Door: Redactie Panorama
Voetbal
3

Ererdivisie: Wie wordt er kampioen?

Het voetbalseizoen 2017-2018 kan beginnen, onze glazen bol staat op tafel. Wie wordt kampioen van Nederland, maar ook: w...

Het voetbalseizoen 2017-2018 kan beginnen, onze glazen bol staat op tafel. Wie wordt kampioen van Nederland, maar ook: wie zijn de avonturiers in het buitenland, hoe kleurloos zijn de kleurlozen, wie wordt dé grote ontdekking en wie mag zich kronen tot nationale pispaal? Panorama geeft antwoorden.

Kampioen

De kampioensvraag bewaren we voor het laatst. Volgens de Club Euro Index – een handige website met de ratings van alle voetbalclubs in de hoogste divisies van Europa – wordt het ouderwets spannend en zal het kampioenschap op doelsaldo worden beslist, in het voordeel van Ajax, met PSV als goede tweede en Feyenoord op gepaste afstand. 

Als we iets geleerd hebben, de laatste jaren dan is het wel dat we vooral geen al te hoge verwachtingen meer mogen hebben wat verrassingen betreft en dus gaat titel ook komend seizoen naar een traditionele topdrie-club. Vorig jaar hadden alle glazen bol-kijkers het fout, niemand die rekening hield met een titel van Feyenoord. Dus tja, wie het weet mag het zeggen... Bij Ajax treffen we vlak voor de start van het seizoen een club in totale shock. Voetballen zal door de trieste gebeurtenissen rond Abdelhak Nouri nog wel even bijzaak blijven in Amsterdam. De selectie van de nieuwe trainer Marcel Keizer

is (nog lang) niet op het gewenste niveau, zowel op het middenveld als in de verdediging is versterking dringend gewenst (Davy Pröpper?). En met Nick Viergever zou de clubleiding zich weleens behoorlijk in de vingers gesneden kunnen hebben. Omdat zijn contract in Amsterdam niet werd verlengd, zou de keuze voor het Duitse Werder Bremen opeens niet zo moeilijk meer moeten zijn. En dan?

Mitchell Dijks een nieuwe kans geven? De armoe straalt er van af met zoveel geld op de bank. In het zuiden des lands zou bij PSV na een behoorlijk rampseizoen vorig jaar dit jaar de lijn naar boven weer gevonden moeten worden, maar wat bleek, in de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen tegen het Kroatische NK Osijna? Een apathisch PSV toonde weinig progressie in vergelijking met vorig seizoen, hoezeer Phillip Cocu ons ook anders wilde doen laten geloven. De voortekenen zijn niet goed. De aanvoerder (Luuk de Jong) stond zijn aanvoerdersband af aan een speler uit het vreemdelingen- en huurlingenlegioen van Chelsea (Marco van Ginkel), Jetro Willems koos eieren voor zijn geld en het vertrek van de gelouterde Mexicanen (Moreno en Guardado), werd opgevangen door een veelbelovende Mexicaan die zich thuis ‘Chuckie’ laat noemen, Hirving Lozano. Tel uit je winst. En dan regerend landskampioen Feyenoord. Het gaat misschien wat te ver om te spreken over een heuse leeg- loop, maar het vertrek van Eljero Elia (Basaksehir), Terence Kongolo (AS Monaco), Rick Karsdorp (AS Roma) en de afgezwaaide Dirk Kuijt is een serieuze aderlating voor de kampioensploeg.

Voor Elia werd Jean-Paul Boëtius teruggehaald uit Zwitserland en de verdediging werd versterkt met Ridgeciano Haps (AZ), Jeremiah St. Juste (Heerenveen) en Kevin Diks. Met de definitieve overname van Steven Berghuis (Waford) gaf de leiding bovendien een sterk signaal af, maar welbeschouwd is er maar één manier om de kansen op titelprolongatie verder aan te wakkeren: Robin van Persie overhalen om terug te keren bij zijn oude liefde. Of, om met Karim El Ahmadi te spreken: “Misschien is het goed voor de groep als we een speler hebben waar iedereen tegenop kijkt.” Verrassender had eigenlijk niet gekund: zo heb je achttien jaar lang niks en zo gaat Feyenoord volgend jaar zomer de titel gewoon prolongeren. Gedreven en opgejaagd door een wekelijks boven zichzelf uitstijgende Tony Vilhena.

Twee titels op rij voor de Rotterdammers? Het klinkt onwerkelijk, maar het zou zomaar kunnen...

Dit is slechts één van onze voorspellingen. Wil je ze allemaal lezen? Bestel de nieuwe Panorama dan hier of lees het artikel op Blendle.

M. van den Heuvel

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws