Door: Micha Jacobs Fotografie: ANP
Voetbal

Sluit ramen en deuren: Marokko gaat naar het WK!

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag: Marokko heeft zich voor het eerst in twintig jaar gekwalificeerd voor het WK voetbal. Gefeliciteerd. Wij barricaderen alvast onze voordeur.

Marokko won afgelopen zaterdag de allesbeslissende WK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Ivoorkust (0-2) en is aankomende zomer één van de 32 landen die deelnemen aan het WK in Rusland. Meteen na het laatste fluitsignaal braken overal in Marokko, en ver daarbuiten, vreugdevuren uit. In Casablanca en Rabat, maar ook in Parijs, Brussel en Den Haag, steden waar relatief veel mensen met een Marokkaanse achtergrond wonen. Mensen die zich meer verbonden voelen met Marokko dan met het land waarin ze wonen en waar ze in veel gevallen zelfs geboren zijn.

Diezelfde afspiegeling (lees: internationalisering van het Marokkaanse volk) zag je ook terug in de basisopstelling van Marokko zaterdag. Nederland was samen met Frankrijk hofleverancier als het op geboorteland aankomt. Zowel Nederland (El Ahmadi, Boussoufa, Ziyech en Amrabat) als Frankrijk (Benatia, Saiss, Belhanda en Boutaib) leverden vier Marokkanen die niet in Marokko werden geboren, Spanje (Mohamedi en Hakimi) twee. Slechts één Marokkaan die in de basis stond (Nabil Dirar) kwam daadwerkelijk in Marokko ter wereld, een opmerkelijke statistiek die te denken geeft. Want waarom wil je per se voor een land uitkomen waar je alleen een paar weken per jaar op vakantie gaat?


Memphis: als je zo blijft voetballen, krijg je een nieuwe hoed van ons
Lees ook:
Memphis: als je zo blijft voetballen, krijg je een nieuwe hoed van ons
Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag niet de zoveelste lofzang over PSV dat de kampioensreceptie alvast kan organiseren, maar een open brief aan Memphis Depay.

Het politieke antwoord, en daar willen we ons verre van houden, is natuurlijk dat Marokkaanse jongeren vervreemden van de Nederlandse samenleving, hun plek niet weten te vinden in onze maatschappij en zich daardoor steeds meer verwant gaan voelen met hun landgenoten van dat tweede, in dit geval Marokkaanse paspoort. Het sportieve antwoord ligt natuurlijk anders. Het Nederlands elftal ligt op zijn gat, Marokkaanse talenten staan echt niet meer te trappelen om een plek daarin te veroveren en kiezen voor het grote avontuur dat, zo bleek afgelopen in Ivoorkust maar weer, tot zeer groot succes kan leiden.

Sofyan Amrabat, geboren in Blaricum en die onlangs nog de middelvinger aan het Nederlands elftal gaf ten faveure van Marokko, zei na zijn debuut in Abidjan: “Het is heel bijzonder en ik ben supertrots. (…) Het wordt een enorm feest in Marokko. We worden gehuldigd en gaan waarschijnlijk ook nog naar de koning. Ik moet het allemaal nog een beetje laten bezinken.”

Wij ook.

In Brussel raakten in het Marokkaanse feestgedruis 22 agenten gewond, werden auto’s in de fik gestoken en werden winkels geplunderd, in Parijs vonden er ongeregeldheden plaats in de buurt van de Arc de Triomphe en in Den Haag werd de ME bekogeld met stenen, blikjes en vuurwerk. Dat belooft wat volgende zomer als Marokko aan het WK begint. Sluit ramen en deuren, barricadeer uw voortuin en houd vrouw en kinderen binnen.

Marokko gaat naar het WK, hoera.