Voetbal

Ex-voetbalster Daphne Koster: 'Talentvolle meisjes hebben zo geen gelijke kansen'

Daphne Koster (36), boegbeeld van het Nederlandse vrouwenvoetbal, sloot deze zomer een glorieuze carrière af. Net...

Daphne Koster (36), boegbeeld van het Nederlandse vrouwenvoetbal, sloot deze zomer een glorieuze carrière af. Net nu het EK voor vrouwen voor de deur staat, is het tijd voor wat anders. Wat precies? Dat weet ze nog niet. “Ik heb in ieder geval geen zin om de volledige trainerscursus te volgen.”

Je debuteerde als meisje van 16 jaar in het Nederlands elftal, nu ben je een moeder van 36. Daar zit twintig jaar tussen... Niet veel sporters kunnen terugkijken op zo’n rijke en lange carrière.

“Nee. En het voelt als de dag van gisteren... Ik kan me de eerste training met het Nederlands elftal nog zo herinneren. Nu is het een heel andere sport gewor- den, lijkt wel. Er is geen enkele andere sport ter wereld die zich zo snel heeft ontwikkeld. Twintig jaar geleden speelde ik nog met meiden die, nou ja, laten we voorzichtig zijn, erg stevig waren. Dat leverde destijds behoorlijke discussies op. Zo van: we willen ergens naartoe, maar dit kan echt niet. Hele discussies met de trainer ook: waarom selecteer je zulk soort meiden? Maar moet je nu eens kijken! Het niveau is veel hoger en ik zie alleen maar atleten die voor hun sport leven. En geloof me, er zijn nog steeds grote stappen te zetten.”

Kan je een voorbeeld noemen?

“Er is nog altijd te weinig zorg voor talentvolle meisjes, zij spelen te vaak in een middelmatig elftal. Ik ben van mening dat je jongens en meisjes zo lang mogelijk gemengd moet laten sporten. Sowieso, ook met volleybal, basketbal, handbal en noem maar op. Tot 12 jaar geen speciale meisjesafdeling. In die eerste jaren zijn er vrijwel geen verschillen. Dus waarom zou je die verschillen wel maken op basis van geslacht? Talentvolle meisjes hebben zo geen gelijke kansen.”

Een verdere professionalisering van de sport is ook niet onbelangrijk.

“Ik denk dat de KNVB het voetbal meer als één geheel moet gaan zien, inclusief jeugd- en vrouwenvoetbal. Meer als één product. Ik hou niet van de vergelijking, maar ik denk dat we nu, qua ontwikkeling, ergens halverwege de jaren vijftig van het mannenvoetbal zitten.”

Wil je het hele interview lezen van Mark van den Heuvel met Daphne Koster? Koop Panorama dan hier, of lees het hele artikel op Blendle.