Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Ratelband: ‘Groningers moeten niet zo zeiken!’

De laatste op wie de door aardbevingen geteisterde Groningers zitten te wachten is Emile Ratelband.

Groningers
Door: Redactie Panorama

De laatste op wie de door aardbevingen geteisterde Groningers zitten te wachten is Emile Ratelband, maar daar denkt Emile Ratelband zelf heel anders over: “Het is hier toch eigenlijk toppie.” Panorama gaat mee op een weinig populaire aardbevingstournee.

Aan het formaat van de letters kan het onmogelijk hebben gelegen. Lezers van de Eemsbode en van andere  Groningse huis-aan-huisbladen konden moeilijk om de advertentie heen waarin positiviteitsgoeroe Emile Ratelband zijn aardbevingstour wereldkundig maakte. Toch kwamen er op de openingsavond in het veelgeplaagde Loppersum slechts zeven mensen opdagen.

Maar een tegenvaller wil Ratelband dat de volgende morgen aan zijn keukentafel zeker niet noemen. Ook al was het zijn verjaardag. Zeventig jaar is hij gisteren geworden, al wil een feestelijk rode stropdas die over een stoel hangt uiteraard anders doen geloven: hoera 50 jaar! De laatste keer dat ik hem sprak, nu een jaar geleden, stond zijn keukentafel nog in een riante villa in een Belgisch dorp, net over de grens bij Maastricht, maar sinds afgelopen november woont Ratelband in het Groningse Appingedam, middenin het aardbevingsgebied. Na een bezoek aan zijn advocaat in Paterswolde reed hij eind vorig jaar in een sentimentele bui langs het graf van zijn grootouders in Zuidbroek. Wat niet iedereen weet is dat hier in het hoge noorden een deel van zijn roots ligt. Vandaar dat hij zich het aardbevingsleed van de Groningers wat meer aantrekt dan anderen. Of beter: dat hij er zich wat meer aan stoort.

“Je voelt hier overal de angst. Op straat, in de supermarkt, bij de bakker, er wordt nergens meer gelachen. Overal heerst totale lethargie. Iedereen zit wel in een of andere procedure of in een  traject waarin ze totaal geen vertrouwen meer hebben. Ze zien overal problemen en helemaal nergens meer een oplossing.”

Het idee van zijn aardbevingstournee viel hem in tijdens een van zijn commerciële seminars in opdracht van een groot landelijk uitzendbureau. Ineens bedacht hij dat wat hij aan die zaal vol managers en andere stropdassen stond te vertellen van minstens zo veel waarde kon zijn voor de aardbevingsslachtoffers in Groningen. De eerste reacties op het nieuws ('Ratelband wordt aardbevingsgoeroe') logen er niet om. Veel mensen beschuldigden hem van onzuivere motieven. Het zou hem enkel en alleen om de aandacht te doen zijn.  Hij zou parasiteren op het leed van anderen.

“Hoezo parasiteren? zegt Ratelband daarover. “Ik betaal die advertenties, ik huur die zaaltjes overal en de mensen mogen gratis en voor niets naar binnen. Ik ben zelfs bereid om de koffie te betalen. En ik denk dat ze er nog iets aan hebben ook. Is dat parasiteren?”

‘Ze dóén zielig’

Zoals te doen gebruikelijk liet hij er geen gras over groeien. Een paar weken later stond hij omringd door zo'n 250 buurtgenoten in de boerenschuur van een gehuurde woonboerderij aan de rand van Appingedam.“Toen kwamen de verhalen,” herinnert Ratelband zich van de door hem zelf georganiseerde kennismakingsborrel. “Mensen die halsoverkop hun huis waren ontvlucht, mensen die hun huis gedwongen waren uitgezet, hele gezinnen die in caravans en containers woonden, een kroeg die was ingestort, mensen met torenhoge schulden, met onverkoopbare huizen, met psychische klachten als gevolg van alle ellende... Je wil niet weten wat ik allemaal heb moeten aanhoren. Iedereen hier voelt zich hartstikke zielig. Maar Groningers zijn niet zielig.

Wil je het hele artikel over Emile Ratelband lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass