Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Mark Wahlberg is ’s werelds best betaalde acteur

Lennon zong in 1970 de legendarische woorden: “A working class hero is something to be.” Een credo dat menig artiest sindsdien geadopteerd lijkt te hebben.

Wahlberg
Door: Redactie Panorama

De kaskrakers van een volksjongen

Lennon zong in 1970 de legendarische woorden: “A working class hero is something to be.” Een credo dat menig artiest sindsdien geadopteerd lijkt te hebben. Neem Bruce Springsteen. Ook Mark Wahlberg is, ondanks dat hij  de bestbetaalde acteur van Hollywood heet, lekker gewoon gebleven. En dat merkt u niet enkel aan de rollen die hij aanneemt.

Boston, ruim 300 kilometer ten noordoosten van New York City, is een stad met veel gezichten. Wereldwijd befaamd vanwege prestigieuze universiteiten als Harvard en MIT, maar historisch gezien ook een roemrucht katholiek bolwerk dat een omvangrijke arbeidersklasse kent, een kenmerkend accent heeft voortgebracht en een cultuur kent die vooral is gevormd door het erfgoed dat talloze Ierse immigranten overbrachten naar hun nieuwe thuishaven.

Dit plaatje past perfect bij Mark Wahlberg (47). Goed, op Harvard heeft hij nooit rondgelopen, in ieder geval niet als student, maar een ware zoon van Boston is hij wel. Mark maakt deel uit van het katholieke, half-Zweedse en half-Ierse arbeidersgezin Wahlberg uit het vrij eenvoudige stadsdeel Dorchester. Hij is de jongste van de maar liefst negen kinderen van bankmedewerkster Alma en de als bezorger werkzame Korea-veteraan Donald.

Dat Mark nu met gemak 50 miljoen dollar (omgerekend zo’n 43,5 miljoen euro) per jaar omzet, zou je in zijn jeugd niet voorspeld hebben. De acteur worstelt als tiener al met drank en een cocaïneverslaving, maakt zijn middelbare school niet af, heeft een kort lontje en komt geregeld in aanraking met de politie. Zo is hij betrokken bij een overval, maar mengt hij zich ook in vechtpartijen met een al dan niet racistisch karakter. In 1988 mishandelt hij een Vietnamese man zo ernstig dat het slachtoffer een oog verliest – een incident waar hij later diep voor door het stof zal gaan.

Wahlberg belandt korte tijd in de bajes, overdenkt zijn nog jonge leven en besluit het over een andere boeg te gooien. Via het bandje van zijn broer Donnie (tegenwoordig eveneens een gerenommeerd acteur) komt hij in aanraking met muziek, waarna hij een eigen groep, Marky Mark and the Funky Bunch, opricht. Prompt scoort Wahlberg een internationale nummer 1-hit met Good Vibrations.

Succes lonkt, maar niet zozeer als muzikant. De jonge Bostonian verkast begin jaren negentig naar Hollywood en doet een gooi naar een carrière als acteur. Ook al vindt hij aanvankelijk werk als model, Marks poging de filmwereld te veroveren is allerminst onverdienstelijk. Dat kunnen we bijna dertig jaar, talloze filmrollen en twee Oscarnominaties later wel stellen. Daarnaast betitelt zakenblad Forbes Wahlberg in augustus 2017 als bestbetaalde acteur van Hollywood. Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen: rond de tijd dat actiekraker Transformers: Age of Extinction (2014) – waarin de acteur één van de hoofdrollen vertolkt – verschijnt, zou hij volgens meerdere bronnen al automatisch bedanken voor rollen die hem minder dan 17 miljoen dollar opleveren. Tja, dan tikt het met doorgaans meerdere filmrollen per jaar aardig aan. Toch is de uitspraak ‘Goh, hij is zo lekker gewoon gebleven’ ook toepasbaar op Marky Mark. Hieronder vijf keer een volkse superster.

Wil je het hele artikel over Mark Wahlberg lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass