Door: Y.M. Osterloh
Voetbal

Ron Jans en het Zwolse Watergate-schandaal (VIDEO'S)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Ron Jans.

Ron Jans, de coach van PEC Zwolle, zien wij als één van de tofste trainers in Nederland. Jans lijkt ons nou echt zo'n gozer waar je lekker mee over voetbal kan lullen op een verjaardag. Pilsje erbij, bitterballetje. Maar dit weekend zijn wij tot een schokkende ontdekking gekomen. Ron Jans heeft naar eigen zeggen geen humor. De reden dat hij niet kon lachen om de Zwolse 'Watergate'. 

Lees en zie ook: kind van de Kuip: Carlo de Leeuw, de stille kracht van Feyenoord én Oranje 

Stukje zeil

Voor de heren (en dames) die het voetbal wat minder volgen: Jans kreeg zaterdagavond een koude douche na de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Vitesse - een resultaat waar ondergetekende helemaal niet blij mee was, maar dat geheel terzijde. Op beelden van FOX Sports is te zien hoe een onbekend gebleven lid van de PEC-selectie met zijn hand het stukje zeil boven de dug out omhoog tikt en daardoor zijn oefenmeester een nat pak bezorgt. 

Lees en zie ook: Marc Overmars is de man van 100 miljoen!

''Niet blij mee''

Jans was er, zoals gezegd, niet over te spreken. Tegen NOS zei hij na de wedstrijd: ''Koude douche, letterlijk en figuurlijk. Dus ik heb net ook in de kleedkamer gezegd: vrije dag volgende week allemaal inleveren. Ik wil weten wie het gedaan heeft, die wordt uit de selectie gezet. Want dit is gewoon respectloos naar de trainer toe''. Maar daar voegt de trainer (en voormalig leraar Duits en Geschiedenis) wel aan toe: ''Als ik dat echt zou doen, dan kan ik niet tegen een geintje. Maar ik vond het niet zo, mwa, ik was er niet blij mee''. Dan maar terug naar de tijd dat Jans wél als een kind zo blij was. In mei 2014, toen PEC de beker pakte. 

''Vingerafdrukken en DNA''

Overigens zei hij tegen De Telegraaf: "De spelers zullen het wel merken komende week, want deze trainer heeft geen humor. We zullen wel zien wie de dader is. We gaan op zoek. We hebben videobeelden, we hebben de vingerafdrukken, we kunnen DNA doen. Dus de waarheid komt wel boven''.

Wat nou 'geen humor', Ron?