Door: Y.M. Osterloh
Voetbal

Ajax overleeft knotsgek duel en kan zich opmaken voor de halve finale (VIDEO)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Want dat geklaag over de baas en het weer gaat natuurlijk ook wel eens vervelen. Vandaag: Ajax.

Het was een ware thriller, de tweede kwartfinale gisteravond in de Veltins Arena in Gelsenkirchen tussen Schalke 04 en Ajax. Vorige week sleepten de Godenzonen op eigen veld een geheel terechte 2-0 overwinning in de wacht. Een fijne uitgangspositie, zeker, maar helemaal gerust was geen enkele Ajacied. En dat was terecht.

Vol afschuw

Een nonchalant Ajax wist het fabuleuze spel van een week terug niet te herhalen. Bij rust stond het 0-0, maar na negentig minuten (en een beetje) spelen noteerde het scorebord een 2-0 voorsprong voor Schalke. Ondertussen was Veltman tegen zijn tweede gele kaart aangelopen en moest hij dus met rood het veld verlaten. In de eerste helft van de verlenging kwam Schalke op 3-0. ''Zijn we er toch weer ingetuind'', hoorden we Herman Kuiphof al bijna vol afschuw roepen. Maar door treffers van Viergever en Younes, in de tweede helft van de verlenging, was het feestje alsnog voor de Amsterdammers. Ajax heeft zich voor het eerst sinds 1997 geplaatst voor een halve finale op het Europese strijdtoneel.

Lees en zie ook: wie heeft nú de gunfactor: Feyenoord of Ajax (zeg het maar!)?

In het verschiet

En dat werd in stijl gevierd door de moegestreden, maar nimmer gebroken Ajacieden en de talloze meegereisde supporters. De Nederlandse media zijn op de morning after niet onverdeeld positief. Goed, het was bij vlagen ook helemaal niet best wat Ajax gisteren liet zien, maar overeind blijven met tien man in een kolkende Veltins Arena is een prestatie om je pet voor af te nemen. Om nog maar te zwijgen over wat het bereiken van een halve finale in de Europa League betekent voor 't in het slop geraakte Nederlandse voetbal. Mogelijk (we herhalen: mogelijk) zit er zelfs een extra Europees ticket voor onze clubs in het verschiet.

Lees ook: Feyenoord, Ajax én PSV in de Champions League? Het kan!

En nu mag Ajax zich voorbereiden op de kraker in Eindhoven: zondag wacht PSV. Vanmiddag is de loting voor de halve finale. De mogelijke tegenstanders zijn Celta de Vigo, Manchester United en Olympique Lyonnais.