Door: Marco van Nugteren Fotografie: ANP
Opmerkelijk

Bierfiets blijft verboden in centrum van Amsterdam

Slecht nieuws voor liefhebbers van de bierfiets. In de Amsterdamse binnenstad blijft het verbod op jullie waarschijnlijk favoriete vervoermiddel bestaan.

Dat heeft de Raad van State besloten. Enkele exploitanten van bierfietsen hadden een rechtszaak aangespannen, maar zonder succes.

Eberhard van der Laan

Het was de in oktober overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan die het verbod instelde voor de drukste delen van de binnenstad. Volgens hem veroorzaakte de bierfiets veel overlast. Dit uitte zich onder meer in opstoppingen op straat, geschreeuw en wildplassende, bezopen bierfietsers.

De voorzieningenrechter van de Raad van State vindt het belang van de burgemeester zwaarder wegen dan het financiële belang van de exploitanten. Zij hadden volgens de rechter überhaupt niet onderbouwd dat ze nu in geldproblemen komen. Eerder stelde de rechtbank in Amsterdam de gemeente ook al in het gelijk.


Richt, schiet en kom in Panorama!
Lees ook:
Richt, schiet en kom in Panorama!
Doe eens gek, kom in Panorama met een Schotwond! Nee, dan hebben we het niet over de bloederige variant, maar over ons bier. Schiet en win!

In de wijken buiten het centrum mag overigens nog wel met de bierfiets worden gereden.