Voetbal

CL: Ajax moet tegen Balotelli, maar wie maalt daar eigenlijk om na Nouri?

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Behalve vandaag, want er is zojuist, in het jaar 0 na Nouri, geloot...

Elke vrijdag blikken we vooruit op het sportweekend. Behalve vandaag, want er is zojuist, in het jaar 0 na Nouri, geloot voor de derde voorronde van de Champions League: Ajax moet het gaan opnemen tegen OGC Nice.

Nouri. Appie. Die namen zingen ook al dagen door ons hoofd. Gisteren kwam er nieuws over zijn fysieke gesteldheid dat niemand eigenlijk wilde horen. De keiharde diagnose: ernstige hersenschade. Ajax-directeur Edwin van der Sar vatte het treffend samen: “Abdelhak is zo’n groot talent, maar helaas zullen we nooit weten hoe ver zijn ster gereikt zou hebben als dit niet was gebeurd.”

Lees ook: Nouri: hoe kan een topsporter van 20 nou halfdood neervallen?

En nu moet er dus weer worden gevoetbald. Zonder Appie. Alsof er niks is gebeurd. Op 25 of 26 juli speelt Ajax in de derde voorronde van de Champions League eerst uit tegen het OGC Nice van Mario Balotelli, zo bleek uit de loting aan het begin van deze middag. Een loting waar ook door de UEFA vooraf werd stilgestaan bij de dramatische gebeurtenissen rondom Nouri.

Een zware loting vooral voor Ajax. En dan niet alleen door de mentale tik die de Amsterdammers de afgelopen dagen hebben gekregen. Nice is de sterkste ploeg die ze in deze fase hadden kunnen treffen. Ajax had namelijk ook beduidend zwakkere tegenstanders als Steaua Boekarest (dat tegenwoordig FCSB heet), AEK Athene, het Zwitserse Young Boys en het Istanbul Bahaksehir van Eljero Elia kunnen loten.

Ja, begin maar alvast te roepen dat Ajax afgelopen seizoen Olympique Lyon helemaal scheel tikte in de Johan Cruijff Arena. Prima, maar dat deed Nice ook met Lyon in eigen huis. Bovendien: Nice eindigde het vorige seizoen met maar liefst 13 punten meer dan Lyon én heeft bovendien Mario Balotelli binnen de gelederen, dus Ajax is, op z’n zachtst gezegd, gewaarschuwd.

Maar wie maalt daar eigenlijk om? Nouri had het licht uit Balotelli’s ogen moeten ballen. De kans is hem niet gegeven.

 M. Jacobs