Voetbal

Oranje Leeuwinnen: speel gewoon een uur in plaats van 90 minuten (iedereen blij!)

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag: de openingswedstrijd van onze Oranje Leeuwinnen op het EK vo...

Elke maandag blikken we terug op het sportweekend. Vandaag: de openingswedstrijd van onze Oranje Leeuwinnen op het EK voetbal in eigen land. Die, zeker in het laatste halfuur, pijnlijk was voor iedereen op het veld, in het stadion en voor de tv.

Nee, je moet vrouwen niet met mannen vergelijken. Zeker niet in de sport. We weten het, we zeggen het en we smoren daarmee elke feministische tegenaanval in de kiem. Het is al vaak genoeg gezegd: Vivianne Miedema is geen Lionel Messi.

Gisteren keken we naar Nederland-Noorwegen dat gespeeld werd in een uitverkochte Galgenwaard in Utrecht. Vuurwerk vanaf de allereerste seconde. Na nog geen minuut spelen had het al 1-0 voor Oranje moeten staan, de kansen volgden daarna in rap tempo, maar het duurde tot de 66ste minuut voordat er werd gejuicht. Voorzet Martens, doelpunt Van der Sanden: 1-0, tevens de eindstand. Drie punten, strik eromheen, op naar de wedstrijd tegen Denemarken.

Tot zover het wedstrijdverslag. Meer viel er zelfs voor koning Willem-Alexander en koningin Máxima niet te beleven op de tribune. Ook niet voor de tv trouwens. Vrouwen zijn geen mannen, dat hadden we al geconcludeerd. Dat bleek wel tijdens de tweede helft. De pijp was leeg na het, overigens prachtige, kopdoelpunt. Eigenlijk daarvoor al. Vrouwen rennen nu eenmaal minder hard en minder lang dan mannen. Sterker nog: ze kwamen na het doelpunt geen meter meer vooruit, laat staan dat er een fatsoenlijke bal voor de pot werd gegooid. Bij ons vielen, als logisch gevolg daarvan, de luiken dicht.

Dus waarom, echt waaróm, spelen vrouwen dan in godsnaam twee helften van 45 minuten? Wie doe je hier in godsnaam een plezier mee? De speelsters? De mensen op de tribune? De UEFA misschien? Waarom niet twee keer een half uur?

In het tennis is het heel normaal dat vrouwen tijdens grandslams kortere partijen dan mannen spelen. Op die toernooien spelen vrouwen best-of-three partijen, mannen best-of-five. Prima toch? Waarom doen we dat in het voetbal niet?

Dus scheids: fluit na een uur spelen gewoon voor het einde van de wedstrijd. Doe het nou maar gewoon. Iedereen blij. Zo’n lijdensweg wil niemand. Alvast dank!

M. Jacobs