Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Serie: Mancaves – Deel 3

Iedere man wil het, maar lang niet iedereen heeft het: een mancave. Panorama gaat op bezoek bij mannen die dat geluk wel hebben gerealiseerd.

mancave
Door: Redactie Panorama
Fotografie: GOFFE STRUIKSMA

Iedere man wil het, maar lang niet iedereen heeft het: een mancave. Panorama gaat op bezoek bij mannen die dat geluk wel hebben gerealiseerd. In deel 3 van deze serie: Maurice Poos uit Lommel, vlak over de grens bij Valkenswaard. “Het verhaal gaat dat ik op barkrukken ben verwekt.”

Maurice Poos (45) heeft een schaal met Brabantse worstenbroodjes klaargezet. Dit is officieel dan wel Belgisch grondgebied, het is slechts 2200 meter over de grens bij Valkenswaard. In dit stukje van Lommel wonen dan ook bijna meer Nederlanders dan Belgen en vandaar ook dat Maurice’ café aan huis ieder weekend volstroomt om gezamenlijk naar de verrichtingen van PSV te kijken. “De cafés in de buurt de afgelopen jaren zijn een voor een gesloten,” vertelt Maurice. “Meerdere mensen in de buurt hebben nu een mancave. Dat is mooi, want nu kunnen we weer bij elkaar komen.”

Die caves zijn echter niet zo mooi als deze cave, al was het alleen maar omdat dit een echte grot is. De cave van Maurice bevindt zich namelijk in de kelder. Zijn ruimte is zo mooi omdat hij veel liefde en tijd in de kelder heeft gestoken, maar ook door een ouderwets portie mazzel. “Ik kom uit Malden, een dorpje bij Nijmegen. Daar kwam onze hele familie zowat dagelijks in het dorpscafé. Net toen ik bezig was met deze cave met bar, ging dat café dicht. Er kwam een wokrestaurant in. Ik kon bijna alles zo overnemen en hierheen verhuizen.”

Maurice wijst naar de krukken. “Het verhaal gaat zelfs dat ik op die krukken ben verwekt. En op die klok daar hebben niet alleen mijn opa, maar ook mijn vader, broer én ik duizenden keren gekeken of het café al ging sluiten of niet.”

Achter de bar hangt een groot digitaal spelbord: ’n Riks voor Trix. Maar dat komt niet uit het dorpscafé. Dat hing vroeger in Trix, een Eindhovense kroeg waar Maurice jarenlang achter de bar stond. “Daar heb ik mijn vrouw mee versierd!” Het werkte simpel. Je legt er een rijksdaalder in en als je stop roept, drukt de barman op een knop. Brandt er een rode spelkaart, dan krijg je het betreffende drankje (zoals tequila, bier of oranjebitter) van het huis. Bij een zwarte kaart moet je voor de consumptie betalen. “Er zit ook een drankkaart van 25 gulden bij. Op een gegeven moment weet je wel hoe de patronen werken, dus ik zei tegen Patricia: Zet nou maar een riks in, dan zorg ik dat jij de rest van de avond voor niks drinkt. En de rest is geschiedenis!” Inmiddels zijn we zo’n twintig jaar verder en wonen Maurice en Patricia met hun zoon alweer vijftien jaar in België.

Wil je het hele artikel over mancaves lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass