Door: Y.M. Osterloh
Voetbal
3

Marc Overmars is de man van 100 miljoen!

Toen Marc Overmars (43) zelf bij Ajax voetbalde was de club op sterven na dood. Sinds zijn entree als directeur, vijf ja...

Toen Marc Overmars (43) zelf bij Ajax voetbalde was de club op sterven na dood. Sinds zijn entree als directeur, vijf jaar geleden, vergaarde Ajax meer dan 100 (!) miljoen euro. Met als direct gevolg dat de club nu wél vijftien miljoen kan uittrekken voor een Braziliaanse ster. Een GRATIS voorstukje van het artikel uit de nieuwe Panorama.

Seizoen 2012-’13

De wegen van Marc Overmars zijn altijd ondoorgrondelijk geweest, behalve als het over geld ging. Dan wilde hij, ook als speler, het onderste uit de kan halen. Over zijn zuinige inborst werden in het succesteam van Louis van Gaal, halverwege de jaren 90, al de nodige grappen gemaakt. Aan de kaarttafel was Overmars een graag geziene gast. Gevraagd naar de bedragen die tijdens het spel werden ingezet zei Overmars ooit: “Hoe groter de club waar je speelt, hoe lager de inzet.”

Zijn eigen vermogen vergaarde Overmars als actief speler. Niet zozeer bij Ajax, waar hij onder Van Gaal in 1995 de Champions League won, maar wel bij Arsenal en FC Barcelona. In Londen vervulde Overmars een jongensdroom en kocht zijn eerste Porsche, maar wel een tweedehandsje. Zijn transfer van Arsenal naar Barcelona kostte veertig miljoen euro, daarmee is hij nog altijd de duurste Nederlandse speler ooit.

Lees ook: de E-divisie is van start gegaan (VIDEO'S)

Samen met broer Edwin en vader Ben werd Overmars groot in het vastgoed en de klassieke automobielen (voor al uw bruiloften en partijen). “Eerst financierden we vrijwel alles met het geld van Marc,” vertelde Ben Overmars aan de Volkskrant, “maar dat was niet vol te houden. Nu is de verdeling vaak: 60 procent vreemd geld, 40 procent eigen vermogen. Keurig. De echte vastgoedjongens doen alles met geleend geld.”

In 2002 was Overmars (29) de jongste miljonair in de Quote-lijst van 500 rijkste Nederlanders, met een geschat ver- mogen van 38 miljoen euro. Oldtimers, winkels, horecagelegenheden, vakantiebungalows en bedrijfsloodsen; het Overmars-imperium breidde zich uit als een olievlek, van Deventer tot Apeldoorn, Meppel en Delfzijl. Drie jaar later bedroeg zijn persoonlijk vermogen al 44 miljoen. Tegenwoordig wordt Overmars op ruim 50 miljoen euro geschat. Dat hij ooit in de positie terecht zou komen die hij nu bekleedt, sloot Overmars als actief voetballer uit.

Lees en zie ook: de oplichter die het tot de Premier League schopte (VIDEO)

“Trek mij geen pak aan, in welke functie ook,” zei hij ooit, “want dan zeg ik nee.” Maar in de zomer van 2012 – Overmars zette in 2004 een punt achter zijn actieve carrière om in 2008 nog heel even terug te keren bij Go Ahead Eagles – zag de wereld er opeens heel anders uit en trad hij bij Ajax in dienst als directeur spelersbeleid. Overmars opende voorzichtig, in zijn eerste seizoen op het pluche. Hij leunde, zoals voorgeschreven, sterk op de eigen opleiding. Overmars versterkte de defensie slechts met één dure aankoop (Moisander) en was door de verkoop van spelers als Jan Vertonghen, Vurnon Anita en Gregory van der Wiel meteen een man in bonus.

Lees en zie ook: Joël Veltman uitgespuugd na onsportieve actie

Lees het in Panorama

Benieuwd hoe Overmars Ajax over de seizoenen naar zijn hand zette? Je leest het artikel van onze verslaggever Mark van den Heuvel in editie 8 van Panorama, die nu in de winkels ligt. Je kunt het blad ook via onze website bestellen, of op Blendle lezen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws