Door: Y.M. Osterloh
Voetbal

Ajax boekt fantastisch succes op het Europese toneel (VIDEO'S + FOTO)

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's...

Waar hebben we het vandaag eigenlijk over? Iedere dag lichten we een gespreksonderwerp uit waar je het met je collega's over kunt hebben. Vandaag: Ajax.

Het was even geleden. 2003, om precies te zijn. Toen bereikte Ajax voor het laatst de kwartfinale in een Europees voetbaltoernooi. Veertien jaar lang bleef een dergelijke prestatie uit in Amsterdam. Tot gisteravond, toen de Godenzonen geheel terecht wonnen van FC Kopenhagen. Dankzij doelpunten van Bertrand Traoré (23e minuut) en Kasper Dolberg (blessuretijd eerste helft) werd het 2-0 in de Amsterdam ArenA. De wedstrijd in Telia Parken - de thuishaven van 'FCK' - eindigde vorige week nog in een 2-1 overwinning voor de Denen.

Lees en zie ook: het mirakel van Camp Nou (VIDEO + FOTO)

Een maatje te groot

Aan de winst van Ajax valt eigenlijk niets af te dingen. De equipe van oefenmeester Peter Bosz - tweede in de Eredivisie - was simpelweg een maatje te groot voor de regerend kampioen van Denemarken. Groot gevaar voor de Amsterdammers bleef, ook in de tweede helft, uit. Sterker nog: de grootste kans in de tweede helft was voor Ajax. Deen Dolberg tikte op de paal. Kortom: een waanzinnige winst voor Ajax, ondanks een scheidsrechter waar de honden nog geen brood van zouden lusten. Begreep scheids Ivan Kruzliak wel wat voetbal inhoudt?

Lees en zie ook: Marc Overmars is de man van 100 miljoen!

Sfeertje

Ook het sfeertje in (en buiten) de Are.. het toekomstige Johan Cruijff Stadion was er één om over naar huis te schrijven. De fanatieke aanhang van Ajax kwam voorafgaand aan het Europa League-duel samen voor een 'entrada', een inmiddels wereldberoemde Amsterdamse cocktail van zang, vuurwerk en tifo. Parool-pop Josien Wolthuizen maakte de volgende video van het geheel. Zelfs op een Amsterdamse redactie met weinig Ajacieden zorgde het voor kippenvel.

Lees en zie ook: de E-divisie is van start gegaan (VIDEO'S)

Om half twee wordt er geloot. Ajax kan RSC Anderlecht, Genk, Beşiktaş JK, Manchester United, Olympique Lyon, Schalke '04 en Celta de Vigo treffen.

Word nu abonnee van Panorama!

JA, IK WORD NU ABONNEE!

Gerelateerd nieuws