Door: Redactie Panorama
Voetbal

Feyenoord kampioen zonder kunstgras? Zeker! (met twee vingers in de neus!)

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Of, in dit geval, leggen we dat oneerlijke, smerige en bovendien vo...

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Of, in dit geval, leggen we dat oneerlijke, smerige en bovendien voetbalverdelgende (toch?) kunstgras onder de loep.

Gisteren presenteerden twaalf Eredivisie-aanvoerders een manifest waarin zij pleitten voor een Eredivisie zonder kunstgras. Dat deden ze op de website van de VVCS, de belangenorganisatie van Nederlandse profvoetballers.

Inmiddels ex-aanvoerder van Feyenoord Dirk Kuijt: “Ik weet zeker dat met kunstgras het Nederlands voetbal verderop zal raken. Het is niet voor niets dat in de Europese competities geen enkel team op kunstgras speelt.”

Ajax-captain Davy Klaassen: “Door zulke velden ga je er serieus over nadenken om weg te gaan uit Nederland. Voetbal is niet eens leuk meer op zulke velden.”

Los van de discussie of het voetbal er leuker op wordt, en veiliger vooral (wát een blessures!): is kunstgras écht van invloed op het resultaat? Ja, clubs die kunstgras in hun stadion hebben liggen (Heracles Almelo, PEC Zwolle, Excelsior, Sparta, ADO Den Haag en Roda JC), hebben een significant thuisvoordeel (gemiddeld 68% van het totaalaantal punten thuis behaald) ten opzichte van niet-kunstgrasclubs (gemiddeld 55% van het totaalaantal punten thuis behaald). Voor deze wijsheid danken we onze vrienden van ELF Voetbal.

Maar hoe zou de top van de Eredivisie (Feyenoord, Ajax en PSV) eruit hebben gezien als we kunstgraswedstrijden zouden schrappen? Met andere woorden: wat was de stand geweest als we de uitwedstrijden van Feyenoord, Ajax en PSV bij Heracles, PEC, Excelsior, Sparta, ADO en Roda JC buiten beschouwing laten?

Lees ook: “Feyenoord de titel, maar Ajax het mooiste voetbal? Puur gelul!”

Eerst alle uitslagen.

Feyenoord

Heracles Almelo-Feyenoord 0-1

PEC Zwolle-Feyenoord 2-2

Excelsior-Feyenoord 3-0

ADO Den Haag-Feyenoord 0-1

Roda JC-Feyenoord 0-2

Sparta-Feyenoord 1-0

Aantal punten: 10

Ajax

Heracles Almelo-Ajax 0-2

PEC Zwolle-Ajax 1-3

Excelsior-Ajax 1-1

ADO Den Haag-Ajax 0-2

Roda JC-Ajax 0-2

Sparta-Ajax 1-3

Aantal punten: 16

PSV

Heracles Almelo-PSV 1-2

PEC Zwolle PSV 0-4

Excelsior-PSV 1-3

ADO Den Haag-PSV 1-1

Roda JC-PSV 0-0

Sparta-PSV 0-2

Aantal punten: 14

Conclusie: als we niet op kunstgras zouden spelen, dan zou Feyenoord niet met één punt voorsprong kampioen zijn geworden, maar met maar liefst zeven punten.

Waardoor je ook de conclusie kunt trekken: dankzij dat vermaledijde kunstgras was de Eredivisie spannend tot de laatste speeldag!

Zeg het maar: wat heb je liever?

M. Jacobs

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws