Voetbal
3

Giovanni van Bronckhorst: de sultan van Rotterdam

Kan Giovanni van Bronckhorst het kunststukje van vorig seizoen, kampioen van Nederland worden met Feyenoord, deze jaarga...

Kan Giovanni van Bronckhorst het kunststukje van vorig seizoen, kampioen van Nederland worden met Feyenoord, deze jaargang herhalen? Ach ja, waarom ook niet. Ajax is ontmanteld en bij PSV is Cocu nog hevig zoekende.

Gio de kampioenenmaker

Wie is Giovanni van Bronckhorst, vroegen we aan Rotterdammer Hugo Borst. Rustig. Lief ook. Maar verder weet ik het niet, zei Borst, in alle eerlijkheid. De kampioenenmaker Van Bronckhorst geeft zichzelf niet snel bloot, de laatste jaren al helemaal niet. Als trainer van Feyenoord blinkt hij vooral uit in politieke correctheid. 

Misschien is het een goed plan om het succesjaar 2016-2017 eens nader te ontleden, om erachter te komen wat de rol van Van Bronckhorst precies is geweest, opperde Borst. Hoe Van Bronckhorst in staat is gebleken een redelijke tot matige selectie boven zichzelf te laten uitstijgen en voor het eerst sinds lange tijd weer kampioen van Nederland te worden. Interessante materie. Helemaal als Van Bronckhorst dat kunststukje dit seizoen gewoon nog een keer herhaalt.

Wat is zijn grote kracht?

Tal van trainers hebben zich de voorbije achttien jaar stukgebeten op de trots uit Zuid, waar de verwachtingen meestal net iets aan de te hoge kant liggen. En uitgerekend Giovanni van Bronckhorst brak de ban. De eigenlijk veel te lieve Van Bronckhorst – voor de voetbalwereld dan. De kleurloze Van Bronckhorst ook, die anderhalf jaar geleden bijna was ontslagen door Feyenoord, na een recordaantal opeenvolgende nederlagen. Het is dat Dick Advocaat de trainer weer een beetje in het zadel hielp anders was de titelrace Van Bronckhorst vroegtijdig ontglipt. Borst: “Daar heeft hij waarschijnlijk enorm veel van geleerd.”

Het dedain waarmee Van Bronckhorst aanvankelijk werd benaderd door de media is logischerwijs aan het verdwijnen, maar vorig seizoen, tijdens de winterstop, luidde de eerste vraag van een omvangrijk interview in het Algemeen Dagblad nog: “Zou je er zelf eens lekker voor gaan zitten als krantenlezer: een groot interview met Giovanni van Bronckhorst?”

De geschiedenis herhaalt zich dit seizoen enigszins in Amsterdam, waar een journalist onlangs aan Marcel Keizer vroeg: “Maakt u de opstelling zelf?”

We weten allemaal hoe Louis van Gaal gereageerd zou hebben... ‘King’ Louis zou onmiddellijk zijn opgestapt (en misschien ook wel terecht), maar Van Bronckhorst toonde voor alles begrip en zei: “Je vraagt dat natuurlijk niet voor niks... 

En ter verduidelijking: “Als trainer van Feyenoord moet je gewoon niet alles in het openbaar zeggen. Journalisten hebben daar misschien een probleem mee, maar ik vertegenwoordig altijd en overal de club Feyenoord. Dat is een grote verantwoordelijkheid. Je weet als trainer van een grote club dat je maar één dingetje verkeerd hoeft uit te leggen en overal verschijnen de grote koppen op internet. Het is een vorm van bescherming dat ik niet overal diep op inga. Bescherming van mezelf, maar ook van mijn elftal. Ik denk gewoon heel goed na over wat ik wél en wat ik níet zeg. Je moet in deze functie altijd op je hoede zijn.”

Wie is Giovanni van Bronckhorst? Volgens ons misschien wel de beste trainer die Feyenoord ooit heeft gehad. Hij toont compassie, beschermt zijn omgeving, is een baken van rust, schuwt het niet om harde maatregelen te nemen, haalt het beste uit het collectief en heeft individuele spelers het voorbije seizoen aanwijsbaar beter gemaakt. Een man ook die bereid is tot concessies, maar tegelijkertijd altijd zal blijven vasthouden aan zijn eigen visie. Feyenoord kan nog jaren door met deze trainer.

Dit is een voorstukje uit ons blad. Wil je het hele verhaal van Mark van den Heuvel over Giovanni van Bronckhorst lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier, of lees het op Blendle.