Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Mancaves – Deel 2

Iedere man wil zo’n plek voor zichzelf, maar lang niet iedereen heeft een eigen mancave.

mancave
Door: Redactie Panorama
Fotografie: GOFFE STRUIKSMA

‘In de zomer slaap ik hier’

Iedere man wil zo’n plek voor zichzelf, maar lang niet iedereen heeft een eigen mancave. Panorama gaat op bezoek bij mannen die dat geluk wel hebben gerealiseerd. In deel 2: Raymond Arendts (37) uit Maasdam, die bijzonder zuinig is op zijn jaloersmakende hok. “Ik hou niet van rommel.”

Een biljarttafel. Twee televisies. Een dartbord. Een stel chesterfield-banken. Een bar met krukken. Een sauna. Het is haast onmogelijk om je te vervelen in de mancave van Raymond Arendts uit Maasdam. Toch komt hij er in de winter niet veel. “Alleen met feestjes of als we bezoek hebben.” Deze mancave is ook geen langgekoesterde wens, maar een erfenis van de vorige bewoners. “Alles was al zo, ik heb alleen de inrichting gedaan. Maar ik ben er wel héél blij mee. Met de kerst is het ook ideaal. Eten we ‘boven’ en kunnen we daarna hier naartoe.” Dat kan ook makkelijk, want de cave maakt onderdeel uit van hun huis, een dijkwoning.

De badkamer, slaapkamer en garage bevinden zich op dezelfde verdieping als de cave, de andere ruimtes als de woonkamer en de keuken zijn boven. De cave is ook een verlengde van de tuin. Of juist andersom, al naar gelang waar je staat. Ze zijn in ieder geval niet los van elkaar te zien. “In de zomer zitten we altijd hier beneden. Het is lekker koel, zonder dat je er iets voor hoeft te doen.” Waar hij ook geen inspanning voor hoeft te verrichten: de grote palmboom in zijn tuin. Blijkbaar biedt de tuin aan de Binnenmaas het ideale klimaat voor een palmboom. “Hij staat er al tien jaar en is het enige dat ik heb laten staan in de tuin.” Naast de palmboom is er namelijk best veel verdwenen of veranderd. Er is flink geklust toen ze hier drie jaar geleden kwamen wonen. Belangrijkste doelstelling: zo optimaal mogelijk genieten van de aangrenzende Binnenmaas. “Ik ben echt een watermens en hou erg van vissen en varen.” Het uitzicht vanuit het huisje is ook fraai, met aan de overkant van het water de verlichte kerk van Maasdam.

Feestje met twintig man

Deze mancave is eigenlijk geen echte mancave, maar een ruimte voor het hele gezin, dus meer een familycave. Daardoor valt deze cave ook op, maakt hem anders dan andere mannenhokken. Raymonds gezinscave is bijvoorbeeld bijzonder strak en modern ingericht. Dit is geen bruine kroeg, eerder een trendy Bloemendaalse strandclub. Je ziet het aan de muren waarop echt niks te veel hangt, aan de glazen achter de bar die met militaire precisie lijken neergezet en aan de hoekjes waar geen enkele spin ook maar aan een web durft te beginnen. “Hier wordt niet gerookt, geblowd of gefrituurd. Dat laatste doen we wel, maar in het huisje aan het water,” zegt Raymond. “Als je het netjes houdt gaan de mensen er ook voorzichtiger mee om.” Maar begrijp hem niet verkeerd, er mag best geleefd worden in zijn cave. “Afgelopen weekend hadden we hier nog een feestje. Een mannetje of twintig kun je makkelijk kwijt. Staat iedereen lekker te biljarten of te darten.”

Wil je het hele artikel over de mancave lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass