Onepass
ONEPASS | Dit is een speciaal artikel

Lijken in de kast

Hun bedrijfsnaam doet niet bij iedereen een bel rinkelen, maar onbewust kent vrijwel elke Nederlander hun werk. Van de veelbesproken neus van Holleeder uit de serie Judas tot de schuimrubberen blikken Schultenbräu uit New Kids.

Lijken
Door: Redactie Panorama
Fotografie: Goffe Struiksma

Hun bedrijfsnaam doet niet bij iedereen een bel rinkelen, maar onbewust kent vrijwel elke Nederlander hun werk. Van de veelbesproken neus van Holleeder uit de serie Judas tot de schuimrubberen blikken Schultenbräu uit New Kids. Welkom in de wereld van Rob’s Prop Shop, Nederlands grootste special effects-leverancier.

“Na de eerste aflevering van Judas had iedereen het hierover,” zegt Rob Hillenbrink (62) terwijl hij een siliconen nepneus door zijn vingers laat gaan. Op een stuk karton zitten met spelden een stuk of twintig identieke neuzen geprikt. Het zijn restjes van de meest spraakmakende tv-serie van het moment, en misschien wel de meest besproken en omstreden ‘props’ van de recente Nederlandse televisie. “Veel mensen vonden hem bizar groot,” vervolgt Rob. “Maar het grappige is: in het echt is de neus van Holleeder nog een stuk groter. Toen we de opdracht kregen heb ik die natuurlijk als eerste gemaakt, op ware grote, maar op het gezicht van acteur Gijs Naber werkt dat totaal niet. Dat kon écht niet. Dat is een fucking joekel, man!” “We hadden er ook voor kunnen kiezen om het zo te doen,” zegt zijn zoon Erik Hillenbrink (32) wijzend op een foto van Willem Holleeder, die naast de neuzen op tafel ligt. “Dit is niet wie het lijkt. Dit is Owen Schumacher, een paar jaar geleden in Koefnoen. Dít is Willem Holleeder.” Erik wijst op een tweede, vrijwel identieke foto. De gelijkenis is verbluffend. De twee mannen op de foto’s zijn als twee druppels water. “Owen schrok zich rot toen wij met hem klaar waren en hij in de spiegel keek.” Rob: “Eigenlijk lijkt de Holleeder in Judas qua uiterlijk helemaal niet op de echte Holleeder, maar er is een verschil tussen een perfecte gelijkenis en een geloofwaardige interpretatie. Kies je voor het eerste, zoals bij Koefnoen, dan krijg je een masker. Een stuk siliconen dat letterlijk het hele gezicht bedekt. Het nadeel daarvan is dat je niets meer van de acteur ziet. Voor een sketch van een paar minuten werkt dat prima, maar als je een van de beste acteurs van Nederland inhuurt voor een zesdelige serie, dan is dat zonde. Gijs heeft echt een studie gemaakt van die man, zijn loopje, zijn hele motoriek, zijn manier van praten, alles klopt. Wat heb je dan verder nog nodig om hem ook uiterlijk geloofwaardig te maken? Niet zo heel veel, vonden wij. Een siliconen neus, twee siliconen wangen, een pruik en een gebitje. That’s it.” Erik: “Tijdens een van de draaidagen op de set van Judas in Amsterdam riep er een gast op een scootertje ‘Hé Holleeder!’ naar Gijs. Dan weet je dat het goed is.”

Van albatros tot krokodil

Judas en Koefnoen zijn slechts twee van de talloze nationale en internationale producties waaraan vader en zoon Hillenbrink met hun bedrijf Rob’s Prop Shop een bijdrage leverden. De entree van hun bedrijfspand, verstopt op een troosteloos bedrijventerrein in Purmerend, is een wandeling door de vaderlandse tv- en filmgeschiedenis. Links en rechts zijn de wanden van vloer tot plafond behangen met de affiches van bekende films en series die stuk voor stuk Rob’s Prop Shop op de aftiteling hebben staan: New Kids Turbo, Minoes, Van God Los, Penoza, Baantjer, Bankier van het Verzet, Dikkertje Dap, Bon Bini Holland, Komt een Vrouw bij de Dokter, Soof, Ramses, Bro’s Before Ho’s, Wolf, Een Echte Vermeer, Nieuwe Buren, Sint, Riphagen, Nova Zembla, The Human Centipede, Enigma, TBS, Rundskop, Vet Hard, Moordwijven, Deuce Bigalow: European Gigolo, Gooische Vrouwen... Het is moeilijk om een Nederlandse film of tvserie te noemen die geheel zonder Rob en Erik tot stand kwam. Onbewust kent vrijwel elke Neder - lander hun werk. 

Wil je het hele artikel over de lijken in de kast lezen?  De nieuwe Panorama ligt nu in de winkel met daarin nog veel meer moois! Ook is die hier te bestellen.  Alleen benieuwd naar dit artikel? Lees dit artikel dan op Blendle..

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws en mooie acties? Schrijf je dan nu in!
Onepass +

Dit is een OnePass artikel

Lees de artikelen van je favoriete magazines, waar je ook bent.

Meer over OnePass