Door: Jeroen Kraak Fotografie: ANP
Voetbal

Fluiten Bas Nijhuis onderwerp van gesprek bij KNVB

Bas Nijhuis is net zoals Gordon: je vindt hem goed of juist verschrikkelijk, een tussenweg bestaat niet. Het levert dan ook flinke discussies op tussen menig voetballiefhebber.

Scheidsrechter Bas Nijhuis geeft een eigen invulling aan de spelregels. Hij laat vrij veel acties doorgaan waar menig ander scheidsrechter voor zou fluiten. Ook geeft hij minder vaak gele kaarten.

De kritiek die vaak gehoord wordt bij voetballers is dan ook dat elke scheidsrechter weer anders fluit, waardoor spelers en trainers niet weten waar ze aan toe zijn. Voor de KNVB is het volgens van Egmond dan ook de grootste zorg dat die verschillen niet te ver uit elkaar liggen.

KNVB

Het fluiten van Bas Nijhuis is nu ook discussie bij de KNVB. “Zijn manier van fluiten is bij ons echt wel onderwerp van gesprek, dat ga ik niet ontkennen. Er is een bandbreedte die je als scheidsrechter kunt opzoeken. Wij weten allemaal dat Bas die graag benut. Wij spreken hem aan als hij daar overheen gaat”, vertelt scheidsrechtersbaas Dick van Egmond aan Voetbal International.

Van Egmond: “Ik heb geen zorgen over de manier hoe hij zijn wedstrijden fluit. Het fluiten van Bas wordt nu eenmaal uitvergroot.”

Jonge scheidsrechter

Een grote zorg voor de KNVB is wel dat jonge scheidsrechters de manier van fluiten van Nijhuis overnemen. "Wij moeten blijven aangeven hoe je met de geboden ruimte moet omgaan."