Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Presentator én muzikant Dennis Weening

Dennis Weening (41) was jarenlang één van de boegbeelden van RTL5 tot de zender eind vorig jaar besloot tot een koerswijziging en hij buiten boord viel.

weening
Door: Redactie Panorama

Dennis Weening (41) was jarenlang één van de boegbeelden van RTL5 tot de zender eind vorig jaar besloot tot een koerswijziging en hij buiten boord viel. Nu gaat hij door bij tv-zender Spike met het programma Ink Master. “Mijn eigen tatoeages vertellen veel over mijn leven.”

Van het Haagse TV West via MTV naar de Mol in Wie is de Mol?, So You Think You Can Dance, Expeditie Robinson en nu Ink Master... Je kunt niet zeggen dat jouw carrière voorspelbaar verloopt...

“Ik heb inderdaad aardig wat diverse dingen gedaan door de jaren heen. En dan te bedenken dat mijn leven ooit totaal anders begon.”

Je groeide uiterst gelovig op tussen de Jehova’s Getuigen, maar belandde uiteindelijk in de muziek- en televisiewereld. Hoe ben jij van dat ene ‘wereldje’ in dat andere ‘wereldje’ gerold?

“Dat is best grappig gegaan. Door mijn opvoeding en vroegere geloofsovertuiging moest ik op jonge leeftijd al trouwen en zorgen dat er thuis brood op de plank kwam. Alleen, ik had totaal geen idee wat ik wilde worden. Ik ben gek op muziek en had met vrienden mijn eigen punkbandje, Spider Rico, maar wist tegelijkertijd ook wel dat ik daar geen geld mee zou verdienen. Mijn toenmalige schoonvader zat in de verzekeringen en kon wel een baantje voor me regelen, mits ik de verkorte Meao-opleiding Banken en Verzekeringen zou volgen. Omdat ik verder geen idee had ben ik dat maar gaan doen, maar eenmaal aan het werk op een kantoor kwam ik er al snel achter dat dat totaal niet mijn ding was. Inklokken, altijd weer hetzelfde doen en dagen waar geen eind aan leek te komen. Ik vond het verschrikkelijk.”

Hoe kwam je die dagen door?

“Ik verstopte mezelf in de archiefkast, maar ook dat werkte uiteindelijk niet. Het kwam dan ook niet als een verrassing dat ik werd ontslagen en eenmaal bij het arbeidsbureau heb ik heel duidelijk gemaakt dat ik iets creatiefs wilde doen. Zo kwam ik op de reclame-afdeling van TV West terecht. Ik regelde de lengte van de reclameblokken en ging beetje bij beetje de saleskant uit.”

Ook niet bepaald rock-’n-roll...

“Niet echt. Ik voelde dat het weer een kant uitging die niet bij me paste en dacht hardop na over een vertrek, tot ik tijdens een feestje van TV West terwijl een coverbandje aan het spelen was op het podium klom en ben gaan zingen. Dat bracht een aanwezige producer op het idee om mij een screentest te laten doen voor Westpop, het eerste jongerenprogramma van de zender. Met het afstruinen van concerten en festivals en het maken van korte items is mijn loopbaan voor de camera begonnen.”

Om vervolgens van het regionale TV West naar het mondiale MTV over te stappen.

“Ja, al dank ik dat meer aan het uitgaansleven. Anderhalf jaar na mijn eerste huwelijk liep die relatie stuk, waarop ik vervolgens niet veel later ook uit het geloof stapte en in een leegte belandde. Die leegte vulde ik op in het Haagse nachtleven waar ik vrijwel elke nacht te vinden was. Terugkijkend was het best een destructieve periode waarin ik alles deed dat God verboden had, maar ik ontmoette tijdens een van die stapavonden ook iemand die op de marketingafdeling van MTV werkte. We raakten aan de praat en hij haalde me over om te solliciteren. Ik werd afgewezen, want een of andere eindredacteur zag het niet in me zitten. Enkele weken later kom ik die jongen weer tegen in de kroeg. Hij was inmiddels hoofd marketing geworden en zou mijn naam noemen. Dus ik heb opnieuw een demotape opgestuurd, maar kreeg weer de deksel op mijn neus. Weer wat maanden later loop ik hem opnieuw tegen het lijf. Ik was op dat moment ook mijn eigen productiebedrijfje gestart, Stennis Productions, waarmee ik wat programma’s voor TV West maakte en we raakten wederom aan de praat. Hij vroeg wéér of ik niet bij MTV wilde komen werken, waarop ik hem duidelijk maakte dat ik er na twee afwijzingen wel klaar mee was. Kreeg ik te horen dat hij inmiddels channel director was geworden en dat ik morgen kon beginnen. De volgende ochtend haalde hij me thuis op en reed me naar de studio.”

Met MTV belandde je bij een zender die je op het lijf geschreven was: jong, wild en muzikaal. Mooie tijd?

“Mijn tijd bij MTV was misschien wel de mooiste tijd uit mijn carrière en ik vond het oprecht jammer dat het daar na drie jaar ophield voor me. Na drie keer een jaarcontract ben je in de regel klaar in tv-land, tenzij je een vast contract krijgt en daar zijn ze doorgaans niet zo happig op. Maar in die drie jaar heb ik echt heerlijke televisie mogen maken, met mijn interview met Iggy Pop en zijn band The Stooges als hoogtepunt.”

Terwijl hij niet bepaald fan was van jouw werkgever MTV...

“Nee, hij vond MTV verschrikkelijk, omdat wij in zijn ogen alleen maar aandacht voor lege popmuziek hadden en niet voor het alternatieve rock- en punkgenre waar zij voor stonden. Eenmaal aangekomen bij het festival in Portugal waar zij zouden spelen kreeg ik van het management drie minuten om hem te spreken. Iggy Pop pakte gelijk mijn microfoon en zei alleen maar: You’re watching a very dangerous and destructive tv-station. Hierop was het gesprek voor hem klaar, maar voor mij nog niet. Ik ben vervolgens de hele band gaan interviewen, iedereen behalve hem, zodat hij merkte dat ik er echt wat van wist. Uiteindelijk heb ik alsnog 27 minuten met hem gesproken. Dat vond ik wel echt een mooi moment.”

Je was in die tijd zelf ook actief met je eigen band en tourde onder andere in Duitsland en als support act van Di-Rect. Waarom is die muzikale doorbraak er nooit gekomen?

“Ik denk dat we achteraf gezien teveel roll en te weinig rock waren. We genoten vooral van het rebelse leventje en uiteindelijk misschien te weinig van de muziek. We waren echt ontzettend onprofessioneel, dronken te veel en gebruikten te veel drugs, waardoor we soms gewoon te lam waren om te spelen. We hadden ooit een show in Nijmegen. Het regende en op de heenweg hadden we in de auto al een fles whisky leeggedronken, omdat we dachten dat er door het slechte weer toch niemand zou komen. Eenmaal backstage ging er nog een fles whisky naar binnen. Op een gegeven moment kwam de stagemanager melden dat we op moesten. Stond het hele veld vol en waren wij te dronken om ook maar één fatsoenlijke noot te spelen.”

Hoe heb je dat opgelost?

“De drummer vertelde moppen en de rest van ons heeft op het podium staan vechten. Tja, geinig natuurlijk. Maar daar red je het uiteindelijk als muzikant niet mee.”

Hoe ben je die wilde haren kwijtgeraakt?

“Dankzij mijn vrouw Stella en mijn drie dochters Lola, Coco Sophie en Charlie Rose heb ik inmiddels wel een stevig anker thuis. Zij laat me gaan, maar kan me af en toe ook flink bij mijn oren pakken. Dat had ik ook nodig om weer met beide benen op de grond te staan. Ik leef thuis in een door vrouwen gedomineerde wereld en dat is misschien ook niet zo rock-’n-roll, maar in alle eerlijkheid: ik vind het heerlijk.”

Het grote publiek kent je omdat je voor RTL onder andere zeven seizoenen lang Expeditie Robinson presenteerde. En toen kwam eind vorig jaar het nieuws dat je contract niet werd verlengd. Balen?

“Natuurlijk was dat balen, dat is logisch toch? Ik vond het écht geweldig om Expeditie Robinson te maken en wanneer je dan te horen krijgt dat men een andere kant op wil met de zender en met het programma en dat jij niet meer in dat toekomstbeeld past, dan is dat even slikken. Maar zo werkt het nu eenmaal in de tv-wereld. Die is soms keihard. Echt de tijd om bij de pakken neer te zitten had ik overigens niet, want je moet toch door. Daarom ben ik naast mijn presentatieklussen ook altijd met twee of drie andere projecten bezig. Zo doe ik nu ook het management van Babette Don, een talentvolle zangeres, en Nigel Hey, een geweldige dj en muziekproducer, ben ik daarnaast volop in de weer met mijn productiebedrijf en ook weer bezig om met mijn nieuwe band een EP op te nemen.”

Nu strijk je neer bij Spike TV, ook weer een vrij rebelse zender met een oude bekende als zenderbaas...

“Maurice Hols, dezelfde gast die ik jaren eerder in het nachtleven ontmoette en die mij binnenhaalde bij MTV. Klopt, ja. Maurice en ik zijn sinds ons eerdere contact altijd goed bevriend gebleven. Vlak voordat ik hoorde dat mijn contract bij RTL niet verlengd zou worden, polste hij me al eens of ik niet naar Spike wilde komen. Hij dacht dat ik goed bij de zender zou passen en vertelde me dat de deur altijd open stond. Na mijn vertrek bij RTL hoefde ik dan ook niet lang na te denken over mijn volgende stap.”

Wat kun je vertellen over je nieuwe programma: Ink Master – Meesters van de Lage Landen: Shop Wars?

“Voor het derde seizoen van het programma Ink Master heeft Spike gekozen om het bestaande format in een nieuw jasje te steken. Waar het in de eerste twee seizoenen vooral een strijd was tussen verschillende tatoeëerders, zijn het nu acht van de beste tattooshops uit Nederland en België die het in duo’s tegen elkaar opnemen. Ze krijgen elke week een andere opdracht waarbij ze ook elke week in een andere stijl werken. Je ziet de meest fantastische tatoeages langskomen... maar ook de vreemdste. Uiteindelijk kan slechts één studio winnen en mogen die twee zich Meesters van de Lage Landen noemen. Oh, en ze krijgen ook nog eens 25.000 euro. Ook niet verkeerd.”

Je neemt het presentatiestokje over van Marco Roelofs, zanger van de Heideroosjes. Heb je nog contact met hem gehad over het feit dat je hem vervangt?

“Hij heeft me uiterst collegiaal gefeliciteerd via Instagram. Dat vond ik erg tof van hem. Het was ook echt niet zo dat men ontevreden was over Marco of dat ik via vriendjespolitiek bij Spike ben gekomen. Men wilde wat nieuws, net zoals RTL dat met Robinson wilde.”

 

Nieuw format, nieuwe presentator.

“Precies. Spike was erg tevreden over de eerste twee seizoenen, maar zocht voor het derde seizoen een nieuwe insteek, een nieuwe jury met tatoo-artists Robert Aalbers en Vinnie Stones en een nieuwe presentator. Ik zit ook in de jury en hoewel ik niet net als hen kan meepraten over het technische deel, kan ik wel door de ogen van de kijker naar de tatoeages kijken en indien nodig bij een gelijkspel de doorslag geven.”

Je vierde je binnenkomst bij Spike op gepaste wijze...

“Met die tattoo die ik op een racende speedboot liet zetten bedoel je? Ja, dat was wel kicken. Kort na mijn overstap waren er bij Spike gesprekken over hoe ze me welkom zouden heten, maar vast stond dat het iets bijzonders moest zijn. Dus werd het het laten zetten van een tatoeage van een schedel op mijn arm, terwijl ik in een speedboot over de Noordzee racete. Een beetje á la Jackass. Ik vond het kicken en de tattoo is uiteindelijk ondanks alle hobbels nog best aardig geworden.”

Wat heb jij met het tattoo-wereldje?

“Ik heb mijn eerste tatoeage laten zetten op mijn 21ste, met twee van mijn beste vrienden. Een ster, zonder echte betekenis erachter. Later zijn daar dankzij een vriend in Den Haag die de tatoeagestudio On Edge runt de nodige exemplaren bij gekomen.”

Wat maakt tatoeages zo bijzonder?

“Dat is volgens mij voor iedereen anders en kan ook per tattoo verschillen. De één zet hem als herinnering aan een dierbare, de ander doet het omdat ie het plaatje gewoon gaaf vindt. Mijn eigen tatoeages vertellen veel over mijn leven. Zo heb ik een molletje op mijn arm als herinnering aan mijn deelname aan Wie is de Mol?, een losse schroef omdat er ook bij mij een schroefje los zit, een atoom waarbij één proton mist, een cassettebandje met de tekst ‘Spider Rico’ en een afbeelding van het schaakstuk het paard, omdat je in het leven net als bij schaken soms rare stappen moet zetten om vooruit te komen. En in het schaken zet geen ander stuk vreemdere stappen dan een paard. Dat is erg herkenbaar voor me.”

Wat is je meest dierbare tatoeage?

“Simpel. De tatoeage bij mijn hart met de namen van mijn drie dochters.”

Vanaf deze maandag maak je met Ink Master je debuut bij Spike. Zin in die nieuwe stap?

“Absoluut. Spike voelt in veel opzichten als thuiskomen en als het aan mij ligt is het het begin van weer iets moois. Maar, ik ga er ook niet meer gewoon op zitten wachten. Met artiestenbegeleiding en mijn eigen productiebedrijf zet ik ondertussen ook weer volgende stappen. Ik ben altijd in beweging, wil altijd vooruit. Dan ben ik op mijn best.”

Het programma Ink Masters – Meesters van de Lage Landen: Shop Wars is vanaf aanstaande maandag 18 februari te zien op televisiezender Spike (Kanaal 16 of Kanaal 13, afhankelijk van uw provider).

 

Over Dennis Weening

Sinds zijn debuut bij TV West presenteerde Dennis Weening talloze programma’s. Na MTV en een uitstapje naar Veronica strijkt hij in 2009 neer bij RTL, waar hij aan de weg timmert. Hét hoogtepunt is Expeditie Robinson, waarmee hij drie Gouden Televizier-Ring nominaties in de wacht sleept.

Een overzicht:

2009 - 2011        Wipeout

2009                     Rude Tube

2009 - 2015        So You Think You Can Dance

2011                     The Pain Game

2012 - 2018        Expeditie Robinson

2013                     Wie is de reisleider?

2013                     So You Think You Can Dance The Next Generation

2013                     Killer Karaoke

2014                     The Hit

2014                     Project P: Stop Het Pesten

2014                     Tourette on Tour

2015 - 2016        Bizarre eters

2015                     De Vijftien Vetste Video's Van Vandaag

2015                     Blind naar de top

2016                     Battle on the Dancefloor

2016                     Bizarre Slapers

2017                     Adam Zkt. Eva VIPS

2018                     Zon, Zuipen, Ziekenhuis: Hier is het feestje!

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass