Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

PSV heeft maar één PSV’er en die zit op de bank

Een-tweetje

PSV
Door: Redactie Panorama

Beste Jacobs,

Zondagmiddag staan in Amsterdam de twee enig overgebleven titelkandidaten tegenover elkaar. Het verschil op de ranglijst is vijf punten. Wint PSV, dan kun je dat gerust de nekslag noemen. Wint Ajax, dan ligt de titelstrijd weer helemaal open, zoals het dan heet. Al blijven de Eindhovenaren ook dan gewoon koploper en dus titelfavoriet.

Ik vind het eerlijk gezegd maar een verwarrend seizoen. En dan ben ik nog niet eens Ajacied.

Aan de ene kant: als PSV inderdaad landskampioen wordt, en Ajax dus voor het vijfde jaar op rij naast de titel grijpt, dan kan dat niet anders dan pijn doen in Amsterdam. Aan de andere kant: het is lang geleden dat een Nederlandse club zoveel internationale lof oogstte als dit Ajax.

Aan de ene kant: die landstitel van PSV, de vierde in vijf jaar tijd, is iedereen over een jaar of vijf alweer vergeten, terwijl die uitwedstrijd van Ajax tegen Real Madrid voor altijd in het voetbalgeheugen gegrift staat. Aan de andere kant: zo’n achtste finale van de Champions League kun je niet in je prijzenkast zetten, een kampioensschaal wel.

Aan de ene kant: het Europese succes van Ajax levert de club tientallen miljoenen op. Aan de andere kant: de kans dat het team van Ten Hag na dit seizoen door het grote geld wordt leeggekocht, en er volgend jaar dus weer aan een nieuw Ajax gebouwd moet worden, is levensgroot. Terwijl PSV na de zomer met grotendeels dezelfde vertrouwde selectie aan het seizoen 2019/2020 kan beginnen.

Aan de ene kant: het is bijna april en Ajax doet nog steeds op drie verschillende podia mee om de prijzen. Aan de andere kant: het scenario dat ze in Amsterdam aan het einde van de rit met alleen de KNVB-beker boven hun hoofd staan is goed beschouwd het meest waarschijnlijke.

Aan de ene kant: als je net door een dodelijk efficiënte voetbalmachine als Juventus met beide benen terug op aarde bent gezet, en je ook de landstitel aan je neus voorbij ziet gaan, hoe hard juich je dan na een gewonnen bekerfinale tegen Willem II? Aan de andere kant: die dennenappel zou voor Ajax de eerste tastbare prijs zijn in ruim vijf jaar tijd.

Afijn, verwarrend dus. Wat zou jij dit seizoen liever zijn: Ajacied of PSV’er?

Groet,

Jochem Davidse

Ha die Davidse!

Domme vraag: je weet dat ik Feyenoorder ben. Dat het een verwarrend seizoen is, begrijp ik als geen ander. Zowel Ajax (6-2) als PSV (2-1) had dit seizoen niks te vertellen in De Kuip, maar laat ik over Feyenoord niet te veel woorden vuilmaken. Over Ajax en PSV ook niet trouwens. Ik heb met beiden medelijden. Met Ajax, omdat ze wel de veren krijgen, maar niet de kip; met PSV, omdat ik me niet kan voorstellen dat je trots bent op die club.

PSV harkt al jaren de ene na de andere schaal binnen met een paar Mexicanen en Zuid-Amerikanen die Eindhoven zien als een springplank naar Spanje. Voetbalnomaden zonder clubliefde. Eerder Guardado en Arias, nu Pereiro, Lozano en Gutíerrez. Over drie jaar moeten we op Wikipedia opzoeken wanneer ze ook alweer in dat Philips Stadion voetbalden, omdat ze allang weer zijn ingeruild voor zes andere Mexicanen en Brazilianen.

PSV’ers beklijven niet, dat is het probleem. Ze winnen niet groots en ze verliezen niet groots. Natuurlijk niet, zou ik bijna willen zeggen, want groots spelen kun je alleen met vuur in de schoenen. En bij het woord vuur denk ik nou eenmaal niet aan PSV. Niet meer. De tijden van Gullit, Gerets, Van Aerle en Ellerman zijn voorbij. PSV heeft maar één PSV’er en die zit als trainer op de bank.

Vind je het gek dat die wedstrijd van Ajax tegen Real Madrid meer indruk maakte dan drie landstitels van PSV in de laatste vier seizoenen? Dat deden ze met spelers als De Ligt en De Jong (ik zeg bewust niet Tadic en Neres, want dat zijn net zulke passanten), oer-Hollandse jongens met het Ajax-dna in hun lijf en waar supporters zich mee kunnen identificeren. Denk je dat Piet van Gastel uit Woensel dat met Gaston Pereiro kan? Die Uruguyaan speelt – verrassing – al sinds 2015 bij PSV, maar hij weet niet eens waar dat ligt, Woensel. Als Girona belt, een Spaans niemendalletje, dan zit hij morgen in het vliegtuig. Voor De Jong vangt Ajax de hoofdprijs, Pereiro zou er nog geld op toeleggen om zo snel mogelijk naar Spanje te verkassen.

Ik hoop aanstaande zondag gewoon op net zoveel spektakel als tijdens Feyenoord-Ajax, maar dat mag ik van een club als PSV natuurlijk niet verwachten.

Groeten!

Micha Jacobs

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass