Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Saudi-Arabië, de gekste

​​​​​​​Zand en hitte doen vreemde dingen met mensen. Vooral met mannen. Dat merk je in de woestijnstaat Saudi-Arabië.

Saudi
Door: Redactie Panorama

Op verantwoorde wijze je vrouw slaan, hoe doe je dat? De Saudische evenknie van onze ‘Postbus 51’ wijdt er een voorlichtingsfilmpje aan

Zand en hitte doen vreemde dingen met mensen. Vooral met mannen. Dat merk je in de woestijnstaat Saudi-Arabië. Daar hebben ze heel vreemde dingen bedacht. De vreemdste excessen op een rijtje.

Absher

Wanneer: februari 2019

Saudi-Arabië gaat digitaal gezien helemaal met zijn tijd mee. ‘Absher’ heet het nieuwe online volgsysteem waarmee Saudische mannen de gangen van hun echtgenote(s) of zuster nauwgezet kunnen volgen. Een soort van vrouwen track & trace dus. In het systeem staan alle Saudische vrouwen geregistreerd. Mannen kunnen inloggen en met een paar muisklikken aangeven of hun vrouw, zus of dochter al dan niet mag reizen en zo ja, welke vliegvelden en bestemmingen wel en niet tot de mogelijkheden behoren. Komt een vrouw ergens waar ze volgens haar man of broer (in het systeem aangeduid als ‘beschermer’...) niet mag komen, dan ontvangt deze automatisch een sms’je plus de gps-coördinaten. Terughalen die hap!

Opmerkelijk: Absher is gewoon te downloaden in de App Store of via Google Play. Het is achter menig Saudische voordeur een kat-en-muisspel van jewelste. Veel vrouwen stelen bijvoorbeeld de smartphone van hun echtgenoot, resetten het wachtwoord en deleten vervolgens alle reisverboden.

Beulen

Wanneer: mei 2015

De Saudische overheid heeft het er maar druk mee. Het land brengt zoveel doodstraffen ten uitvoer dat er extra handen op het hakblok nodig zijn. Acht fulltime vacatures staan er open voor evenzovele beulen. Het takenpakket is breder dan je wellicht denkt. Niet alleen ‘een terdoodveroordeling ten uitvoer brengen’ (in de praktijk bijna altijd een onthoofding met het zwaard) maar ook het afhakken van handen behoort tot het takenpakket. De competenties? “Een uitmuntend moreel karakter en een scherpe geest.” Daarentegen is de betaling weer wat minder. Het loon dat de beul geniet, bevindt zich aan de onderkant van de salarisschalen voor Saudische ambtenaren. Maar ja, een beul doet het niet voor het geld, hè.

Opmerkelijk: Wereldwijd staat Saudi-Arabië in de top-3 van landen met de meeste executies. Alleen in China en Iran worden meer mensen geëxecuteerd. Het recht in Saoedi-Arabië is gebaseerd op een letterlijke interpretatie van de sharia.

Wil je het hele artikel over Saudi-Arabië lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass