Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Slipcursus 3.0 voor vader en zoon

“Siem, wat doe je als je auto in de slip raakt?” “Eh... mijn stuur goed vasthouden en oh nee, oh nee, oh nee roepen?” “Dat zal niet veel helpen...” “Maar weet jij dan wel wat je moet doen pap?”

slip
Door: Redactie Panorama
Fotografie: Sander Boer

Uit de bocht in een gehaktstaaf

“Siem, wat doe je als je auto in de slip raakt?” “Eh... mijn stuur goed vasthouden en oh nee, oh nee, oh nee roepen?” “Dat zal niet veel helpen...” “Maar weet jij dan wel wat je moet doen pap?” “Eh... iets met tegensturen en niet remmen, geloof ik.” Tijd voor een slipcursus 3.0 voor vader en zoon.

Bij een pikanto denk ik altijd aan een gefrituurde gehaktstaaf, zo eentje van de snackbar. Maar het is ook een auto. Als je het met een c schrijft dan. En met die Picanto kun je goed slippen. Of eigenlijk, kun je goed leren slippen. Dat neem ik tenminste aan, want bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad staat een hele rij Picanto's. In twee daarvan gaan mijn zoon Siem (19) en ik leren slippen vandaag. De één heeft winterbanden en de andere rijdt op zomerbanden. Maar daarover later meer. Eerst de remtest.

Op de dag dat wij een slipcursus gaan volgen zodat we goed voorbereid de winter in gaan, gaat het voor eerst dit jaar flink sneeuwen. Code geel sneeuwen zelfs. Als we straks naar huis rijden, betaalt deze cursus zich dus direct terug, bedenkt deze zuinige Hollander op weg er naar toe. Siem maakt zich nog een beetje zorgen om dat slippen. Ik heb al eens geslipt, bewust maar ook een keer per ongeluk. Maar alle keren zonder ongelukken. Ik heb dan ook al 38 jaar mijn rijbewijs. Mijn zoon nog net geen jaar. Hij rijdt prima hoor. Ik ben erg blij met onze eigen BOB. Komt er eindelijk iets terug van al die investeringen de afgelopen 19 jaar, is één van mijn standaard grappen op verjaardagen waar ik vrolijk 'doe mij nog maar een glas, Siem rijdt!' roep. Maar toch vond ik een slipcursus een waardevolle aanvulling op zijn rijlessen. En ach, ook iemand die al 38 jaar zijn rijbewijs heeft mag wel eens wat sliponderricht hebben vond ik. Dus maakte ik er een gezellig vader-zoon uitje van. “Dat zouden meer vaders, of moeders, moeten doen”, is de reactie van onze instructeur voor vandaag, Jeffrey Schirrmann als ik dat vertel. “De meeste vaders en moeders kijken vanuit de kantine naar de verrichtingen van zoon of dochter. Omdat zij al lang genoeg rijden en alles wel weten. Ze zijn soms verbaasd als ze later van hun kinderen horen dat een auto uit de slip halen het heel anders gaat dan ze denken. Het is dus goed samen met je zoon of dochter te ervaren wat een auto doet in een slip.”

We beginnen vandaag met wat normaal het einde van de cursus is, de remtest. Dat doen we omdat de eerste, heel fijne sneeuwvlokjes al beginnen te vallen. En remmen is nou net het enige onderdeel van de Slipcursus 3.0 van Rijvaardigheidscentrum Lelystad, waar geen slippen aan te pas komt. Dus wil Jeffrey daarmee beginnen vandaag. We gaan remmen bij een snelheid van 30, 50 en 80 kilometer, op een recht stuk 'gewone' weg op het rijvaardigheidscentrum. Jeffrey doet het eerst een keer voor terwijl wij langs de kant staan. Met een snelheid van 30 kilometer met uur staat de Picanto na een paar meter al stil. Met vijftig zal het wat verder zijn, zegt Jeffrey, en vraagt of wij willen gaan staan waar wij denken dat hij stil komt te staan. We schatten die afstand niet goed in, het is verder dan ik denk dus Jeffrey remt mij voorbij maar ook weer niet zo ver als Siem denkt. Of we dan willen gaan staan waar we denken dat hij stopt met 80 kilometer per uur. Als wij langs de kant staan en Jeffrey vol in de remmen gaat op het moment dat hij met 80 bij de eerste pionnen aan komt, blijken we er weer naast te zitten. Als we niet naast maar in de baan van de Picanto hadden gestaan, had ik het niet na kunnen vertellen en had Siem in het ziekenhuis gelegen met minimaal twee gebroken benen. 50 of 80 kilometer maakt een wereld van verschil, tientallen meters verschil zelfs. “Verdubbelt je snelheid, verviervoudigd je remweg”, had Jeffrey ons in het theoriegedeelte dat aan het slippen vooraf gaat al verteld.

Wil je het hele artikel over slipcursus lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass