoord of Ajax (zeg het maar!)?

Mooi beeld, zo’n nachtelijke massagesessie. Ervan uitgaande dat Ajax gewoon de bus heeft genomen voor de Europese uitwedstrijd naar Duitsland, liggen al die Ajacieden op apegapen in hun stoel en die masseurs ondertussen maar kneden in die geteisterde bovenbenen en kuiten. Die spelersbus meurt ondertussen naar massageolie en eiwitrijke sportdrankjes om snel weer te herstellen. Zo stijf als een hark, maar zwevend op het Europese succes strompelen ze één voor één die bus uit in Amsterdam, pakken hun auto, krijgen een pijnscheut van hier tot Gelsenkirchen als ze met hun rechtervoet gas geven - kramp! - en kruipen daarna als een oude kerel naast hun vriendin in bed. “Hoe ging het, schat?” “Goed hoor. Lekker gevoetbald met de jongens.”

We snappen de KNVB wel. Net als wij zijn ze ook in Zeist niet meer gewend aan Nederlands succes in Europa, dus het leek de bouwer van het competitieschema volstrekt normaal om een topper als PSV-Ajax te plannen in het weekend na de return van een Europese kwartfinale. Omdat er wel héél gekke dingen moesten gebeuren wilde Ajax of PSV daar last van hebben. Nou, die dingen gebeurden dus. In Rotterdam mogen ze zich in hun handjes knijpen.

Voorspellingen: PSV-Ajax 1-1, Vitesse-Feyenoord 0-2.

Deze rubriek is een bijdrage van onze redacteur Micha Jacobs.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws