Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Waarom Frenkie slaagt bij Barça

Frenkie de Jong (21) is bezig aan zijn afscheidstournee op de Nederlandse velden. Deze zomer vertrekt hij naar FC Barcelona, dat (minimaal) 75 miljoen euro voor hem betaalt.

Jong
Door: Redactie Panorama

De Jong kan in alle rust groeien aan de hand van Messi

Frenkie de Jong (21) is bezig aan zijn afscheidstournee op de Nederlandse velden. Deze zomer vertrekt hij naar FC Barcelona, dat (minimaal) 75 miljoen euro voor hem betaalt. In de kwartfinale van de Champions League krijgt hij met Ajax tegen Juventus een nieuwe kans om met een nóg grotere status naar Spanje te vertrekken. Acht redenen waarom Frenkie slaagt in Barcelona.

Omdat hij weet hoe je in Bernabéu heerst

Soms zegt een foto meer dan duizend woorden. Neem de plaat waarop Frenkie de Jong langzaam maar zeker het beeld uit dribbelt, terwijl Vinícius Júnior en Luka Modric op hun gat zitten. Treffender kan de overheersing van Ajax in Madrid (1-4) niet in beeld worden gebracht. De armgebaren van Vinícius Júnior maken het alleen maar mooier. Pure machteloosheid. Ook Modric, winnaar van de Gouden Bal, heeft geen antwoord op de masterclass van De Jong. De bal bespelend met buitenkant rechts steekt hij weer het middenveld over, met zijn ogen over de bal, precies zoals het hoort. Zoekend naar een nieuwe opening en zonder ook maar enig ontzag voor ‘De Koninklijke’.

Moeilijkere wedstrijden dan Real Madrid-uit bestaan er niet voor FC Barcelona en Frenkie weet hoe je daar heerst. Hij hoeft dus helemaal niets te vrezen. Al vóór het treffen in Bernabéu vertelt De Jong niet wakker te liggen van een vijandelijke ontvangst. Hij is op dat moment immers al gepresenteerd als de nieuwe aanwinst van de aartsrivaal. “Mensen hebben weleens tegen me gezegd dat ik op een onthaal kan rekenen. Misschien dat de supporters van Real Madrid weten wie ik ben. Ik denk het wel, ik heb af in toe in een Spaanse sportkrant gestaan.”

Niet af en toe, De Jong heeft, net als Matthijs de Ligt, tientallen keren op de covers van Spaanse sportkranten gestaan. Natuurlijk weten ze wie hij is. Een prijskaartje van 75 miljoen is niet meer zo bijzonder als pakweg drie jaar geleden, maar het is nog steeds veel geld. Ook voor een Spaanse grootmacht. Maar goed, ook een Madrileens fluitconcert is geen probleem. “Het maakt me niet zo veel uit, het zou ook wel leuk zijn. Een soort welkom, we zullen het zien.” En een welkom werd het…

Omdat er geen onrealistisch verwachtingspatroon is

Een spits wordt afgerekend op zijn goals, bovendien wekken eerdere doelpunten verwachtingen. Kijk naar Vincent Janssen, die na zijn seizoen met 27 goals voor AZ vrijwel nooit meer scoorde voor Tottenham Hotspur (en op huurbasis voor Fenerbahçe). Hij schijnt nu te verpieteren op een bijveld in Noord-Londen.

Wil je het hele artikel over Maasmeijer lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass