Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Vampiers hebben geen kunstgebit

‘Vampiers zoeken naar hoeren en zwervers, verschoppelingen waar toch geen sterveling naar omkijkt’

vampiers
Door: Redactie Panorama

In 1972 richt Stephen Kaplan (1940-1995) in New York een centrum op waar hij onder andere onderzoek doet naar het bestaan van vampiers: het Vampire Research Center and the Parapsychology Institute of America. Zijn werk is bloedserieus: hij wordt opgenomen in de parapsychologische Hall of Fame en ontvangt de Albert Einstein-prijs voor ‘zijn baanbrekende arbeid’. Kaplan wil weten waar vampiers leven, of de populatie groeit, hoe oud ze gemiddeld zijn en wat hun burgerlijke status is.

In 1982, tien jaar nadat hij zijn onderzoek start, stuurt Kaplan een persmap naar onze redactie waar ’s Werelds Eerste Officiële Vampier Census op staat. Ook van ons wil hij weten hoeveel bloed we per dag drinken, of we ooit voor een bloedbank hebben gewerkt, of we weleens naar de tandarts gaan en hoe wij reageren op wijwater, spiegels, zonlicht, knoflook en grafstenen.

Onze verslaggever destijds, Jacques Ros, belt uiteraard het telefoonnummer dat Kaplan erbij heeft gezet. Precies 37 jaar later vinden we het gesprek nog steeds redelijk hilarisch.

Meneer Kaplan?

“Hm.”

Ik zou, eh... graag even met u willen praten.

“Hoe oud bent u?”

Eh, 36... Maar...

“Juist, dat is dus ongeveer 140.”

Het is het begin van een gesprek waar geen chocolade van te maken valt en wat klaarblijkelijk ook berust op een misverstand: Kaplan denkt dat hij werd gebeld door een ‘contactarme-vampier-met-psychische-moeilijkheden’. Maar hij heeft toch echt Panorama uit Nederland aan de lijn.

Wil je het hele artikel over de  vampiers lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass