Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Zus van slachtoffer Muidense Zwembadmoord: ‘Waarom moest mijn zus dood?’

Op 20 september vorig jaar wordt in de Muidertrekvaart het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden, verpakt in een opblaaszwembad. Twee dagen later blijkt dat het gaat om de 42-jarige Edita Moliené uit Naarden

Muiden
Door: Redactie Panorama

Op 20 september vorig jaar wordt in de Muidertrekvaart het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden, verpakt in een opblaaszwembad. Twee dagen later blijkt dat het gaat om de 42-jarige Edita Moliené uit Naarden. De recherche heeft inmiddels een verdachte vast en legt de laatste hand aan het onderzoek. Intussen proberen de zus en dochter van Edita de draad van het leven op te pakken. “Ze was een lieve vrouw, waarom moest dit haar overkomen?”

Zaterdagmiddag, 22 september 2018. Een koele en bewolkte dag luidt het einde in van een lange en hete zomer. Voor de deur van een eenvoudige flatwoning aan De Sparren in Bussum staan twee vrouwen. Het zijn Marija* en haar pleegdochter Audra*. Ze kloppen aan, bonzen, roepen. Maar het blijft angstvallig stil. En toch weten ze het zeker: hier in dit huis moet Edita zijn.

Edita Moliené (42) is de zus van Marija en biologische moeder van Audra. Het gaat al een tijdje niet goed met haar. Edita is getraumatiseerd door enkele relaties met gewelddadige mannen en om de angst te dempen heeft ze via de huisarts rustgevende pillen voorgeschreven gekregen. Om ‘niet alleen te hoeven zijn’ heeft ze onderdak gevonden bij Erwin G., een bezitterige en gewelddadige man met een strafblad.

Na minutenlang kloppen en bonzen volgt er eindelijk een reactie. “Ga weg jullie met je poppenkast!” schreeuwt een man vanuit de woning. En: “Edita is hier niet!” De vrouwen proberen nog wat, maar de deur blijft dicht. Met een unheimisch gevoel rijden ze naar het politiebureau in Hilversum om hun zorgen te delen met een rechercheur.

“Ik wilde eigenlijk aangifte doen van vermissing, maar die vlieger ging niet op”, zegt Marija, die voor het eerst met haar verhaal naar buiten komt. “Het ging immers om een volwassen vrouw, zo kreeg ik te horen. Bovendien had ik kennelijk vermoedens over Edita’s verblijfplaats. De politie kon dus niet zomaar dat huis binnenvallen om te checken of ze daar was. Maar verder werd mijn verhaal wel heel serieus genoteerd, ik heb uiteindelijk zelfs nog vrij lang aan het bureau gezeten.”

Stoffelijk overschot

Dat laatste had een reden, maar dat weten Marija en Audra op dat moment nog niet. Want gaandeweg het gesprek bekruipt de dienstdoende rechercheur het vermoeden dat het er weleens een verband kan zijn tussen dit verhaal en een incident twee dagen eerder. Op donderdag 20 september was in de Muidertrekvaart in Muiden het stoffelijk overschot is gevonden van een onbekende vrouw. Het lichaam was verpakt in een opblaaszwembad en verkeerde door het warme weer en inwerking van water in verregaande staat van ontbinding. Omdat er een duidelijk vermoeden was van een misdrijf was werd er een TGO (Team Grootschalige Opsporing) samengesteld om de zaak te onderzoeken. Met als eerste prioriteit het achterhalen van de identiteit van het slachtoffer.

Wil je het hele artikel over de Muidense zwembadmoord lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass