Door: Redactie Panorama
Voetbal

Het leven van straatschoffie Sneijder

Wesley Sneijder (32) als recordinternational, wie had dat nog niet zo lang geleden gedacht? Nu is het allang niet meer d...

Wesley Sneijder (32) als recordinternational, wie had dat nog niet zo lang geleden gedacht? Nu is het allang niet meer de vraag óf Sneijder het record van Edwin van der Sar (130 interlands) gaat verbreken, maar wanneer. Op z’n 33ste verjaardag misschien, tegen Luxemburg? Zou zomaar kunnen.

Om Wesley Sneijder beter te begrijpen, moeten we terug naar de authentieke Utrechtse volkswijk Ondiep, waar hij werd geboren als middelste kind in een gezin met drie jongens (Jeffrey, Wesley en Rodney). Vader Barry Sneijder (spreek uit als ‘Berry’) stopte zelf als jongen van 15 jaar met voetballen, andere dingen waren toen even belangrijker, maar dat heeft hem er nooit van weerhouden zijn kinderen te blijven enthousiasmeren.

Wesley deed niks anders dan voetballen. Als de avond viel, moest hij soms letterlijk uit ‘De Kooi’ worden getrokken door z’n moeder. En dan gingen de onderlinge partijtjes thuis gewoon verder, in de gang. Gemiddeld één keer per week moest het glazen ruitje in de voordeur worden vervangen. Nee, breed hadden ze het niet thuis bij de familie Sneijder, als iemand de waarde van geld heeft leren kennen dan zijn het de broertjes Sneijder wel. Vader Barry Sneijder werkte bij een glijbanenfabrikant, moeder Sylvia verzorgde het huishouden en verdiende wat bij als werkster. Soms hadden ze aan het einde van de maand maar een paar gulden over om te eten. Heel vaak dachten ze: zo gaat het niet langer, maar het eerste profcontract van Wesley bij Ajax bracht de ommekeer (lees: een nieuwe auto). Niet veel later kocht hij ook een huis voor zijn ouders, weg uit Ondiep – het epicentrum van de Utrechtse wietteelt – in De Meern. De begroting voor de inrichting van de nieuwe woning maakte Wesley zelf...

Op straat was het vechten voor een plekje in de voetbalkooi, soms zelfs letterlijk. In Ondiep leerde Wesley van zich afbijten, zoals dat gaat in een gesloten gemeenschap met een eigen mores, maar van straatcriminaliteit (broer Jeffrey: ‘Je gaat dingen normaal vinden die niet normaal zijn’) hield Wesley zich verre.

Na zijn keuze voor Ajax, had Wesley het niet altijd even makkelijk in de Utrechtse Vijgenboomstraat. Helemaal niet als hij ‘met een dikke wagen door de straat reed om de bink uit te hangen’, zegt buurtgenote Linda. “Maar gelukkig heeft hij dat snel afgeleerd. Hij is in positieve zin veranderd sinds hij een relatie heeft met Yolanthe. Met z’n ex-vrouw Ramona zagen we hem veel minder. Hij doet weer normaal, zoals vroeger.”

De diehard FC Utrecht-supporters waren minder vergevingsgezind. Met een glimlach kan Wesley Sneijder vertellen over die ene keer dat hij moest rennen voor z’n leven, met een horde zogenaamde Utrechtse voetbalsupporters op z’n hielen.

Wil je meer weten over Wesley? Lees het verhaal van Mark van den Heuvel in de nieuwe Panorama of lees de biografie op Blendle.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws